Jump to content

Порок на сърцето


Recommended Posts

Порок на сърцето

С порок на сърцето се означават онези заболявания, при които са увредени сърдечните клапи и с това се предизвиква разстройство на кръвообращението.

Различават се два основни вида заболявания: непълно отваряне на клапите стеснение на отвърстието между предсърдието и камерата или камерата и отводящия съд, или непълно затваряне на клапите недостатъчност на клапите.

По-често се срещат следните сърдечни пороци: недостатъчност на двукрилата клапа, стеснение на двукрилата клапа, недостатъчност на аортната клапа и стеснение на аортната клапа. Понякога отделните видове се комбинират помежду си.

Причини. Най-честа причина е острият ставен ревматизъм. Следват ангината и по-рядко някои инфекциозни болести (скарлатина, дифтерит). Съществуват и вродени пороци.

Признаци. Признаците са различни в зависимост от вида на сърдечния порок и от степента на увреждане на сърцето. Сърдечният порок отначало е компенсиран. Сърцето различно време от началото на заболяването успява да се справи и поддържа понякога дълги години нормално кръвообращение. В такъв случай болният почти не изпитва нищо освен умора при физическо натоварване, сърцебиене и лек задух. При правилен хигиенен режим такова компенсирано сърце се запазва до дълбока старост.

При силно изразен сърдечен порок (некомпенсиран) и при липса на правилен режим (преумора, алкохолизъм, преяждане, безсъние и пр.) сърцето може да отслабне, да се разшири и да не може да поддържа нормалното кръвообращение. При това състояние на болестта се явява застой на кръвта в белите дробове, черния дроб и краката, от което болните са отпаднали, имат замайване, стягащи болки в сърдечната област. При леко физическо натоварване се явяват задух, кашлица, болезненост и тежест в областта на черния дроб, устните и ноктите посиняват, има отоци по краката. Черният дроб се увеличава. При напреднала сърдечна слабост в гръдната кухина и корема се набира течност. Застояването на кръвта в стомаха причинява липса на апетит, умора и безсъние. Застоят в бъбреците дава албумин в урината, която намалява по количество. Кръвното налягане спада. Порокът на сърцето се развива хронично и болестта продължава с години.

Усложнения. Удар от запушване на мозъчен кръвоносен съд, белодробен инфаркт, белодробен оток и други.

Предсказание. Зависи от заболяването. То е по-благоприятно при компенсиран порок и сериозно при некомпенсиран. Сърдечният порок не може да се излекува в истинския смисъл на думата, но човек може да живее дълго време с него, когато е компенсиран и се спазва правилен хигиенен и диетичен режим.

Предпазване. Състои се в предпазване и навременно лечение на острия ставен ревматизъм, ангината и други заразни болести.

Лечение. Начинът на лечение се определя от вида на сърдечния порок и от състоянието на болния.

При компенсиран порок е необходимо да се щади сърцето, като се спазва правилен режим на живот.

При некомпенсиран порок също е необходимо храната на болния да бъде природосъобразна (млечно-растителна) с достатъчно витамини и минерални соли, като се предпочита суровоядството (вж. том I, „Диета със сурови храни“). Добре е да се приема повече захар (плодове, мед, гроздов мармалад), която засилва сърдечния мускул, да се избягват тлъстата храна, алкохолът, тютюнът, употребата на много течности (супи и др.). Месото също да се избягва, яйцата да се консумират в умерено количество. Да се избягва люта, солена и кисела храна, кафе, чай, лимонада.

Ако се появят отоци, болният се поставя на безсолна храна, даже на млечен режим, докато сърцето наново се подобри.

Хигиена. Болният и в двата случая трябва да води редовен живот, да не се преуморява от физически и умствен труд, да си почива достатъчно. Да избягва изкачване на по-големи височини, дълго ходене, спорт, тичане, да спи достатъчно. Лете да прекарва 12 месеца на почивка, защото широкото и изобилно използуване на чистия, богат с кислород въздух значително укрепва състоянието му. Да се избягват половите излишества. Женитбата се позволява, но при условие да не се злоупотребява полово. Жените с компенсиран порок могат да раждат след съвет с лекар-специалист по сърдечни болести.

Появят ли се отоци на краката, болните да пазят леглото.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за болестите на сърцето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...