Jump to content

Болести на слюнчените жлези


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА СЛЮНЧЕНИТЕ ЖЛЕЗИ

Общи упътвания

Слюнката е първият смилателен сок, който се излива в устната кухина. Тя се състои предимно от вода, която намокря хапката, но съдържа и други вещества: слуз, соли и ферменти. Когато не ядем, слюнка не се отделя много. Когато сме гладни и започнем да ядем, слюнката започва да тече, без да имаме възможност съзнателно да я спрем.

Слюнката се образува в три различни по устройство двойки жлези, разположени в лявата и дясната половина на главата:

а) задушните, които изливат съдържанието си над горните кътни зъби от двете страни на устата;

б) подчелюстните;

в) подезичните, изходните отвърстия на които са под езичния връх до долните резци.

Дейността на слюнката в организма се изразява в следното:

1. Взема участие в разтварянето на храната, доколкото нейният състав е разтворим във вода.

2. Превръща храната в лепкава каша, годна за леко поглъщане и приемане от стомаха.

3. Под влиянието на слюнчения фермент нишестените храни (хляб, сладкиши, тестени произведения, картофи, ориз и други подобни) се превръщат в захар.

4. Чрез постоянното обливане на устната кухина намиращите се в нея отпадъци от изхабени лигави частици, бактерии и гниещи остатъци от храна се отстраняват. Слюнката притежава и други качества спира размножаването на бактериите и отчасти ги убива. Така че чрез слюнката устата се самоизчиства.

5. Слюнката неутрализира киселините в устата, които образуват зъбния камък, и с това предпазва зъбите от рушене.

От всичко това става ясно колко голямо значение има естественото задържане на храната в устата през време на сдъвкването й. Това задържане обаче става несъзнателно, автоматично само когато устата разполага със здрави зъби.

Усилено отделяне на слюнка

Причини. Обикновено тази проява е спътник на разни болестни състояния на организма например язва на стомаха, рак на стомаха, глисти, отравяне с живак и т. н. Усиленото слюнкоотделяне може да бъде признак за някои болести на главния и гръбначния мозък и на трескави заразни болести. Някои лекарства (като йод и други) също могат да предизвикат усилено отделяне на слюнка. То може да бъде предизвикано и от храна, особено люта, солена, кисела и пр. Слюнкоотделянето се усилва и при бременност.

Признаци. Отделя се голямо количество слюнка, която се събира в устата и извън времето на хранене.

Лечение. Лекува се основната болест. Освен това от народната медицина се използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да се жабури устата с лимонена вода (сокът на половин лимон се разтваря в 300 г хладка вода) или пък с отварка от дъбови кори и веднага след това да се изпие 1 винена чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, листа от черница, орехови листа, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 месест лимон, разрязан на 4 части, се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 15 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, добре измити, защото се пръскат с отровни химикали, или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби, при това слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Вместо вода, ако дадената отварка е недостатъчна, да се пие отварка от дъбова кора (от летен дъб, и то от младо дърво) и кора от лимони (по 1 пълна супена лъжица от двете се запарват със 700 г вряща вода и захлупено се вари 20 минути; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене да се изпива пак по 1 чашка отварка от агримония и други (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на слюнчените жлези (които са разположени отстрани и отдолу на долната челюст) с торбичка, напълнена 3 вечери подред с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен или със 7-9 маслини, счукани с костилките на каша, или пък със 7-9 сини сливи от тези за компот, смачкани без костилките) и 3 вечери подред с топла лапа или от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен със сини сливи, както квасецът, леко поръсена с малко царевично брашно, за да отнеме излишната влага на лапата; или пък със сурова тиква, на ситно настъргана; отгоре се поставят вестник и вълнен бинт.

Едновременно се прави компрес на корема от две бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа (10 листа в 1 л вода се варят 10 минути; като изстине, се прецежда), а отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На главата се поставя „шапка“ от тънко хасе, която да я покрива от челото до раменете, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или със 7-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани на кашица, а отгоре вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

IV. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Неделя. Пълна почивка от всичко с изключение на диетата и билките.

Важна добавка. Лапите от квасеца и лука може да се използуват 3 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, а квасецът се засилва с 1-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Сухота в устата

Причини. Дължи се на намаляване или липса на слюнка вследствие на диабет, трескави заболявания, употреба на някои лекарства, голяма загуба на течности и други.

Признаци. Езикът е сух, зачервен, а понякога и напукан. Лигавата ципа на устата е суха и гладка. Дъвченето и гълтането на храната са много затруднени.

Лечение. Насочено е към основното заболяване. Освен това народната медицина прилага следното:

На болния първите 12 вечери подред да се направи по 1 топла клизма (38°С) най-добре с чай от лайка, а след това винаги при запек обикновена клизма. Всекидневно сутрин парна баня на главата, последвана от меняваща баня на краката, а след нея и от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода и съчетан едновременно с цяла „шапка“ на главата, напълнена с хладък селски хлебен квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени със 7-9 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Със същия квас се налагат областите на сливиците и челюстите. Компресът се държи 2-3 часа, а квасът до обяд.

Преди обяд се прави баня на долната челюст, последвана от коремен компрес, съчетан с „шапката“ и налагане на челюстите и сливиците с квас както сутринта. Компресът се държи 2-3 часа, а квасът до вечерта.

Вечер преди лягане парна баня на главата, както сутринта, последвана от гореща баня на краката, а след препотяването се правят същите процедури както на обяд. Държат се цяла нощ.

Гаргара. Прави се с отварка от корените на бяла ружа сутрин, обед и вечер преди ядене.

Вътрешно. Отварка от исландски лишей, орехови черупки и мед.

Диета. Както при усилено отделяне на слюнка. Освен това преди всяко ядене да се изпива по 1 винена чашка сок от кисело зеле (армеева чорба), която подпомага образуването на слюнка в устата.

Камъни на слюнчените мелези

Лечение. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица боров сироп (4-5 борови връхчета в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и като изстине, се прецежда; след това се добавя 500 г захар или чист пчелен мед и отново се поставя на огъня да се вари още 10 минути; прецежда се през тънка кърпа).

II. Десет минути след сиропа да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от бял равнец, исландски лишей, жълт кантарион, пача трева, полски хвощ, троскот, спирея и царевични коси по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици с прибавка на 20 шипки, разрязани на две, и 1 чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Полезно за болния е всекидневно на закуска да изяжда по 1 рохко сварено яйце, поръсено с 1 чаена лъжичка пудра захар. Освен това преди обяд и вечеря като аперитив да изяжда по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук, листа от магданоз и настъргана целина по равни части с прибавка по желание и на малко маруля, репички, чист винен оцет и зехтин по вкус. След обяд и вечеря да изяжда като десерт 12 чаени лъжички бъзов мармалад с 1 чаена лъжичка шипково брашно и 1 чаена лъжичка кафе от фий (уров), опечено до бежов цвят.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, се пие брезнишка минерална вода или пък запарка от шипки.

Киста в слюнчените жлези

Лечение. Народната медицина прилага следното:

I. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от дръжките на бели череши или на вишни, мечо грозде, пача трева, полски хвощ, троскот и царевични коси по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка по 1 чаена лъжичка ечемик и ленено семе в 600 г хладка вода на тих огън се варят 20 минути и веднага се прецежда.

II. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. Следва гореща баня (45-50°С за 10-15 минути) на долната челюст с отварка от орехови листа, като от време на време се долива по малко от същата гореща отварка (4 супени лъжици листа в 1 л вода се варят 10 минути).

Областта на долната челюст, и то до самото ухо, при запушване на слюнчените жлези се налага с торбичка, напълнена или с топла лапа от ленено семе, сварено с малко прясно мляко и преди поставянето поръсена с 1 чаена лъжичка захар; или пък с топла лапа от маслини, счукани заедно с кокичките на каша, с прибавка и на 1/2-1 чаена лъжичка олио и преди поставянето поръсени на върха на ножа с камфор на прах.

При камъни в слюнчените жлези засегнатото място се налага с торбичка, напълнена или с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка на 1 пълна чаена лъжичка ленено семе и една кафена чашка прясно мляко на тих огън се вари да стане гъсто като тесто и преди поставянето се поръсва с половин изравнена чаена лъжичка рафинирана сяра на прах (от аптеката) и толкова пудра захар, или пък с топла лапа от печен кромид лук, след това обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и поръсен с 1/4 чаена лъжичка сяра на прах и толкова пудра захар. Едновременно се прави и коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от лайка (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). На тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 1-2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша). Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Важни добавки:

1. При тежко главоболие на цялата глава да се слага „шапка“ от същия квас, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак държат се цяла нощ.

2. Ако болният чувствува смущение и в черния дроб, далака или други органи, върху тях под коремния компрес да се слага торбичка с пресен селски хлебен квас, засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 3-5 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на каша).

III. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците и корема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...