Jump to content

Грижи за зъбите


Recommended Posts

Грижи за зъбите

Първобитният човек е имал здрави зъби, защото си е служил с тях при дъвченето на храната не тъй, както ние си служим с тях сега. С течение на времето обаче човекът станал „културен“ и измислил готвенето. Чрез огъня и водата той размеква толкова много храната, че за зъбите остава твърде малко работа при дъвченето й. И естествено, те започват да отслабват и да се поддават на разни болести. Човекоподобните маймуни, чиито зъби не се различават от човешките, умират със здрави зъби, но те не знаят що е готвена храна. Техните челюсти са много добре развити, венците им много яки, и зъбите здрави, защото постоянно ги упражняват. Затова всеки, който има здрави зъби, трябва да ги упражнява чрез пра-вилно дъвчене и разумно хранене с чер тричав хляб и растителна храна, която укрепва челюстите и предотвратява замърсяването на устната кухина и изгниването на зъбите. При това той не трябва да избягва твърдите храни, хлебните корички и други такива (но не и да чупи орехи и лешници), защото от зъбите всичките лиги и късчета от храната произвеждат малък прилив към устата и се увеличава отделянето на слюнката, чрез която се подобрява храненето. В старо време храната била по-груба, защото била повече растителна. Затова тогава зъбите по-добре се упражнявали и били по-здрави.

Необходимо е периодично зъбите да се преглеждат от зъболекар, и то поне на шест месеца веднъж.

След всяко ядене зъбите трябва да се изплакват с хладка вода и събраната между тях храна да се изчиства със специални дървени клечки, но никога с игла, фуркети или други метални предмети. Добре е след ядене да се дъвчат кори от ябълка или хляб за изчистване на зъбите.

Не всички неща могат да се измиват с вода, затова е потребно зъбите да се изтриват с четка и паста за зъби, и то вечер преди лягане и сутрин след сън. Вечерното миене е по-важно, защото хранителните остатъци в устата може много да повредят зъбите през нощта. Колкото по-здрави са зъбите, толкова по-твърда трябва да бъде четката. Тя трябва да е изрязана дъгообразно, тъй че в средата е четината да бъде по-къса така по-добре се приспособява към кривината на зъбите, а с върховете си достига по-лесно скрити и мъчно достъпни места.

Чистенето само с пръст и изплакването са недостатъчни, защото остатъците от храна се замазват и вкарват между зъбите, гдето започват да гният.

Напречното триене, както най-често се практикува, не е най-полезното, защото четката вкарва всичко между зъбите и често разранява намиращите се между тях венечни връхчета. Много по-полезно е четката да се движи по посока от корена на зъбите към короната им, т. е. по височината на зъбите. Това миене, което включва и масаж на венците, без да ги поврежда, отначало е по-трудно, но после става навик и в резултат зъбите са грижливо изчистени, а венците здрави. За вътрешните части на устата, както и за дъвкателните повърхности на зъбите е нужно още по-голямо внимание, особено в началото. Не трябва положението на зъба да бъде пречка за неговото измиване, а с удвоени усилия и старание да се постигне и в най-скритите и недостъпни места същата чистота.

Венци, които кървят много при миенето на зъбите, трябва да се прегледат от зъболекар.

Пастата (прахът) за зъби не трябва да действува върху меките и твърдите тъкани в устата, а да има чисто механически свойства. Не трябва да съдържа много разядливи вещества, които ще възпалят лигавицата в устата. Пастата за зъби отстранява само отлаганията и остатъците от храната, без да е в състояние да убива микробите, които причиняват загниване. Тя трябва по възможност да чисти зъбите от натрупания зъбен камък или най-малкото да го прави по-малко твърд, за да може да се премахва със зъбната четка. Домашните прахове от въглища, пепел от цигари и други са вредни. Не са вредни чистият сапун, тебеширът на прах, селското непресято брашно и изгорената до черно среда от хляб, стрита на прах. С много добри качества са нашите пасти за зъби.

Препоръчва се всяка вечер след ядене да се изяждат по една-две корави и сочни ябълки заедно с кората и семките.

Хладък чай от лайка или хладък чай от слез са много добри природни дезинфекционни средства за зъбите, устата, носа и гърлото. Към тях може да се прибави малко сол или пък устата и гърлото да се изплакват със солена вода.

След всяко измиване на зъбите четката трябва да се измива със сапун и после да се окачва, за да изтече останалата в нея вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...