Jump to content

Recommended Posts

Зъбен камък

Причини. Поради недостатъчни грижи за зъбите и устата у някои хора се натрупва ниско около венците зъбен камък. Най-често това става от употреба на лекарства, неприродосъобразна храна (много месо, риба, алкохол и други), от пушенето на тютюн, у работници, които постоянно работят с метали, от неправилно дъвкане, т. е. само от едната страна, от неправилно поставени поправки на зъбите (коронки, мостове и т. н.).

Признаци. Според произхода зъбният камък е различен по цвят от светложълт до черен в най-различни оцветявания. Колкото е по-тъмен, толкова по-твърд е зъбният камък, от една страна, и толкова по-незначителен е по количество. Колкото по-бързо се образува, толкова е по-мек и по-светъл. Черният зъбен камък се образува бавно, но е и много твърд. Обикновено у хора в напреднала възраст зъбният камък е твърд, докато у децата е много мек.

Най-много зъбен камък се набира по зъбите, които лежат в съседство с отворите на слюнчените жлези.

Усложнение. Вредата от зъбния камък е голяма. Той разрушава връзките на зъба с челюстта, венците се подуват и зачервяват, а в по-голямо количество може да повлияе развитието на някои болести, като възпаление на околозъбната тъкан, разклащане на зъбите, венечни гнойници, пиорея и редица други заболявания, опасни еднакво както за зъбите, така и за целия организъм. Следователно отстраняването на зъбния камък е наложително.

Предпазване. Редовно чистене и миене на зъбите, употреба на природосъобразна (млечно-растителна) храна.

Лечение. В леки случаи камъкът се изчиства, като след всяко чистене и миене на зъбите устата се жабури със смесена отварка от липов цвят, пача трева и пита от слънчоглед без семе по нея.

Приготовление: Четвърт пита слънчоглед се нарязва на дребни парчета, прибавят се по 4 супени лъжици липов цвят и пача трева и в литър и половина вода се вари 25 минути, а като изстине, се прецежда. Тази отварка в началния период руши камъка. Освен това в продължение на 2-4 седмици да се изпива по 1 чашка домашна лимонада (100 г вода и 1 чаена лъжичка лимонов сок), подсладена с малко мед или захар.

В по-тежки случаи непременно да се потърси помощта на зъболекар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...