Jump to content

Ниско кръвно налягане (хипотония)


Recommended Posts

Ниско кръвно налягане (хипотония)

Когато кръвното налягане е по-ниско от нормалното (за мъже под 105 мм, а за жени под 100 мм), казваме, че има ниско кръвно налягане (хипотония).

Причини. Най-често ниското кръвно налягане е проява на някакво заболяване: сърдечна слабост, кръвозагуба, инфекциозни и чревни заболявания, обща слабост и други.

Съществува и като самостоятелно заболяване, макар и по-рядко. Понякога се явява вродена особеност.

Рязко спадане на кръвното налягане, налагащо спешно лечение, се наблюдава при кръвоизлив при язва на стомаха, хемороиди и др. Когато пониженото кръвно налягане се съпровожда от болестни прояви, тогава се говори за хипотонична болест. Често пъти кръвното налягане е понижено, без човек да има някакви оплаквания. Такава хипотония се среща у младата възраст (20-40 години).

Признаци. При рязко спадане на кръвното налягане се наблюдава бледа кожа, студена пот, бърз тънък пулс, обща слабост и отмалялост, понякога временна загуба на съзнанието. Това става обикновено при кръвозагуба, душевни смущения, някои инфекциозни заболявания, чести повръщания и др. Има хора, които при вида на кръв или някаква рана припадат. Тук припадането се дължи на внезапно разширяване на тънките кръвоносни съдове (капилярите) в коремните органи, вследствие на което мозъкът остава почти без кръв. Със загубата на съзнанието лицето пада на земята и кръвообращението се възстановява.

При постоянно ниско кръвно налягане болните се оплакват от слабост, лесно заморяване, главоболие, световъртеж, намалена памет, разсеяност, безсъние, сърцебиене и болки в сърдечната област. Те са бледи, отпуснати, лесно възбудими. Крайниците им са студени. Чувствуват тежест в стомашната област, пълнота, парене, оригват се, понякога имат болки в стомаха, апетитът им е намален, имат запек и пр. Склонни са към потиснато настроение и хипохондрия.

Предсказание. Най-често благоприятно. Болните живеят толкова дълго, колкото и хората с нормално кръвно налягане.

Предпазване. То се състои във водене на редовен живот (вж. том I, „Природосъобразен живот“), избягване на душевните тревоги, нормален полов живот и навременно лечение в случай на заболяване.

Лечение. Зависи от причината, която го е предизвикала. При рязко спадане на кръвното налягане със съответните болестни прояви трябва да се вземат спешни мерки, като се извика бърза помощ. Когато кръвното налягане е постоянно по-ниско, необходимо е да се проведе общоусилващо лечение.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или пък чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише, 20 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с кората, но без семките, и по 12 г валерианова тинктура (симплекс) и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

II. Десет минути след сместа болният да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, босилек (листа и цвят), бреза (листа), бял равнец, върбинка, градински чай и жълт кантарион (листа и цвят) по 50 г от всяка, и зайча стъпка (листа и цвят) по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червени хвойнови зърна се запарват с 500 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска млечно-растителна храна, с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!

На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от червен кромид лук с магданоз (листа) и черна ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части с малко олио и винен оцет по вкус, може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене на обяд и вечеря да изпива по изключение по 100 г чисто натурално бяло или червено вино и подир него или една чаша кафе с примес на ръж и леблебия или друго подобно кафе, или пък с върха на ножа да взема чисто кафе заедно с една чаена лъжичка бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял глог (плодове-глогинки): 2 супени лъжици в 500 г вряща вода се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда, или пък брезнишка минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), борови връхчета, исландски лишей, жълта комунига, листа от френско грозде, лавандула, маточина, орехови листа, спирея и росопас - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, клизма с 500 г топла вода, последвана от парен компрес на малкия мозък от темето до тила с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ и полусварен ечемик (за да се използува 2-3 пъти подред), с продължителност 10-20 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти), разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 12 пъти. Коремът се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от 300 г ориз, сварен с 30 сини сливи (от тези за компот) на гъст пилаф с 900 г вода и след това смачкан на тесто заедно със сливите без кокичките, отгоре се поставят вестник и вълнен пояс. На главата „шапка“ от същото хасе, напълнено с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората). Отгоре се поставят вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, последвана от сухо изтриване, обличане и лека гимнастика за 5-10 минути и накрая 10-20 дълбоки вдишвания през носа и толкова издишвания през устата. Повтарят се преди обяд и вечеря (подробности вж. в том I, „Домашна гимнастика“).

Самовнушение. Същото, както при високо кръвно налягане.

Неделя. Пълна почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

При менструация меняващи бани на краката не се правят.

Важни добавки:

1. При болки в сърцето болният трябва да легне и да постави на сърцето си студен компрес, натопен във вода и оцет наполовина, да обуе „мокри чорапи“ до коленете, а на ръцете до лактите. Държат се до преминаване на кризата.

2. Лапите от ориза и квасеца може да се използуват 2 вечери подред, като квасецът преди използуването се засилва с 2 супени лъжици нов.

3. Всекидневни разходки по 2 часа, но на слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не ходи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...