Jump to content

Разрив на сърцето


Recommended Posts

Разрив на сърцето

Под разрив на сърцето се разбира разкъсване на сърдечната мускулна стена. При нормално състояние на сърцето разрив не може да стане, а при болестно състояние, когато мускулните влакна са изгубили своята еластичност.

Причини. Най-често настъпва при увреждане на сърдечния мускул в резултат на хронично възпаление, атеросклероза или инфаркт на сърцето. Разривът на сърцето се явява най-често след вдигане на тежки предмети, физическо усилие, силно вълнение.

Признаци. Повечето пъти заболяването поразява лица, които на вид са здрави и червендалести. Такъв човек обикновено мигновено пада като безжизнен труп или го намират някоя сутрин мъртъв в леглото. Има случаи, когато болният усеща изведнъж силни болки в сърцето, придружени от невъобразима сърдечна мъка, нему се струва, че нещо в сърцето му се е разкъсало. Лицето му побледнява и се изкривява от болки, кожата му става студена, бледна и се покрива с лепкава пот, ръцете и краката му изстиват, болният припада, пулсът му става доста слаб, едвам се долавя и болният умира.

Предсказание. Разривът на сърцето се последва в повечето случаи от моментална смърт. Обаче има случаи, когато болният може да живее няколко часа, дори 12 дни.

Предпазване. За предпазване от разрив на сърцето трябва да се избягват всички причини, които могат да го предизвикат. Това трябва да се спазва особено от хора със слабо сърце; те трябва без друго да избягват силната преумора, да не вдигат тежки неща, да правят дълго време гимнастика и спорт.

Предразположените към атеросклероза (затвърдяване на артериите) да не ядат месо, а да се хранят изключително с природосъобразна храна. Лятно време не бива да отиват на море, нито на места, по-високи от 600 метра над морското равнище. Трябва да водят редовен живот, всекидневно да правят коремна баня (35-30°С за 5-10 минути) или да си поставят вечер преди лягане коремен компрес, натопен във вода (26°С), а след това затопляне и дълбоко дишане 5-10 пъти.

Да не пушат, нито да злоупотребяват със спиртни питиета. Да избягват големите вълнения и грижи и да се пазят от преяждане и препиване.

Първа помощ. Необходимо е по спешност да се извика бърза медицинска помощ. Природното лечение не познава средства, с помощта на които да се преодолее смъртта. Всичко, което може да се направи, е да се облекчат последните минути на болния. За тази цел той трябва да се сложи да легне на гърба си в леглото и да се отстрани всичко, което може да наруши неговия душевен и физически покой. По-нататък да се слагат на сърцето му студени компреси (20°С), а на краката (до коленете) и ръцете (до лактите) „мокри чорапи“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...