Jump to content

Забавена сърдечна дейност (брадикардия)


Recommended Posts

Забавена сърдечна дейност (брадикардия)

Причини. Може да се наблюдава при мозъчни увреждания (тумор в мозъка, кръвоизлив, менингит), при повръщане, жлъчна или бъбречна криза. Среща се и като вродено състояние. Сърдечната дейност е забавена и при редица сърдечносъдови заболявания ревматичен миокардит, сърдечна атеросклероза, сърдечен инфаркт и други.

Признаци. Проявите могат да бъдат различни в зависимост от причината и вида на заболяването. Понякога дълго време болните нямат никакви оплаквания. По-късно се появяват сърдечни болки, обща слабост, замайване, отоци по краката и др. В по-тежки случаи болният изпада в безсъзнание. Може да настъпи и внезапна смърт.

Лечение. Необходимо е да се лекува първичното заболяване, и то от лекар-специалист, особено при сърдечна недостатъчност. В някои случаи се налага да се търси и бърза медицинска помощ. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 бучка захар с 15-20 капки настойка от 30 г борови връхчета и 150 г чиста сливова ракия в подходящо стъкло стои на слънце или до печката 10 дни; или:

б) по 1 супена лъжица от следната смес: 4 месести лимона се нарязват на по 4 парчета и в 1 л вода се варят, докато станат на кашица, прибавят се още 500 г ядки от орехи, смлени на каша, 250 г сусамов тахан и 250 г пудра захар всичко се разбърква да стане равномерна смес.

II. Десет минути след вземане на едно от горните средства болният да изпие една чашка от 75 г отварка от агримония, бял равнец (листа и цвят), бял глог (цвят), жълт кантарион, иглика (листа и цвят), маточина, мащерка, мента пиперита и радика по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка дилянка (корени) и 10 зърна от червена хвойна се запарват с 500 г вряща вода, захлупено се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при сърцебиене.

III. Два часа след ядене да изпива или:

а) една чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион, мента пиперита и цикория (корени, стебла и листа) по 50 г от всяка; от тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 15 минути, като изстине, се прецежда; или:

б) 1 чашка от 100 г прясно сварено топло мляко, разбъркано с 1 чаена лъжичка от следното смесено кафе: 50 г бял фий на зърна, по 25 г нахут и ръж, опечени и смлени с машинка за кафе, и 2 ядки от праскова, счукани на ситно.

IV. Вечер преди лягане както при сърцебиене с добавка при болки в бъбреците и черния дроб болният да взема и по 1 бучка захар с 10 капки валерианова тинктура (чиста) от аптеката.

V. Сутрин. Фрикция на цялото тяло с хладка вода, изтриване и разтривка както при тахикардия. Ако през деня болният има болки в бъбреците и черния дроб, да се сложи топла лапа от печен кромид лук, обелен, ситно нарязан, полуизстискан и поръсен с 1 супена лъжица ситна захар. При главоболие на главата се поставя цяла „шапка“ от тензух, напълнена с хладък, пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1012 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак). При леко главоболие се поставя същата „шапка“, напълнена със сурови картофи, настъргани на едро ренде и полети с 50 г оцет; киснат половин час, след това се изстискват добре и се поставят на главата, а отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

Добре е болният през целия ден да носи на сърцето си отпред едно парче камфор, голямо колкото грахово зърно, увито в топче от памук и пришито на ризата, или пък да носи на сърцето си отпред и отзад по 1 парче мушама от хаваджива (25 на 20 см), върху която е пришит тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...