Jump to content

Болести на храносмилателните органи. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНИТЕ ОРГАНИ

Общи упътвания

Храносмилане наричаме преработката на храната в организма, за да се превърне в използваема форма. Когато хранителните вещества бъдат преработени, те се всмукват през чревните стени, с кръвта достигат до тъканите на тялото, където им дават енергия за живот и работа. Втечняването на храната е първото условие за всмукване на хранителните вещества. Чревната стена може да се сравни с една попивка. Сухата бучка захар никога няма да се всмукне от нея. Когато я намокрим, чак тогава сладкият разтвор може да премине на другата страна. С топла вода процесът на всмукването се ускорява.

Същото става и с нашата храна. Големите парчета храна се разкъсват и стриват със зъбите. В устата, стомаха и червата малките късчета се напояват със сокове, които добре ги намокрят и втечняват. Тези сокове обаче не са чиста вода, а съдържат особени действуващи вещества, наречени ферменти, които ускоряват разграждането. Например ферменти на гъбичките разгражда захарта на алкохол и въглена киселина. Ферментите в нашата храносмилателна система превръщат също така сложните химически съединения в по-прости вещества. Само в такова втечнено и разтворено състояние те могат да се всмукнат от червата.

Преди да ядем нещо, ние го опитваме с очите и носа. Ако го одобрим, захапваме парченце и го опитваме на вкус с езика. Ако погълнем развалена, лоша храна, много често стомахът я повръща. Това е един от начините, с които човешкият организъм се пази да не поглъща вредни вещества.

Храносмилането започва от устата, където се улеснява от дъвкането. „Добре сдъвканото е наполовина смляно“, казва поговорката. Затова служат зъбите да раздробяват храната, а не тя да се поглъща на големи парчета.

Особено растителните продукти трябва да се сдъвкват много добре, за да се разкъсат клетъчните несмилаеми ципи (целулозата). Ако не стане това, те преминават през храносмилателния канал отчасти неизползувани, защото смилателните сокове не могат да проникнат до хранителните вещества, затворени в клетките.

В устата освен механичното раздробяване на храната започва и ферментативното разграждане на определени вещества: хляб, картофи, ориз и др. То продължава в стомаха, където започва ферментативно разграждане на други хранителни вещества: мляко, яйца, месо, сирене и т. н. Накрая в червата към чревния сок се примесват сокът от задстомашната жлеза и жлъчката. Тук по ферментативен път става окончателното смилане на всички смилаеми хранителни вещества.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...