Jump to content

Зъбобол. Нервен зъбобол


Recommended Posts

Зъбобол

Причини. Зъбът боли, когато е повреден, когато е възпалена околозъбната тъкан, когато е възпален зъбният корен или пък когато е лошо пломбиран. Някои болести на венците, челюстите и ушите също дават зъбобол.

Признаци. Болката се появява или сама по себе си, или под влияние на разни видове храни. Тя може да възниква на пристъпи, да се отразява по цялата челюст, да възниква при чукане върху зъба. Понякога болката може да се чувствува в един зъб, а да е болен някой друг зъб съседен или отдалечен.

Лечение. На зъбобола да се обърне сериозно внимание, защото той не позволява да се дъвче правилно, а зле сдъвканата храна затруднява храносмилането и причинява кръвозастои, стомашни и чревни болести. Затова и при зъбобола трябва да се направи на болния топла клизма (39°С).

Извънредният кръвоприлив към главата може лесно да се отстрани чрез парна баня на главата, последвана след препотяването или от коремна баня (30-26°С за 10-20 минути), или пък от коремен компрес, натопен в хладка вода и оцет наполовина. Държи се 2 часа. Ако зъбоболът продължава, да се повтори парната баня, а след нея и коремният компрес.

Външно. Ако в зъба има дупка, да се изчисти от храната и в нея да се постави памук, предварително натопен в карамфилово масло, или пък в очистената дупка да се насипе чист бял тамян или стилна, стрити на прах, и дупката да се затули с малка питка от восък, а отвън на бузата (срещу болния зъб) да се постави горещ компрес или торбичка с гореща сол или с настърган хрян това спомага за бързото преминаване на болката.

Гаргара. Полезно е да се жабурка устата с горещ градински чай, с чай от лайка или пък с една от отварите, дадени при нервен зъбобол.

Ако заедно със зъбобола се яви и оток на страната, добре е тя да се налага 5-6 пъти на ден с топла лапа от попарен и омекнал магданоз (мерудия).

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна с повече сурови плодове и зеленчуци.

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на зъбите.

Нервен зъбобол

Причини. Той е отражение на други болестни състояния например зъбобол при невралгия, ревматизъм и други.

Предпазване. Предразположените към такива болки могат да ги предотвратят, ако всяка сутрин измиват лицето си със студена вода и без да се избърсват, остават така в продължение на 5 минути.

Лечение. Ако хладките бани (жабуркане) на устата не смекчават болките, да се опитат парните бани на главата с чай от лайка, последвани от коремен компрес, натопен в хладка вода (държи се 2-3 часа), или пък от коремна баня (30-26°С за 10-20 минути), съчетани със студен компрес на бузата. Настърган хрян, прилепен с помощта на парче плат отвън на бузата, действува успокояващо. Сдъвкана тръстика и задържана в устата също успокоява болките.

При запечен стомах да се направи и топла клизма (37°С), най-добре с чай от лайка.

Гаргара (жабуркане на устата). Прави се с отварка от различните видове живовляк (2 супени лъжици листа в 500 г вода се варят 10 минути).

Самовнушение. Да се прилага при болки с формулата: „Минава, минава“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...