Jump to content

Белодробно сърце


Recommended Posts

Белодробно сърце

Причини. Хронични заболявания на белите дробове бронхит с емфизем, бронхиална астма, силикоза, туберкулоза, бронхиектазии и други.

Признаци. Болните имат слаб задух, който при покой намалява, а се засилва при физическо усилие. Прави впечатление посиняването на устните, езика, ушите и крайниците. Черният дроб е увеличен, а по-късно се появяват и отоци.

Предсказание. Сериозно.

Лечение. Провежда се от лекар-специалист. Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да пие по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче). От него се вземат 10-15 зелени листа с общо тегло 200 г, махат им се бодлите и се смилат на каша; към нея се прибавят по 200 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино и 20 зърна карамфил. На водна баня се варят 1 час, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено да не вкисне.

II. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, бударица, полски хвощ и синя тинтява по 75 г, пача трева, обикновена коприва и цикория (листа и стебла) по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Както дадената за порок на сърцето.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, с по 2 супени лъжици корени от обикновена коприва и овес (зърна): в 1,5 л вода се варят 2 минути, след това се прибавят 1 супена лъжица борови връхчета, 1 лимон, разрязан на 4 части, и 1 супена лъжица чист пчелен мед. Вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа.

III. Два часа след ядене болният да взема 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, по 12 г валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят, 2 г камфор на кристали (разтворен настрана с няколко капки аптекарски спирт, иначе остава неразтворен) и 15 капки олио мента (от аптеката).

IV. Двадесет минути след тази смес да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят) и лешникови листа по 100 г, бъзов цвят, маточина, мащерка и балканска чубрица по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, защото газовете действуват зле върху сърцето, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти). Започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следват сухо изтриване на същите, разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти (също и на сърцето отпред и отзад) и налагане на сърцето с две торбички от тънко хасе, напълнени с топъл (36°С) квасец (замесен гъсто отпреди 4 часа и засилен за всяко място с по 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), а отгоре фланелка.

Едновременно се прави компрес на корема от 3 бархетни парчета, натопени в топъл чай от лайка, а на главата се слага „шапка“ от тънко хасе, напълнена със селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората; отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта или докато много досадят.

Забележка. При увеличен черен дроб в дясното подбедрие (под компреса) да се постави торбичка с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките.

VI. Сутрин. Разтривка на сърцето отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти, с кръгови движения, след това кратка фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. В областта на сърцето се поставя мушама от хаваджива (20 на 25 см), отгоре се тропосват 2 парчета тънък найлон, набоцкан с дебела игла, за да може кожата да диша свободно, и накрая се правят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата с любимо цвете под носа.

Неделя. Почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При стеноза на двукрилата клапа вместо квасец на сърцето се слага топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен за двете места с 20 сини сливи, смачкани без кокичките.

2. Мушамите от хаваджива се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна.

3. При хубаво време винаги разходка на чист въздух, и то най-малко 2 часа на ден, придружена от тананикане на весели песнички и с 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата с любимо цвете под носа.

4. Болните, които са прекарали белодробно страдание, за да не го повторят, трябва да водят природосъобразен живот, като отбягват тежкия физически труд, особено копаене, тупане и други подобни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...