Jump to content

Тромбоза


Recommended Posts

Тромбоза

Тромбозата е частично или пълно запушване на артерия или вена с кръвен съсирек, който се е образувал на определено място в съда. По-често се среща тромбоза на вените.

Причини. Смутено кръвосъсирване, силно изтощение, инфекциозни заболявания, стеснение или разширение на кръвоносните съдове.

Признаци. Те са различни според това, коя артерия или вена е засегната. Могат да бъдат засегнати артериите или вените на крайниците или на някои органи. При тромбоза на крайниците възникват болки в съответната част, студенина и бледност, оток. Когато са засегнати кръвоносните съдове на мозъка, настъпват паралитични явления, на сърцето инфаркт и т. н.

Лечение. Болнично.

Народното лечение е както при хроничен флебит, със следната добавка: вечер болният да се лекува с пиявици или пък с топла лапа (37°С) от печен кромид лук, след това обелен, полуизстискан и засилен със 7-10 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и леко поръсен с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Едновременно се правят и всички други приложения, дадени за хроничен флебит.

Сутрин. Върху засегнатия крайник да се постави компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от живовляк широколистен (листа): 5 супени лъжици листа се запарват с 600 г вряща вода, вари се 5 минути и като изстине, се прецежда. Държи се 4 часа и се заменя с друг. Освен казаното да се има предвид и следното:

1. При рани от тромбофлебит освен дадените вече мехлеми препоръчва се и следният домашен мехлем: чист боров катран 3 г, рафинирана сяра 3 г, рициново масло 100 г всичко от аптеката.

Приготовление: Всички продукти на тих огън в чист порцеланов съд се бъркат, докато се сгъстят на мехлем, без да завират.

2. При тромбофлебит болният да лежи в кревата с повдигнат крак. След това бавно да става от леглото, и то така: 1 до 3 дни прави опит за сядане и бавно спускане на краката, като ги държи в отпуснато положение на пода за 5-10 минути и отново ги вдига на кревата. След това 2-3 дни прави внимателно опити в присъствието на близък човек да стои подпрян на рамото му или на гърба на стола 5 минути и след това да ходи малко с поддръжката на един или двама души, за да не би да залитне и си разбие главата. Щом като се почувствува по-стабилен, може да усили опитите си, и то след като си набави гумен чорап за болния крак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...