Jump to content

Слепващ перикардит


Recommended Posts

Слепващ перикардит

Причини. След прекаран сух или воден перикардит могат да се образуват сраствания както между двата листа на околосърдечната обвивка, така и между сърдечната обвивка и плеврата, диафрагмата или други органи.

Признаци. Те са различни според вида и степента на срастването. Болният чувствува болки в областта на сърцето, мъчно диша, черният дроб се увеличава, събира се течност в корема.

Лечение. Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема или:

а) по 1 супена лъжица сироп от 100 г истински бадемови ядки (по-добре от горчивите необелени), счукани на кашица, 100 г пелин (листа и цвят) и 100 г чист пчелен мед в 2 л вода на тих огън се варят, докато сиропът остане наполовина, като изстине, се прецежда, или:

б) по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, забъркан с 20 ядки от кайсии и 20 зелени листа от индрише, счукани в дървен хаван на кашица, с 3 месести лимона, смлени на машинка за месо заедно с корите и месото без семките или рендосани на ситно ренде.

II. Десет минути след едно от тези средства да изпие 1 чашка от 75 г отварка от бъзов цвят, дива чубрица, маточина, мента пипе-рита, хмел (листа и клонки), пелин (листа и цвят) и подбел (листа) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се подсладено с половин-една чаена лъжичка мед.

Диета. Същата, както при порок на сърцето.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие по малко отварка от маточина и полски хвощ по 50 г, шипки (плод), обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват със 700 г вряща вода и се варят още 15 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, бял глог (плод и цвят), здравец (листа и корени) и хмел по 60 г, бъзов цвят, буков мъх, мащерка и чубрица по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 12 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това при запек клизма с половин литър от същия чай или пък с топла вода. Следват парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-10 минути, изтриване на лицето със суха и след това с влажна кърпа, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди и 22°С за 3 секунди 5 пъти), коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда).

В областта на сърцето отпред и отзад се поставят 2 торбички, напълнени с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен за всяко място с 5-7 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка на 10-15 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките. Преди да се поставят торбичките, от вътрешната страна леко се намазват с мед.

Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).

При главоболие на цялата глава се слага „шапка“, напълнена със същия квас, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова лъжици пресни млади корени от полски бъзак). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, гръдния кош, корема и половите органи с хладка вода. След това на засегнатото място да се залепи мушама от хаваджива, рецептата на която е дадена в том I, „Домашна аптека“. След обличането да се направят 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (вж. том I, „Домашна гимнастика“), последвани и от гимнастическо упражнение с навеждане на тялото на едната страна и повдигане на противоположната ръка.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. Ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Важни добавки:

1. При голяма слабост 3-5 пъти дневно да се взема по 1 чаена лъжичка от крема за усилване на сърцето: 100 г прясно краве масло, 100 г чист пчелен мед, 100 г тиквено семе, обелено и счукано, 100 г ориз, изпечен до бежов цвят и счукан на брашно, и 25 г ядки от сладки бадеми, счукани на ситно.

2. След оздравяването да се правят леки излети в планината, като при умора се почива и се пие топъл липов чай, може от риган или пък от лайка, но не и студена вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...