Jump to content

Болест на Рейно


Recommended Posts

Болест на Рейно

Заболяването се среща предимно у жени на средна възраст и се проявява с пристъпи от спазми в артериите най-често на ръцете. Значение за това имат излагането на студ, психична възбуда, инфекции и други.

Предсказание. Сериозно. Болестта се лекува мъчно.

Лечение. Провежда се от лекар-хирург. Народната медицина прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 50 г настойка от зайча стъпка корени (подробности вж. при „Болест на Бюргер“).

II. Десет минути след настойката да изпива и 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 50 г, бударица, зайча стъпка (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), полски хвощ (листа и цвят) и ранилист (листа и цвят) по 70 г, обикновена коприва (листа и цвят) и пача трева по 100 г. От тази смес две супени лъжици се запарват в 500 г вода и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Както при разширени вени.

Вместо вода, както при „Болест на Бюргер“.

III. Два часа след ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г течна гликоза или мед и пр. (вж. „Болест на Бюргер“, точка III).

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и френско грозде (листа и плод) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка никога болният да не ляга, без да е ходил по нужда. Следва гореща баня на ръцете до лактите (39-42°С за 10-20 минути) със смесена отварка, приготвена така:

1. Взема се 1/2 кофа несолена суроватка или цвик (получени при добиването на сиренето или пък на киселото мляко).

2. Взема се 1 сплит от кромид лук или пък от чеснов лук, нарязва се на дребни парчета и се поставя в съд с 5 л вода да се вари, докато парченцата омекнат. След това водата се прецежда, смесва се с цвика наедно, като се поставя отново на огъня до температура 45°С и се изсипва в кофата за правене на банята. След банята ръцете се изтриват до сухо.

На гръбнака се прави разтривка, и то от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти, съчетана с компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец листа и цвят (2 супени лъжици в 500 г вряща вода се варят 5 минути). На сърцето също отпред и отзад се прави лека разтривка с памуче, натопено в камфоров спирт, а на главата се слага „шапка“ от пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележки:

1. При желание за по-бързо оздравяване добре е разтривката на гръбнака да става със смес от камфоров спирт и сок от зелен столетник по равни части, след което той се налага с торбичка от тънко хасе (широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака), напълнена с пресен селски хлебен квасец, гъсто замесен и засилен с 8 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода да омекнат, добре изстискани и на ситно нарязани.

2. Ако по ръцете има рани, те се измиват с отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа в 500 г вряща вода се варят 10 минути) и след това се превързват с мехлем, приготвен от 250 г чист маслинен зехтин и 2 супени лъжици жълт кантарион във водна баня се вари 1 час, снема се от огъня и веднага, докато е още много горещо, се прибавят 25 г чист пчелен восък, 12 г чист бял тамян и 12 г чиста бяла дъвка (сакъз). Разбърква се добре и се прецежда през марля. Ако няма рани, кожата се намазва само с чист маслинен зехтин.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване, разтривка на гръбнака и сърцето с камфоров спирт, както вечерта, а през деня под лъжичката да се носи торбичка от хасе (10 на 10 см), ушита на тегели, напълнени със ситна готварска сол.

Самовнушение. С общата формула.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...