Jump to content

Болести на зъбите. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ЗЪБИТЕ

Общи упътвания

Устройство. Зъбите у възрастните са 32 и са наредени по 8 от всяка страна на двете челюсти. Според формата и службата, която извършват, те са резци, кучешки и кътници. Въпреки тази разлика всички зъби са изградени по един начин: корона, шийка и корен. Короната е покрита с много твърдото вещество глеч. Тя е мъртва материя за разлика от останалата жива част на зъба и като се отчупи, не може вече да се възобнови. Коренът също е покрит с костно вещество, което обаче не е мъртва материя. В средата си всеки зъб има канал, изпълнен с кръвоносни съдове и нервни влакна. Значи зъбът е жив орган.

Назначение. За тия малки човешки органи обикновено се казва: „Зъбите служат да сдъвкват храната.“ Този отговор е верен, но не е пълен.

От наблюдение и опит знаем, че всяко явление, свързано с известен орган от човешкото тяло, има своето физическо, динамично и психично въздействие върху целия организъм. Логично е да подирим тия явления и в процеса на дъвченето във връзка с назначението на зъбите у човека.

За физическото въздействие на зъбите ще имаме предвид тяхната дъвкателна служба като част от храносмилателната система да раздробяват храната. Нека не забравяме също, че често много болести крият причините си в лошите зъби, било като недобри дъвкачи, или като гнезда на заразни микроби и други.

За динамичното въздействие на зъбите ще отбележим ценното изследване на проф. д-р Рьомер, който доказва, че при дъвченето на храната нервните мрежили, които се намират по небцето, езика и венците, почерпват (изсмукват) жизнените и електромагнитните енергии направо от приетата храна, преди тя да бъде преработена в стомаха. Следователно колкото повече се задържа храната в устата (без да се прекалява), толкова повече жизнена енергия ще се почерпи от нея. В такъв случай, сдъвквайки добре храната със здрави зъби, ще предадем преки жизнени енергии на организма, като същевременно улесняваме и работата на храносмилателния апарат. Ето как става лесно обясним и фактът, защо някои хора употребяват малко храна, но подбрана (предимно растителна), и се чувствуват по-здрави и силни, за разлика от тези, които приемат безразборно храна, макар и в голямо количество, но неизползвана и непреработена добре.

За психичното въздействие на зъбите са правени доста интересни изследвания. Така например е открито, че в основата на зъбите се образуват известни хормони, които въздействуват върху мисълта у човека.

Разрушители на зъбите. Обикновено зъбите падат на 60-70-годишна възраст, но има старци и на 85 години със съвършено здрави зъби, докато има и 30-годишни, които са извадили зъбите си. Зъбите се разклащат и падат още и от удар и падания. Такива извадени зъби, ако се сложат веднага на мястото им, зарастват отново.

Развалянето на зъбите се дължи на упадъка на жизнените сили, на болестите на стомаха, а често и на целия организъм, също и на болезнеността и нехигиеничния образ на живота на гражданите, и най-много на неподходящата и горещата храна. Зъбите се повреждат непосредствено и от консумирането на мека храна, защото тя не им създава достатъчно работа, която да извика приток на кръв и да засили обмяната на веществата.

Обикновено зъбите се наяждат или развалят по следния начин: остатъци от храната между тях, като не се почистват и измиват грижливо зъбите, а остават там известно време, започват да гният, ферментират и от това се образуват киселини, особено млечна киселина. Те са в състояние да разтворят твърдата зъбна покривка глечта. Това разтваряне отначало бива микроскопично, но веднъж започнало, лесно и бързо се увеличава, защото вече на помощ на киселините, които дават само началото, идват специални микроби, каквито винаги има в изобилие в устата, и заедно бързо разрушават зъба. Веднъж започнал процесът на гниенето, вече никаква хигиена за запазване на този зъб не помага освен навременното му почистване и пломбиране. Разваленият зъб в самото начало на разрушаването може да не се чувствува, а когато се усети, че на известно място се събира и остава храна, в повечето случаи вече е късно да се премахне злото.

Ако зъбът е развален откъм страната на съседа си, то гниенето, което става в неговата дупка, се отразява на съседния зъб, като киселината от дупката разяжда и неговата глеч и впоследствие и там се образува дупка. Този е обикновеният и най-разпространеният начин за разваляне на зъбите. Те се развалят и поради други причини, от които ще споменем нарушеното храносмилане, чупенето на твърди предмети със зъби (орехи, лешници и др.), а също и от късането на конци със зъбите, което често практикуват шивачите. В този случай става пукване на глечта, а веднъж разрушена, в покривката на зъба се загнездват микробите и киселините, разяждат го, което пък поражда зъбобол и не позволява да се дъвче правилно, а зле сдъвканата храна затруднява храносмилането и причинява кръвозастой, стомашни и чревни болести.

От много умствена работа зъбите също се развалят, защото изобщо се нарушава храненето.

У малокръвните, особено при първата менструация (кръвоочищение) на момичетата, зъбите се развалят, дори устата вонят от разлагането на слюнката. В такъв случай се изисква общо лечение.

На мнозина зъбите се развалят от горещ чай, кафе, шоколад, от сладолед и от бързото изменение на температурата на приеманата храна. Изобщо не трябва да се употребява храна, по-студена от 10оC и по-топла от 40оС.

Какви болести причиняват развалените зъби. Учените са установили, че между преждевременното побеляване на косите и зъбните болести съществува непосредствена връзка. Те често пораждат и болки в очите поради възпаление от инфектирани зъби; синузит (инфекция на зъбите); възпаление на гърлото (микроби от зъбите); болки в ушите и лицето (инфектиран зъб); възпаление на сляпото черво (апендикса), което при инфекция от зъбите причинява загнояването и спукването му; язви в червата (последица от загнили зъби). Някои болести, като диабет, подагра, туберкулоза и рак, създават почва за гноясване на челюстите.

При гръбначните болести зъбите се разклащат. Също болки в мускулите на таза и ставите (ревматизъм) често са последица от лошите зъби, които пречат на правилното храносмилане и с това замърсяват кръвта с много пикочна киселина и други отрови.

Бременността често е причина да се влоши качеството на зъбите, защото тялото на майката изгубва много калций.

От зъбни болести страдат и работниците, които работят с фосфор, живак и други.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...