Jump to content

Масаж на венците. Пломбиране и вадене на зъбите


Recommended Posts

Масаж: на венците

Масажът е добро и сигурно средство за засилване на венците. Всекидневен лек масаж в продължение на 1 минута преди миене на зъбите действува отлично. Чрез него кръвоносните съдове се разиграват, във венеца нахлува кръв, което осигурява по-доброто му хранене.

Най-доброто средство за масажиране е триенето на венците с пръст или с гумена четка, натопена в 30% алкохол. След това устата се изплаква с борова вода или със силен разтвор от готварска сол. В резултат на това венецът от тъмночервен, отпуснат и лесно кървящ става светлорозов, стегнат и твърд.

Пломбиране и вадене на зъбите

За да се спре гниенето на зъбите, трябва заболялата част да се изчисти и да се напълни (пломбира) от зъболекар.

Вадят се млечните зъби, когато са развалени или пък когато пречат на поникването на постоянните зъби. Изваждането на постоянните зъби става по преценка на зъболекаря, и то когато състоянието на зъба е такова, че не може да се приложи резултатно лечение.

След като се извади зъбът, не е нужно да се чисти съсирената кръв, защото тя е най-добрата запушалка на зъба и предпазва от инфекция (зараза). Кръвотечението е капилярно и обикновено се прекратява от само себе си, но ако продължава, достатъчно е да се изплаква устата със студена вода (добре е водата най-напред да се превари). Не трябва да се смуче кръвта, защото тогава кръвотечението продължава.

Когато кръвотечението продължава, особено през нощта, необходимо е болният или близките да притиснат с пръсти венеца от двете му страни едновременно. Освен това да се изплакне устата със студена вода или с оцет; да се постави в дупката на венеца малко стегнат като цилиндър памук, най-добре натопен в хладка отвара от жълт кантарион, който да се притиска с противоположния зъб в продължение на 1/4 час. Не спре ли кръвта, трябва да се потърси лекарска помощ.

Ако при ваденето на зъба на болния му прилошее, трябва веднага да се сложи да легне, да се напръска лицето му със студена вода и да се доближи до носа му амоняк.

След изваждането на зъба 2-3 часа не бива да се яде нищо, след което да се изпие 1 чаша прясно студено мляко или пък да се изяде 1 купичка кисело мляко. През този ден да се яде кашава храна.

Преди и след ядене да се изплаква устата със солена вода (в продължение на 2-3 дни) 1/2 чаена лъжичка готварска сол се разтваря в чаша вода.

Ако изваждането на зъба е станало трудно, възможно е да се получи подуване на страната като резултат на силно притискане на меките части (венеца) с клещите, длетото и пр. Това не бива да безпокои болния.

Никога не се поставя топло на страната на извадения зъб, защото от топлината кървенето се засилва. По тази причина да не се пият и топли напитки: кафе, чай и пр. Студено е по-добре.

Изкуствени зъби. Те са голямо и благородно човешко изобретение за тези, които са загубили собствените си зъби. Изкуствените зъби имат не само естетично, но и здравословно значение. Липсата на зъби пречи на правилното храносмилане, в резултат на което могат да настъпят различни стомашно-чревни и други болести.

Заместването на липсващите зъби става по два начина: чрез подвижна и неподвижна зъбна протеза (изкуствена челюст). Протезата се прави от различни материали, които наподобяват по качество и външен вид естествената челюст.

При поставяне на протеза се изваждат само болните и силно клатещите се зъби. Здравите зъби служат като естествени подпори (лостове) на изкуствените. Дневно се изваждат не повече от два зъба, защото изваждането е съпроводено с опасност от кръвоизлив, главоболие, а и храненето е затруднено.

За по-бързо заздравяване на челюстта е необходимо всеки 2-3 часа да се жабурка устата с отварка от жълт кантарион или със солена вода (1 чаена лъжичка сол в чаша вода).

Всяка изкуствена челюст трябва да отговаря на две условия:

а) да бъде удобна за хранене;

б) да бъде естетична, т. е. да прилича по външния си вид (цвят и форма) напълно на извадените собствени зъби тогава не се изменя изразът на лицето.

Подвижните изкуствени зъби или челюсти трябва всяка вечер да се свалят, да се измиват с вода и сапун, а небцето и венците да се изтъркват със сол. През нощта протезите да се оставят в чаша с вода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...