Jump to content

Лимфатизъм


Recommended Posts

Лимфатизъм

Лимфатизмът е състояние, при което лимфните възли по цялото тяло, далакът и тимусната жлеза са увеличени.

Признаци. Децата са отпуснати, развиват се бавно, имат бледа кожа, често страдат от ангина, бронхит и бронхопневмония.

Увеличени са лимфните възли по цялото тяло, далакът, тимусът, сливиците, понякога и черният дроб.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва в по-леките случаи да се приложи изцяло лечението, дадено за възпаление на лимфните жлези. Освен това през вечер да се прави или цяла топла баня (37°С за 20 минути) с отварка от борови клони, орехови листа, листа от черница, овесена слама и морска сол (вж. том I), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след него и от фрикция с хладка вода; или пък „мокра риза“, натопена в същата отварка лежи се в нея 12 часа. И през вечер парни компреси на далака, гърлото и гръдната кост за 20 минути, последвани от коремен компрес с хладка отвара от орехови листа, съчетан с поставяне на торбички, напълнени с топъл селски хлебен квас, засилен за всяко място с по 57 маслини, счукани с костилките, върху далака, гърлото и гръдната кост. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Да се пие или:

а) Чай от ленено семе (1 супена лъжица семе в 1 л вода ври 10 минути). За подобряване на вкуса със семето се вари и кората на една ябълка или няколко сушени сливи. В чашата за пиене се поставя 1 бучка лята захар или малко мед и сокът на 1/2 лимон. Пие се сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене по 12 чаши. Или:

б) Отварка от корените на киселец (4 супени лъжици киселец в 1 л вода врят 10 минути). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша. Или пък:

в) Отварка от агримония 30 г, спирея 30 г, ягодови листа 20 г и орехови листа 20 г.

Приготовление: От общата смес, приготвена от горната пропорция, се вземат 2 супени лъжици и в 500 г вода врят 5 минути, кисне 1 час и се прецежда. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чаша.

Диета. След ядене болният да взема по 1/2 чаена лъжичка или бял прах (вж. том I, „Домашна аптека“), или прах от печени и смлени черупки от яйца. Добре е след тях да изпие 1 супена лъжица селски хлебен квас, разреден с 2-3 супени лъжици топла вода, с мед и лимон по вкус, или пък една чашка сок от моркови с мед, тахан и лимон по вкус.

Много е полезен мармаладът от моркови. За него се вземат живовляк 200 г и бял равнец 100 г и се варят в 5 л вода, докато остане 1,5 л. Отделно се вземат и 3 кг моркови, измиват се, без да се белят и се настъргват на ренде. След като престоят 12 часа, се изстисква сокът им. Най-подир отварката от тревите със сока на морковите и 1 кг мед се поставят заедно на огъня да врят, докато остане 12-50 мл.

Употреба: След ядене по 12 чаени лъжички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...