Jump to content

Високо кръвно налягане (хипертонична болест)


Recommended Posts

Високо кръвно налягане (хипертонична болест)

Заболяването се среща сравнително често и е разпространено повече в градовете. От високо кръвно налягане страдат повече жените, отколкото мъжете.

Причини. На първо място стоят нервните напрежения, особено неприятните изживявания и неправилният режим на живот. Значение имат и недостатъчната физическа работа и движение, преяждането, злоупотребата с алкохол, тютюн и други.

Признаци. В началото болните се оплакват от сърцебиене, прескачане на сърцето, главоболие и замайване на главата. Имат шум в ушите, безсъние, отпадналост. Главоболието обхваща тила, врата или челото и се усеща като тежест или стягане. Болните лесно се дразнят и избухват. При преглед се установява непостоянно повишено кръвно налягане, което по-късно остава трайно. С напредването на болестта могат да настъпят различни усложнения от страна на нервната система, сърцето, бъбреците. Между тези виения на свят болният се чувствува здрав, но е неспокоен и получава от време на време горещи вълни в главата, подобни на тези, които имат жените в критичната възраст. Виенията са като къси мозъчни припадъци, които парализират временно дейността на човека.

Предсказание. То е различно и се определя от общото състояние на организма.

Предпазване. Да се води природосъобразен живот с правилно редуване на труд и почивка, редовен сън, да се избягват алкохолът и тютюнът.

Лечение. При заболяване особено важно е създаването на правилен режим на живот: труд, почивка, хранене. Да се избягват умствената и физическата преумора, преяждането, алкохолът и тютюнът, употребата на мазнини. Необходимо е кръвното налягане да се мери редовно от лекар и да се изпълнява предписаното лечение.

Народната медицина препоръчва:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 г ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише заедно с дръжките, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 4 месести лимона, разрязани, изстискали и смлени на машинка за месо заедно с корите, но без семките, по 12 г обикновена валерианова тинктура (чиста) и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 супена лъжица канела на прах.

II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г запарка от агримония, акация (цвят), босилек, лавандула, липов цвят, маточина, мента пиперита, жълта комунига, риган и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 изравнена чаена лъжичка канела на прах и портокалови кори, 7 зърна карамфил и 3 зелени листа от лимон от вечерта се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне цяла нощ. На сутринта се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не! На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от червен кромид лук и магданоз по равни части и от други салати с винен оцет или лимон и зехтин по вкус) може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина и 1 чаена лъжичка настърган хрян с малко леко препечен хляб. След ядене да взема 1 супена лъжица бъзов мармалад с малко мед и лимон по вкус.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (25 зърна, счукани в дървен хаван на кашица, се запарват с 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болният да взема по 1 бучка захар с 10 капки чист винен оцет, а може и плодов оцет.

IV. Десет минути след това да изпива пак 1 чашка от отварката, дадена в точка II.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за три секунди 5 пъти): започва се с горещата и се свършва с хладката вода. Следва сухо изтриване и разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути), отгоре се слага вестник и фланелей пояс. На главата се поставя „шапка“ от тензух, напълнена в по-тежки случаи с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 710 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), а в по-леки случаи със сурови картофи, рендосани на ренде за дюли (в един съд се поливат със 100 г топло мляко, киснат 30 минути и се изстискват добре), отгоре се поставя вестник и вълнена шапка. На стъпалата във вид на подметка се слагат парчета от чист вълнен плат (взети от старо палто или пуловер), натопени в оцет и добре изстискани, отгоре се обува долнището на един стар вълнен чорап и така се спи.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Следва опасване с колан, приготвен от изолиран меден проводник, направен от медна жичка с дебелина 1 мм и дълга 50-60 см според обиколката на корема на болния (като краищата им не се докосват и на тях се поставят малки топчета, направени от целулоид, взет от стари зъбни четки). Този колан може да се носи и на голо тяло или пък върху ризата, което е за предпочитане. Направата му е много проста и всеки може сам да го направи, като гледа разстоянието между топчетата да не е по-голямо от 5-10 см. След това болният да направи и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“).

Самовнушение. С формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея“.

Важни добавки:

1. На слънце, вятър, дъжд и сняг болният без шапка да не ходи.

2. Винаги да е настроен оптимистично, защото безпокойствата, грижите, ядовете и потиснатото настроение имат лоши последици.

3. Лятно време е полезно сутрешно ходене с боси крака по росната трева това много освежава и напълно може да замести сутрешните водни процедури.

4. Всекидневните разходки по 1-2 часа на чист въздух са също от голяма полза.

5. Полезни са и леките гимнастически упражнения (вж. том I, „Домашна гимнастика“).

6. Морският климат и морските бани в напреднали случаи да се избягват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...