Jump to content

Сърдечен инфаркт


Recommended Posts

Сърдечен инфаркт

Причини. Заболяването настъпва вследствие стесняване или запушване на кръвоносните съдове на сърцето при атеросклероза, кръвно налягане, употреба на никотин, психически преживявания, физически усилия.

Признаци. Силна с характер на бодеж пристягаща сърдечна болка, придружена от предсмъртен страх. Болката най-често е зад гръдната кост и се разпространява към лявата ръка и шията. Тя продължава часове, дори дни. Болният е неспокоен, изпотен обилно, има сърцебиене, гадене, отделя много урина.

Предсказание. Опасно за живота.

Лечение. Изключително болнично.

При остър инфаркт болният веднага да се сложи на легло и докато не оздравее, да не мърда от него. След това да се разтрие сърдечната област отпред с памуче, натопено в камфоров спирт, и внимателно да се поставят на сърцето (отпред и отзад) две мушами от хаваджива (25 на 30 см) и с тях да лежи, докато оздравее (рецептата е дадена в том I, „Домашна аптека“).

Освен това сутрин, обед и вечер преди ядене и 2 часа след ядене да се дават същите отварки и другите, дадени при гръдна жаба. Всяка сутрин на първа закуска на болния да се дава чаша мляко, в което е сварено едно парче (10 см) от бялата част на праз лук и след това сокът му е изтискан в млякото (самият лук се изхвърля). Тази закуска служи и за разхлабване на червата. Останалата диета е същата, както при гръдна жаба, с добавка в този случай храната да бъде предимно кашава или течна.

За избягване на главоболието сутрин и вечер на главата да се слага „шапка“ от сурови картофи, рендосани на ренде за дюли, полети с 50 г оцет киснат в него половин час и добре изстискани се слагат в шапката. Отгоре се слага друга шапка според сезона и се държи по 8 часа с почивка 24 часа.

Други приложения не се правят. През цялото време на лечението да се осигурява душевно и физическо спокойствие. Отиването по нужда да става само на легло с подлога.

Мушамите от хаваджива да се използуват 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и да се заменят с нови.

При прекаран инфаркт добре е да се приложи в продължение поне на един месец пълното лечение, дадено за гръдна жаба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...