Jump to content

Болести на езика


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЕЗИКА

Общи упътвания

Езикът е орган на вкуса. Той е мускулен орган, който е покрит отгоре по цялата повърхност, а отдолу само по предната половина със слизеста ципа.

Горната повърхност на езика не е гладка и равна, а силно грапава. Долната повърхност е много по-малка от горната. По средата е е разположена гънка, която се казва юздечка на езика.

Вкусът е едно от петте наши чувства и служи за разпознаване на някои свойства на предметите различаваме четири вида вкусови усещания: кисело, сладко, солено и горчиво. Всичко останало, което усещаме при ядене, се дължи на обонянието. Изпаренията на гозбата достигат през задните носни отвори до обонятелното поле на носа. За да се увеличи вкусовото усещане при храненето и пиенето, храната трябва да се дъвче по-бавно и по-продължително, а пиенето да става на глътки.

Вкусовите клетки са разположени по горната повърхност на езика, затова тя не е гладка, а е покрита с множество брадавички. Тези грапавини на езика способствуват за стриване на хапката. Брадавичките са мястото, дето са поместени чувствителните клетки на вкуса, които се раздразват от превърнатата на течна кашица храна така разпознаваме вкуса на храната. Чувствителността на езика не е еднаква по цялата му повърхност. Най-много вкусови клетки лежат по корена, по ръбовете и на върха на езика, а по средата му те почти липсват. Някои вкусови брадавички съдържат само един вид вкусови клетки например за сладко, а други по няколко вида. Всички раздразнения на вкусовите клетки се предават в мозъка по вкусовия нерв.

Къса езична връзка

Причини. Вродена аномалия в устройството на устата.

Признаци. Срастване на езика, което спира движението му и пречи на говора.

Лечение. Само оперативно.

Обложен език

Причини. Най-честата е продължителният запек, следват храносмилателните разстройства и трескавите болести. Среща се и при алкохолици и пушачи.

Признаци. Най-често налепът на езика е белезникавожълт. Цветът и дебелината на налепа зависят от заболяването.

Лечение. Трябва преди всичко да се излекува основната болест. Устата да се изплаква често с хладка вода или чай от лайкучка.

Възпаление на езика

Причини. Възпалението на езика най-често придружава други заболявания анемия, стомашни заболявания, чернодробна цироза и др. Самостоятелно възпаление на езика се среща по-рядко и обикновено настъпва след нараняване, след изгаряне от киселини или основи и други.

Признаци. Болните се оплакват от парене и болезненост на езика, особено при употреба на студено, топло, кисело, лютиво. Езикът се зачервява, в някои случаи повърхността му се изглажда. При механично дразнене се появяват и малки язвички. Такива може да се образуват и при рак, туберкулоза, сифилис. Много по-рядко се развива дълбоко възпаление на езика. При него се възпаляват дълбоките слоеве и езикът скоро толкова много отича, щото не може да се побере в устата; дъхът на болния е вонящ, той чувствува силна болка и не може да гълта, да говори, дори да поема въздух, явява се опасност от задушаване. При такова състояние настъпва силна треска. Това възпаление се свършва за малко дни, като се разнася, но може и да нагнои или да стане хронично.

При хроничното възпаление на езика признаците са същите.

Лечение. Дълбокото възпаление е опасно и налага незабавно болнично лечение. Народната медицина използува следното:

Ако има крив или счупен зъб, който дразни, да се извади. В останалите случаи лечението е общо за засилване на организма, и то за повърхностното възпаление.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да жабурка устата си в продължение на 10 минути с една глътка чист маслинен зехтин, приготвен така: на 1/2 л зехтин се прибавят 6 супени лъжици цвят от жълт кантарион и във водна баня се вари 1 час, оставя се да кисне 12 дни и се прецежда чрез изстискване. След жабуркането използуваният зехтин се изплюва и веднага след това се изпива 1 супена лъжица от същата настойка (за деца по 1 чаена лъжичка).

II. Двадесет минути след вземане на зехтина се изпива 1 чашка от 75 г отварка от ленено семе и смрадлика (листа) по 1 супена лъжица от двете и анасон 1 пълна чаена лъжичка се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Ако болният има надебелен език с оток или кора по него, сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да жабурка устата си с топла смес от 250 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 300 г чиста домашна сливова ракия (20°) бърка се на тих огън, без да завира.

Веднага след това да изпива и 1 глътка от същата смес (на деца и двете приложения не се правят).

III. Десет минути след вземане на сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от дванадесетте билки: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, жълт кантарион, жълт и бял равнец, миризлива лазаркиня, листа от горска ягода, малинови листа, орехови листа и френско грозде (листа и плод) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на една изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Ако болният има лоша миризма от устата, в продължение на 21 дни всяка сутрин 20 минути преди ядене да жабурка устата, носа и глътката си със слаб (с леко розов цвят) разтвор на калиев хиперманганат (от аптеката) и веднага след това да изпива 1 супена лъжица от същия разтвор.

Десет минути след вземане на разтвора от хиперманганата да изпива и 1 чашка отварка от ленено семе, смрадлика и анасон (вж. точка II).

Диета. В тежки случаи изключително сокове от плодове и зеленчуци. При липса на пресни плодове да се пие сокът на компот. В тежки случаи да се прибягва до хранителни клизми по указание на лекуващия лекар. Когато болният започне свободно да гълта, препоръчва се вегетарианска храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци, но без употреба на чесън, при това слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна без свинско, овнешко, говеждо и консервирани меса и риби. И в двата случая непосредствено преди закуска, обяд и вечеря езикът да се намазва със смес от глицерин 50 г и боракс (от аптеката) 1 чаена лъжичка, а след това да изяжда 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб. Останалата храна да се дъвче до 30 пъти всеки залък и с нея да се употребява бял хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 50-100 г младо агнешко или телешко месо, птица или прясна риба.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компота с хляб.

Непосредствено след закуска, обяд и вечеря да взема и по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и след това устата добре да се жабурка или с медена вода, приготвена от 200 г преварена вода и 20 г чист пчелен мед, или пък с хладък чай от лайка (1 супена лъжица цвят от лайка се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено 20 минути; като изстине, се прецежда), след което езикът се намазва със смес от глицерин и боракс (вж. по-горе).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от градински чай салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда).

IV. Два часа след ядене болният да жабурка устата си с настой-ката от жълт кантарион в зехтин, дадена в точка I, и след това да глътне една глътка от същата настойка.

Десет минути след жабуркането да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, синя тинтява, мента, червен и жълт кантарион, бял и жълт равнец и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и след това на тих огън се варят още 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Ако езикът е надебелен с оток или кора по него, болният да жабурка устата си с дадената вече смес (вж. точка I) и след това да глътне от нея 1 глътка. Десет минути след жабуркането да изпие пак 1 чашка отварка от 12-те билки.

Ако болният има лоша миризма в устата, след жабуркане с разтвор от калиев перманганат да изпие 1 глътка от него и 10 минути след това да изпие 1 чашка отварка от ленено семе и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, да си направи клизма с 500 г топла вода, последвана от меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 22°С за 3 секунди 5 пъти) и от коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) 4 супени лъжици се запарват с 1 л вряща вода и се варят още 5 минути, като изстине, се прецежда.

Под езика отвън се поставя торбичка, напълнена една вечер с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен или с 2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица. Преди поставянето е от вътрешната страна леко се намазва с мед и се поръсва с 1/4 чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

Втората вечер се поставя:

а) топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, изстискай и засилен с 5-9 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките и поръсени с 1 супена лъжица царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), преди поставянето поръсена още с 1/4 чаена лъжичка захар; или:

б) топла лапа от праз лук бялата му част, на ситно нарязана, с прибавка на 9 сини сливи и 50 г прясно мляко вари се, докато стане като лапа от ленено семе; или пък:

в) с лапа от попарени листа от полски бъзак, добре изстискани и на ситно нарязани.

Едновременно и в трите случая на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 1-2 лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица), а 2 часа преди да заспи болният да сложи върху езика си 1 малка главичка печен кромид лук, поръсен със захар. Държи се допреди заспиване.

При тежко главоболие всяка вечер на главата да се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квас, засилен или със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък със 7-9 лъжици пресни корени от полски бъзак, нарязани на ситно и счукани в дървен хаван на кашица. Държи се цяла нощ.

Важна добавка. При наличие на брадавички по езика да се жабурка с разтвор от печена стипца (от аптеката) на чаша преварена вода 1/2 изравнена лъжичка, а след това да се поръсват с прах от сода бикарбонат.

VI. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

Един-два часа след закуската, ако болният има възможност, добре е да повтори казаното за вечерта, като всички приложения се държат по 2-3 часа. При липса на такава възможност на гърлото да се постави кърпичка, намазана със следната смес: 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах, 2 г сяра на прах (от аптеката) държи се до вечерта.

Неделя. Почивка от всичко; ако се налага, лечението продължава по плана.

При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Нараняване и рани на езика

Причини. Изгаряне, дразнене от счупен зъб, прехапване при припадък и други.

Лечение. В леки случаи преминава от само себе си. Необходимо е устата да се изплаква със студена вода, а при рани със сок от черни боровинки или с отварка от слез, или пък още по-добре с отварка от жълт кантарион (листа и цвят) 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и захлупено се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Гниещите зъби да се пломбират или извадят, понеже постоянно дразнят езика.

При тежки наранявания, последвани от силно кръвотечение, веднага да се повика лекар.

Диета. В по-тежки случаи млечна храна или сокове (от плодове и зеленчуци), пюрета и каши без хляб. След ядене обикновените и гнойните рани да се жабуркат с отварка от жълт кантарион, лайка, полски хвощ и смрадлика (листа): по 1 супена лъжица от четирите се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда. След това раничките (с добре измит със сапун пръст) се намазват с чист пчелен мед или пък, и то още по-добре, с домашен мехлем от чист пчелен мед и прясно краве масло по равни части, които на тих огън се бъркат, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

Подутост (жаба) под езика

Лечението се провежда от лекар. Народното лечение е следното:

I. Вътрешно и диета, както при брадавици в устата.

II. Вечер преди лягане топла баня на долната челюст с чай от лайка (39°С за 10 минути), последвана от масажиране под езика с чист пръст, натопен в малко от следната смес: 5 г нишадър на прах, 5 г печена стипца и 5 г селитра всички от аптеката, стрити на прах. Масажираното да продължи около 1 минута, последвано от налагане на сливиците (гърлото) с торбичка от марля, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-7 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките. Държи се до сутринта.

III. Сутрин и преди обяд масаж под езика както вечерта, но без налагане на сливиците с квасец.

Синя пъпка на езика

Причини. Силно душевно притеснение (скръб, мъка, страх и други).

Признаци. На езика се появява пъпка, която наподобява синята пъпка.

Лечение. Болният незабавно да се прегледа от лекар. Когато не се касае за антракс, народната медицина препоръчва общо лечение за засилване на организма, парни бани на главата и компреси по начина, изложен за усилено отделяне на слюнката. Плакненето на устата в този случай да става с хладък чай от лайка или с отварка от жълт кантарион, или още по-добре с разтвор от нишадър (1 чаена лъжичка прах от нишадър на 1 чаша преварена вода).

Външно. Между парните бани върху пъпката на езика да се слага синя слива с нишадър.

Диета. Както при възпаление на езика.

Парализа на езика

Причини. Същите, които предизвикват и парализа на глътката.

Лечение. Общо и по същия начин, изложен за парализа на глътката. С добавка вътрешно, или:

а) отварка от решетка вземат се 4 супени лъжици корени и листа от билката. Варят се в 1 л вода, докато остане половин литър; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка; или:

б) отварка от корени на каменоломка приготвя се и се употребява както отварката от решетка.

Загуба на вкуса

Най-често придружава други заболявания.

Лечение. Насочено е към основното заболяване. Освен това народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива 1 супена лъжица отварка: 50 г живовляк широколистен (листа) се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено място, за да не вкисне.

Забележка. На малки деца се дава по 1 чаена лъжичка от сиропа.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от волски език 60 г, магарешки трън (цвят), мечо грозде, невен, зайча стъпка и пача трева по 40 г, жълт кантарион, лайка, мащерка и акация (цвят) по 30 г. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън в закрит съд се варят още 30 минути, за да изври отварката наполовина, и като изстине, се прецежда. Отварката може да се пие и подсладена с чист пчелен мед на 1 чашка отварка 1/2 чаена лъжичка мед.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда и по 12 глави печен кромид лук (пече се като ябълки) без захар и без хляб, а след ядене да взема по 12 чаени лъжички бъзов мармалад или пък чист пчелен мед и подир него да изплаква устата си с отварка от черна черница плода: 10 супени лъжици плод в 1 л вода на тих огън се варят 10 минути, като изстине, се прецежда през кърпа и се засилва с 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от иглите на бора и елхата иглите на бора и елхата се отделят от клонките им, измиват се и по 2 супени лъжици от двете се запарват с 1 л вряща вода, киснат захлупени цяла нощ, а на сутринта се прецежда и се пие подсладено с малко мед, гликоза или захар.

Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, лавандула, лепка, невен, пача трева и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред да се направи топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай. Следват парна баня на главата с чай от лайка за 5-10 минути, меняваща баня на краката до под коленете (42°С за 30 секунди, 20°С за 3 секунди 5 пъти) и коремен компрес (отпред) от 4 хасени парчета, натопени в хладка отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 1 л вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда).

На главата се слага цяла „шапка“ от пресен селски хлебен квасец, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с 5-10 супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а отгоре вестник и вълнена шапка.

На езика (отвън под сливиците) се слага торбичка, напълнена едната вечер с пресен селски хлебен квасец, засилен с 3-7 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода да набъбнат и смачкани без костилките), а втората вечер с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен със сини сливи както квасеца. Държат се до сутринта или пък докато досадят на болния.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите по-възрастните да си правят самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време вкусът ми ще се възстанови напълно“ казва се шепнешком, бързо и волево 20 пъти, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата. При менструация меняваща баня на краката не се прави.

Болният да отбягва горещите и студените ястия, защото пречат на лечението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...