Jump to content

Болести на кръвоносните и лимфните съдове. Възпаление на артериите (артериит)


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА КРЪВОНОСНИТЕ И ЛИМФНИТЕ СЪДОВЕ

Възпаление на артериите (артериит)

Артериитите биват остри инфекциозни (алергични) и хронични.

Причини. Боледуване от шарка (сипаница), остър ставен ревматизъм, родилна треска и други.

Признаци. Повредите засягат предимно вътрешната страна на артериите, която се втвърдява постепенно. Началото на болестта започва бавно с появата на болки в областта на възпалената артерия. Болките се усилват при движение и натиск.

Лечение. Провежда се от лекар. Народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо заедно с корите и месото без семките, с прибавка на 12 г валерианова тинктура (чиста) и 12 г тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г от 12-те билки: агримония, борови връхчета, бял равнец, великденче, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк тесен, листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа, френско грозде (листа и плод) и червена хвойна (зърна) по 30 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 главни печен кромид (пече се като ябълки без захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и настъргана целина по равни части (при липса на такива може и с настъргани моркови) с малко чист маслинен зехтин и чист винен оцет по вкус. Може и обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби.

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и 100 г младо месо: агнешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След закуска, обяд и вечеря като десерт да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 300 г лимони, разрязани на 2 парчета, разбъркани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, разбъркани с 500 г пудра захар, и след това 1 чашка домашна боза, приготвена от 3 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок или вода и чист пчелен мед или захар, за да стане сладко като боза.

III. Два часа след ядене болният да взема по 1 супена лъжица сироп от живовляк (широколистен) и борови връхчета 5 супени лъжици листа от живовляк и 5 супени лъжици борови връхчета в 1500 г вода на тих огън се варят 30 минути. След това се прибавя

1 супена лъжица семе от керевиз, счукано на ситно, и 300 г чист пчелен мед. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

IV. Десет минути след сиропа болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес

2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда).

Ако болният няма температура, да си направи парна баня с чай от лайка (5-10 минути). Следват изтриване на лицето с влажна и суха кърпа, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета (спираловидно) с памуче, натопено в хладка отварка от орехова шума (1 стиска шума в 1 л вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда).

Едновременно на засегнатите места се поставят местни компреси от 4 парчета, натопени в хладка отварка от дъбова кора (10 супени лъжици на ситно нарязана кора в 2 л вода на тих огън се вари 30 минути и като изстине, се прецежда).

На главата се поставя цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9-12 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният има висока температура, да му се постави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, едновременно съчетан и с „шапка“ на главата от тънко хасе, напълнена със сурови и настъргани картофи, полети с 50 г оцет (киснат в него половин час), отгоре се поставя вестник и вълнена шапка. Държи се до сутринта или докато спадне температурата.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания и бавни издишвания (вж. том I, „Домашна гимнастика“). Същите упражнения се повтарят преди обяд.

Важни добавки:

1. Болният орган да се остави в абсолютна почивка, затова да се отбягват излишните движения.

2. След преминаване на възпалението на артериите добре е болният в продължение на 12 месеца сутрин и вечер да прави коремна баня (30°С за 10-20 минути).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...