Jump to content

Болести на устата


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА УСТАТА

Общи упътвания

Устата е вратата, през която храната влиза в тялото. За жалост често тя не се поддържа с нужната чистота. С храната и питиетата, нечисти ръце и предмети, чрез дишането устата се инфектира с много микроорганизми, които застояват между зъбите, в извивките на венците, по сливиците и т. н., където започват да се размножават. Поради всичко това в устата стават постоянни бродения (ферментации) и разлагания, които се отразяват върху венците, зъбите, стомаха и така година подир година се стига до повреждане на устната кухина, на зъбите и разстройство на храносмилането.

Възпаление на лигавицата на устата

(катарален стоматит)

Стоматитът е възпаление на слизестата ципа на устата.

Причини. Лигавицата на устата се възпалява при някои инфекциозни болести, разяждане на зъбите, след поставяне на лоша протеза, при употреба на дразнещи течности (спиртни напитки), употреба на много топли или много студени ястия и други.

Признаци. Заболелият усеща парене в устата и болки при хранене. Слизестата ципа е зачервена пялата или тук-таме. Околните лимфни възли често са подути, болезнени. Може да има и лош дъх от устата.

Предсказание. Благоприятно болестта продължава късо време, а у пушачите и слабите организми по-дълго време.

Предпазване. Редовна хигиена на устата, развалените зъби да се поправят своевременно.

Лечение. При лечението най-главно внимание трябва да се обърне за отстраняване на причината, която предизвиква заболяването.

В леки случаи достатъчно е всеки 12 часа да се прави гаргара на устата с хладък чай от лайка, отвара от жълт кантарион, равнец или с борова вода.

В по-тежки случаи лечението трябва да бъде и общо.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от 75 г (за деца наполовина) от агримония, лайкучка, синя тинтява, червен и жълт кантарион, бял равнец и подъбиче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън с прибавка на 1 супена лъжица мед се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено преди, а също и след закуска, обяд и вечеря устата да се жабури или:

а) с топъл солен разтвор (на чаша от 200 г топла вода една чаена лъжичка готварска сол); или:

б) с отварка от сладък корен (2 супени лъжици корени в 500 г хладка вода се варят 30 минути и веднага се прецежда); или:

в) с отварка от дъбови кори (5 супени лъжици на ситно нарязани кори в 1 л хладка вода на тих огън се варят 30 минути и като изстине, се прецежда) или:

г) с отварка от полски хвощ и жълт кантарион листа и цвят (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 400 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда); или пък:

д) с отварка от агримония, жълт кантарион, лайка, слез и смрадлика листа (по 1 супена лъжица от всички се запарват с 600 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда).

Забележка. Добре е отварките да се засилят и с по 1 супена лъжица сок от зелените листа на широколистен живовляк или пък с ечемичена отварка (3 супени лъжици очистен ечемик в 600 г хладка вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда).

Диета. В леки случаи вегетарианска, млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с малко лимонов сок или слаб разтвор от винена киселина (от аптеката). Люто, алкохол и тютюн не!

В тежки случаи най-добре е вместо казаната храна на закуска, обяд и вечеря болният да изпива само по няколко чаши овесено мляко, засилено с 1 чаена лъжичка сок от лимон и подсладено с чист пчелен мед (2 супени лъжици овесени ядки от вечерта се запарват с 250 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда). Освен това преди закуска, обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук със захар (пече се като ябълки без захар), и то без хляб, или пък да изпива сока им. След ядене, ако не е склонен към затлъстяване, да изпива по 1-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с малко плодов сок или вода и чист пчелен мед да стане гъсто и сладко като боза. След това грижливо да измива зъбите си с четка за зъби и с прах, приготвен от печена бяла пръст (болус алба, от аптеката), стрива се на прах и се пресява като брашно. Венците се масажират по начина, указан при пиорея, а подир това устата отново се жабурка или с медена вода (200 г преварена вода с 20 г чист пчелен мед), или пък с една от дадените вече отварки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от алтея (бяла ружа корени), ленено семе и смрадлика: по 1 супена лъжица от трите и 1 пълна чаена лъжичка анасон (от аптеката) в 1 л вода на тих огън ври 10 минути и веднага се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от полски хвощ, бударица и исландски лишей по 50 г, спирея и пача трева по 75 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред по 1 топла клизма с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма от 200-500 мл (според възрастта) от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти) и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г вряща вода и кисне захлупено, докато изстине, след това се прецежда). Едновременно с това на тила и на шията с цялата долна челюст се поставят торбички, напълнени с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа), засилен на всяко място с по 1-2 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица държат се цяла нощ.

Забележка. При тежко главоболие на главата се слага цяла „шапка“ от квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея.“ Следват фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя почивка от всичко. Пият се само билките, спазва се диетата и се жабури устата.

При менструация жените не правят меняваща баня на краката.

Важна добавка. След оздравяването да се поддържа голяма хигиена на устата.

Възпаление на устната кухина

(язвен стоматит)

Това е заболяване, при което се възпалява лигавата ципа на устата с наклонност към образуване на язви и гангренозно разпадане на тъканта.

Причини. От тази болест заболяват предимно скрофулозните и рахитичните деца, а също и малокръвните, лошо хранещите се възрастни хора. Също и страдащите от раздразнение на лигавата ципа вследствие на лоша хигиена на устата, гниещи зъби, пушене или ядене на горещи ястия, отравяне с живак, олово, йод, бром, диабет, сифилис и други.

Признаци. Възпалението започва по венците и се разпростира по лигавата ципа на цялата уста. Явяват се зловоние от устата, болки при дъвчене, обилно отделяне на слюнка. Венците са тъмночервени и подути. Образуват се и малки язвички, цялата уста отича, храненето е затруднено.

Лечение: Ако причината на възпалението е явна нечистота в устата, гниещи зъби, пушене и т. н.), трябва преди всичко да се отстрани самата тя. При сифилис, захарна болест, стомашен катар и други първо да се излекува основната болест. В останалите случаи болният се лекува по начина, даден за катарален стоматит в тежки случаи. При гангренозен стоматит виж том II, „Гангрена на устата (нома)“ у децата.

Живачно възпаление на устата

Причини. Най-често се причинява от онези самозвани лекари, които лекуват сифилиса над мангал с парата на живачни церове (лекарства).

Признаци. Отначало болният усеща в устата си метален вкус, започват да му текат лиги, венците му отичат и при леко допиране изпускат кръв; дъхът му издава особена воня, дори и езикът му може да отече и да не се побира в устата; образуват се рани навътре по бузите. Ако се продължава с вземането на живачни лекарства, зъбите се разклащат и падат, лимфните жлези отичат, появява се треска, болният отслабва, дори може и да умре.

Лечение. Веднага трябва да се прекрати вземането на живачни лекарства и да се държи устата чиста. След това:

а) 12 дни подред на болния да се правят топли клизми (38°С) с 1 чаена лъжица сода бикарбонат;

б) всекидневно сутрин и на обяд да му се прави казаното за възпаление на устната кухина (язвен стоматит), а вечер преди лягане: през вечер цяла топла баня (38-39°С за 10-20 минути) с отварка от трина, последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, а след препотяването и от фрикция на цялото тяло с хладна вода, и през вечер парна баня на краката, последвана от сухо увиване, а след препотяването и от коремен компрес (както на обяд), съчетан с цяла „шапка“ на главата, напълнена с хладък селски хлебен квас; държат се цяла нощ;

в) в неделя почивка, като се изпълнява само казаното по-долу за вътрешно и диета.

Гаргара. Освен посочените отварки, дадени за язвения стоматит, в случая много помага и следната смесена отварка от 500 г ечемичена отварка (2 супени лъжици ечемик в 500 г вода врят 15 минути, прецежда се и се засилва с 5 г стипца от аптеката) и 30 г сироп от черница.

Външно. Полезно е след гаргарата да се намазват болните места или с лимонов сок, или с някое от средствата, посочени при пиорея.

Вътрешно. Виж „Възпаление на устната кухина (язвен стоматит)“.

Диета. Суровоядство главно сокове от плодове и зеленчуци.

Лош дъх от устата

Причини. Лошият дъх от устата може да се дължи на различни причини. Ще споменем само по-главните от тях:

1. Възпаление на устата (стоматит) и гърлото.

2. Гниене на остатъци от храна между зъбите. Чувствува се най-много сутрин, след като хранителните отпадъци са стояли цяла нощ между зъбите и са били подложени на влиянието на разни микроби. Тази е една от най-честите причини.

3. Развалени зъби.

4. Възпалени венци. В такива венци кръвта се застоява и издава миризма.

5. Възпалени и гнойни сливици.

6. Хронично възпаление на носната лигавица и на синусите.

7. При някои гнойно-възпалителни процеси в белите дробове.

8. Продължителен запек, при който остатъците от храната се разлагат в червата и дават смрадливи вещества. Част от тия вещества са газообразни, проникват в кръвта и се изхвърлят с дишането през белите дробове.

9. При някои продължителни болести: диабет, нефрит и т. н.

10. Лошо (неправилно) дишане.

Признаци. При дишане с отворена уста или при говорене болният издава тежка миризма (дъх), която понякога достига до нетърпимост за околните.

Лечение. То се състои в премахване на причините на основната болест, която го предизвиква. Най-често лошият дъх се дължи на занемарени зъби и венци. Редовното им почистване с четка и паста за зъби, придружено с триене на венците с пръст (масажиране), може да отстрани тази неприятност.

Гаргара. Добър ефект има гаргарата с отварка от липови въглища или въглища от върба един средно голям въглен се вари 10 минути в 300 г вода, след което водата се прецежда. Употребява се хладка. Или пък гаргара с разтвор от калиев хиперманганат (набавя се от аптеката): 1-2 кристалчета се разтварят в хладка вода до бледорозов цвят. С този разтвор сутрин, обед и вечер се изплакват устата, носът и глътката, като последната глътка се изгълтва. Прави се 21 дена. От него минава и стомашната болка.

Вътрешно. Да се пие една или две от следните отварки:

а) Отварка от чубрица една супена лъжица стрита чубрица се вари в 500 г вода около 10 минути, докато остане 350 г вода. Пие се три пъти на ден преди ядене по една кафена чашка.

б) Отварка от росопас.

в) Отварка от листата на черните боровинки една супена лъжица листа в 500 г вода се вари 10 минути. Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка от 100 г.

г) Отварка от анасоново семе 10 г, семе откишниш20 г, розмарин (листа и цвят) 5 г, семе от кимион (не ким) 10 г. Една чаена лъжичка от тази смес се вари в половин литър вода. С получената течност, след като се изстуди, се плакнат всяка сутрин, обед и вечер след ядене устата и гърлото. Освен това може и да се изпият след плакненето 3-4 глътки от този чай.

Горчив вкус в устата

Причини. Най-честата причина за това са хроничният стомашен катар, запекът и спането с отворена уста вследствие на възпалени и увеличени сливици; катар в носа, полипи в носа и други.

Признаци. Нощем, а най-много сутрин устата на болния горчат и понякога гърлото му съхне.

Лечение. Общо за засилване на организма, като лечението се насочва предимно към отстраняване на основната болест, която го причинява.

Солен вкус в устата

Причини. Много йод в организма, бъбречна болест, стеснение на хранопровода или пък тумор или рак в стомаха.

Лечение. Болният да не взема вътрешно йод, нито сладко от орехчета или пък да пие отварка от орехови листа или орехови черупки.

Вместо вода да пие или чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват в 500 г вряща вода и кисне захлупено 1 час), или запарка от шипки (25 шипки, счукани в дървен хаван на кашица, се изсипват върху 500 г вряща вода и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през кърпа) и да се лекува основната болест, която предизвиква соления вкус в устата.

Кръвотечение от устата

Причини. Кръвотечението може да бъде или от лигавата ципа на устната кухина, или пък от венците, особено след изваждане на зъб.

Лечение. При по-обилно кръвотечение трябва да се търси лекарска помощ. Ако кръвотечението е слабо, то може да се спре, като се плакне устата със:

а) гореща вода, колкото може да се търпи;

б) солена вода (1 чаена лъжичка сол на една чаша вода);

в) вода, в която е разтопена стилна (от аптеката) половин чаена лъжичка стипца на една чаша вода.

Ако кръвоизливът е след изваден зъб, празното място трябва да се запълни със стегната топка памук, натопена в разтвор от готварска сол или стипца, след което да се стиснат зъбите и държат така, докато кръвотечението съвършено престане.

Рани в устата

Причини. Най-често от удар, нараняване на устата с остър предмет.

Лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, жълт равнец, живовляк широколистен (листа), комунига, лайка, синя тинтява и подъбиче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

II. Непосредствено преди и след ядене устата да се жабури или:

а) с медена вода (100 г преварена вода с 10 г чист пчелен мед); или:

б) с хладка отварка от смрадлика (листа) и лайка (цвят) 2 супени лъжици смрадлика се запарват с 400 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути; след това се прибавят още 2 супени лъжици лайка и като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда; или пък:

в) с хладка отварка от смрадлика и жълт кантарион (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 400 г вряща вода и се вари още 5 минути; като изстине, се прецежда).

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда и по 12 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб), а след ядене да изпива по 12 чаени лъжички пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с малко вода и чист пчелен мед, да стане гъсто и сладко като боза. Или по 1 чаена лъжичка бирена мая и мая за хляб, разтворена във вода до гъстота на боза отпреди 4 часа. Захарта да се заменя с чист пчелен мед.

Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, топла клизма с 1 л топла вода и гореща баня на долната челюст с чай от лайка. Обикновените рани се поръсват със сода бикарбонат или пък се намазват с чист пчелен мед. Гнойните рани се намазват с „домашен мехлем“ от пресен жълтък от кокоше яйце и чист пчелен мед.

Приготовление: От двете се взема по 1 супена лъжица и на тих огън и в чист съд се бъркат, докато се сгъсти като мехлем, без да завира. След намазването се поставя коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, а на долната челюст торбичка от марля, напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, полуизстискан и засилен с 3-5 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и леко поръсен с малко царевично брашно, за да отнеме излишната влага на лапата. Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин. При обикновени рани в устата само хладка фрикция на подмипшиците, корема и половите органи, а при гнойни рани в устата най-добре е да се повтори казаното за преди лягане, като компресите се държат 34 часа.

Рани по устните

(напукани устни, особено към ъглите на устата)

Причини. Дължи се най-често на недоимък на витамин В2.

Лечение:

I. Вътрешно и диета същите, както при рани в устата, с добавка: сутрин, обед и вечер преди ядене като аперитив да се изпиват по 1-3 чаени лъжички (според възрастта на болния) или бирена мая, или пък пресен селски хлебен квасец, или двете заедно, забъркани с малко плодов сок или вода и засилени с по 1 чаена лъжичка шипково брашно. Към дадената диета да се прибави и салата от кълновете на житото (в една саксия се посажда жито, полива се редовно и като даде кълнове от 35 см, се режат и ядат) заедно със суров спанак и червени домати с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус. В случая е полезно и по-често да се ядат сини сливи и хайвер от риба. След ядене да се вземат по 2 дражета витамин С и по 1 драже витамин В, (за децата по предписание на лекаря).

II. Вечер преди лягане при запек топла клизма, последвана от баня на долната челюст (38°С за 10 минути) с топла отварка от жълт кантарион и лайка (по 3 супени лъжици от двете билки се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда). След това устните се изтриват до сухо и раните се намазват с настойка от чист маслинен зехтин.

Приготовление: 250 г зехтин с прибавка по 1 супена лъжица жълт и червен кантарион във водна баня се варят 1 час. Почива 24 часа и се прецежда през кърпа чрез изстискване. Добре действува и т. нар. домашен мехлем, приготвен от пресен жълтък от кокоше яйце и чист пчелен мед по равни части (вж. точка III при „Рани в устата“). Едновременно се прави на врата компрес от 4 парчета, натопени в топъл чай от лайка, а на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1/2-1 чаена лъжичка настърган хрян или пък с 1 супена лъжица кромид лук, на ситно нарязан държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

III. Сутрин и преди обяд устните се намазват с едно от дадените вече средства.

Синьо петно или плака на долната устна

I. Вътрешно и диета, както дадените при рани в устата.

II. Вечер преди лягане топла баня на долната челюст (38°С за 10 минути) с отварка от слез и лайка (3 супени лъжици листа и цвят от слез се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън врят още 5 минути, след това се прибавят 3 супени лъжици цвят от лайка и като клокне 3 пъти, се снема от огъня, кисне 20 минути и се прецежда) или пък с отварка от полски бъзак (3 супени лъжици корени, на ситно нарязани, в 1 л вода врят 30 минути и веднага се прецежда). Болното място се налага отвътре и отвън с 1-2 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко хладка вода да набъбнат; махат им се кокичките, месото се поръсва с пудра захар и се налага), едновременно съчетано и с компрес на врата от 4 парчета, натопени в чай от лайка държат се цяла нощ.

Подута устна (устни)

Дължи се най-често на ухапване от насекомо (комар) или ужил-ване от пчела, оса, стършел.

Вечер, а може и през деня устните да се налагат с млечен компрес от 4 парчета, натопени в топло сурово мляко, или още по-добре с торбичка от марля, напълнена с 1-2 чаени лъжички прясна несолена извара. Държат се, докато спадне подуването, като на всеки два часа се слага нова извара.

Възпаление на лигавицата на устата (афти)

За тях виж в том II под същото название.

Възпаление на небцето

Небцето разделя носната кухина от дихателното гърло и устата. То се състои от твърдо небце и меко небце, което завършва с мъжеца.

Причини. Същите, които предизвикват възпалението на устата.

Признаци. Болният усеща топлина, а понякога и сърбеж по небцето. Лигавата ципа на небцето е зачервена, понякога има малки язвички и при преглъщане се усещат болки.

Лечение. В леки случаи, когато е последица например на лошо поставена изкуствена челюст, достатъчно е сутрин и вечер болният да си прави лек масаж на небцето с мокър палец, натопен в готварска сол, след което да изплакне устата си с хладка вода.

В тежки случаи да се приложи лечението, дадено за катарален стоматит.

Схващане (парализа) на небцето

Причини. Обикновено е последица от дифтерит и на отравяне.

Признаци. Схващане на небцето, а заедно с него и на мъжеца, което не дава на болния възможност да се храни през устата.

Предсказание. Сериозно, ако не се лекува правилно, може да продължи с месеци.

Лечение. Общо и по същия начин, изложен за схващане на челюстите (парализа на устата).

Брадавици (папилом) в устата

Лечението се провежда от лекар.

Народната медицина в тези случаи прилага следното:

I. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене болният да изпива една чашка от 75 г отварка от зайча стъпка (листа и цвят) 100 г и агримония, живовляк широколистен (листа), невен, пача трева, синя тинтява и слез по 50 г от всяка. От тази смес две пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! С добавка: преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда или 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб), или пък по една чинийка салата от пресен или червен кромид лук с магданоз и настъргана черна ряпа (настъргва се 1/2 час преди ядене, за да не дава оригвания) по равни части с малко олио и винен оцет по вкус. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 12 супени лъжици сурова настъргана целина или пък ядки от орехи, смлени на каша с малко мед по вкус, зеленчукови и тестени ястия и компоти с чер тричав хляб. След ядене да взема и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (вж. „Солен вкус в устата“).

II. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 100 г отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л кипяща вода, кисне 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка и веднага след нея от гореща баня на краката със същата вода за 5 минута, коремен компрес, натопен в топла отварка от трина (4 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода, ври още 5 минути и се прецежда). Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 1 супена лъжица диви кестени, настъргани с кората, или пък с 1 супена лъжица млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на кашица. На бузата отвън (дето са брадавиците) се слага торбичка с топла лапа от печен кромид лук, поръсен със захар. Държат се цяла нощ.

Добавка. В тежки случаи и при желание брадавиците могат да се изгорят от опитен лекар, за да не се прехапват, от което се влошават.

Възпаление на мъжеца

Мъжецът (езичето) е част от мекото небце и служи заедно с другите негови части при гълтането да отделя носната от устната кухина, за да не може частици от храната да влязат в носа.

Причини. Простуда, пиене на течности, които дразнят лигавата ципа на устата (спиртни напитки), употребата на много горещи или студени ястия и питиета, продължително дишане на тютюнев пушек (от непушач) или други отровни газове.

Признаци. Слабо възпаление на гърлото без температура с чувство на заседнала храчка (предмет) в гърлото, която не може да се изхрачи. При това и самият мъжец е надебелен и червен.

Предсказание. Благоприятно щом се вземат мерки, минава бързо.

Лечение. То се състои най-напред в отбягване на причината. Освен това сутрин и обед преди ядене болният да си прави баня на долната челюст, а вечер преди лягане парна баня на главата, последвана от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода и съчетан с млечен компрес с извара на шията в областта на сливиците държат се цяла нощ. При запек топла клизма (37°С).

Гаргара. Сутрин, обед и вечер непосредствено след банята на долната челюст и парната баня на главата да се прави гаргара с хладък разтвор от нишадър (1 чаена лъжичка нишадър на прах се разтваря в чаша преварена вода).

Вътрешно. Чай от цвета на слез (попарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 чашка от 100 г, подсладен с мед или захар.

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн не!

Схващане на челюстите

(парализа на устата)

Причини. Повечето пъти е последица от общо нервно състояние или на възпалителни заболявания на мозъка. Понякога е спътник и на други свързани със схващането заболявания на организма, като истерия, епилепсия, гнойно възпаление на мозъчните ципи и т. н. Също така е последица от увреждания или заболявания на долната челюст, зъбобол и други, които могат да предизвикат по рефлексен път схващане на челюстта.

Признаци. Повечето пъти болестта поразява двете половини на лицето и се характеризира със следните явления: в бърза последователност, едни след други, се появяват непроизволни, равномерни движения на долната челюст, повечето пъти от долу на горе, по-рядко встрани, при което ясно се чуват тракането и скърцането на зъбите. Нерядко лигавата ципа на устата и езика получава при това леки увреждания. Понякога схващането на челюстите стига дотам, че болният не може да си отвори устата и се лишава от способността си да говори и да се храни. В това състояние той може да приема само течна храна.

Предсказание. Сериозно. Болестта продължава от няколко дни до няколко седмици.

Лечение. Общо и насочено към отстраняване на основната болест. Ако не е известна, тогава да се лекува така:

A. В леки случаи достатъчно е да се плесне (но съвършено ненадейно за болния) един шамар по парализираната му буза, и то от някой близък нему човек, който предварително да си намаже дланта с мед. След удара да се застави болния да свири с уста. От такъв ненадеен и при това не особено силен удар често в продължение на 24 часа парализираната устна минава.

Б. В тежки случаи в продължение на 12 вечери подред на болния да се правят топли клизми (38°С), най-добре е чай от лайка. След това винаги при запек да се прави обикновена клизма.

B. Всекидневно сутрин парна баня на главата с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода и съчетан едновременно с цяла „шапка“ на главата, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, ситно нарязани) и счукани в дървен хаван на кашица, отгоре вълнена шапка, едновременно съчетани с млечен компрес с извара (на врата главно отпред, областта на сливиците под долната челюст). Коремният компрес се държи 2-3 часа, „шапката“ с кваса и млечния компрес до обяд.

Обяд. Преди обяд. Баня на брадата, последвана от същия коремен компрес, съчетан с „шапката“ и млечния компрес с извара, както сутринта. Държат се: коремният компрес 2-3 часа, а „шапката“ и млечният компрес до вечерта.

Вечер, преди лягане. Парна баня на главата с лайка, както сутринта, последвана веднага от гореща баня на краката, и след нея сухо увиване (за по-добро изпотяване), а подир препотяването разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт 12 пъти, и налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе с широчина 10 см и напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец, засилен с 8 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 4 супени лъжици листа от магданоз, попарени, изстискани и ситно нарязани, съчетани с компрес (отпред) и същата „шапка“ и млечен компрес с извара, както на обяд. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Отварка от специалното семе, давано за храна на канарчетата (1 чаена лъжичка ври в 200 г вода 10 минути). Прецежда се и се поръсва с 1/4 чаена лъжичка бял тамян на прах. Пие се сутрин, обяд и вечер по 1 кафена чашка преди ядене.

Диета. Докато са схванати челюстите предимно с хранителни клизми (вж. том I), а след това със сурово мляко, айран и сокове от разни плодове и зеленчуци (вж. том I, „Лечение със сокове от плодове и зеленчуци“); както и природосъобразна храна с повече плодове и зеленчуци във вид на каша.

Самовнушение. С общата формула: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става.“

Схващане (парализа) на глътката

Причини. Болести на главния и гръбначния мозък, а също и различни неврози (хистерия, хипохондрия и т. н.); също е и начален признак на болестта бяс.

Признаци. Схващането на глътката се проявява през нееднакви промеждутъци от време. Започва при храненето или при вида на самата храна, а понякога и при мисълта за нея. Болният изпитва, като че ли нещо е станало в глътката му или като че ли някакъв чужд предмет е заседнал там.

Предсказание. Много сериозно. Ако навреме и правилно не се лекува, може да свърши печално.

Лечение. Да се проведе според основната болест и по начина, описан за нея. Ако не е известна, тогава да се лекува по начина, даден за схващане на челюстите (парализа на устата) с добавка: всяка вечер и на гърлото да се слага торбичка, напълнена със същия селски хлебен квасец, засилен със 7-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без кокичките. Да се държи до сутринта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...