Jump to content

Сифилитично възпаление на аортата


Recommended Posts

Сифилитично възпаление на аортата

Среща се повече при хора на средна възраст, и то два пъти по-често у мъжете.

Причини. Заразяване и боледуване от сифилис.

Признаци. Болестта започва и се развива незабелязано. Болният се оплаква от главоболие, безсъние, неопределени болки зад гръдната кост, понякога затруднено дишане. Може да се наблюдават и симптоми на гръдна жаба. Понякога болният се събужда малко след като е заспал, усеща изведнъж силен задух, болка в гърдите. Това трае около четвърт час, след което се успокоява и изкарва слизести храчки.

Самостоятелното възпаление на аортата се изразява в силни болки в гърба от лявата страна редом с гръбначния стълб. При това болният има и треска.

Лечение. То се състои в лечение на основната болест. Освен това сутрин и на обяд преди ядене на болния да се поставя коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, съчетан едновременно с млечен компрес (с извара) на гръдната кост и „мокри чорапи“. Държат се 2-3 часа. Вечер преди лягане се правят същите процедури. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

При силна треска след компресите се облича и „мокра риза“, държи се 2 часа, след нея се прави фрикция с хладка вода и изтриване до сухо.

Освен това болните трябва първите 1-2 вечери подред да си правят топла клизма (37°С) най-добре с чай от лайка, а след това всяка вечер и по една хладка задръжна клизмичка (32°С), да избягват резки промени на температурата. Да не извършват тежка физическа работа, да не ходят много, да избягват вълненията и тревогите.

Вътрешно. Както при сърдечна астма с добавка сутрин и вечер на гладен стомах болният да взема по 1 чаена лъжичка краве масло (несолено) с мед.

Диета. Природосъобразна, с повече плодове (череши, сливи, ябълки, круши, грозде), тиква (варена и печена), зеленчуци, салати и кисело мляко със счукан чеснов лук.

Самовнушение. Вж. „Възпаление на сърдечната торбичка (перикардит)“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...