Jump to content

Наяждане на зъбите (кариес)


Recommended Posts

Наяждат на зъбите (кариес)

Кариесът е най-разпространената и опасната болест.

Причини. Липса на витамини в храната поради малката употреба на плодове и зеленчуци и образуване на киселини в устата главно от меката храна, захарта и брашнените храни. Последните се загнездват между зъбите, където загниват и образуват киселини, които разяждат емайла на зъбната обвивка.

Шведските и норвежките учени пък смятат, че главната причина за кариеса е подквасването на хляба, което се употребява в цял свят, с изключение на северните народи. Този квас силно поврежда зъбите. Шведите и норвежците (които не страдат от кариес) месят хляба с едно съвсем друго средство за подквасване, което не им вредяло на зъбите.

От подквасата на нашия хляб, а също и от бирената подкваса, оставали по зъбите гниещи остатъци, които се измивали много трудно. Тяхното гниене именно причинявало разяждането на зъбите.

Признаци. В разядената зъбна тъкан проникват микроби и зъбът започва да се руши. Оплакванията зависят от дълбочината и разположението на кариеса. Повърхностното разрушаване може да се установи само при преглед от зъболекар. По-дълбоко разположен кариес предизвиква болки, особено при употреба на студена или топла храна. Болките са много силни, когато процесът достигне до нерва.

Усложнения. Проникналите в зъба микроорганизми понякога инфектират и околната тъкан, където се развива възпалителен процес, най-често ограничен около разваления зъб, образува се т. нар. зъбен гранулом. От него проникват в организма токсични вещества, които могат да предизвикат различни заболявания на вътрешни органи, най-често бъбреците и сърцето. Честа причина за ставния ревматизъм също са зъбните грануломи. Зъбната болка понякога прави човека хипохондрик, болката от развалените зъби го мъчи, устата му издава лоша миризма, развалените зъби му пречат да произнася и правилно думите.

Лечение. Повредените зъби трябва още в началото да се пломбират. Ако се налага, може да се постави корона (златна, сребърна или бяла).

След това, за да се предпазят зъбите от ново разрушаване, от народната медицина се препоръчва да се прави по една парна баня на краката седмично и по 1 коремна (30-25°С за 10-15 минути) баня дневно или пък вечер компрес на корема, натопен във вода (25°С).

Разходките на слънце и чист въздух също допринасят да се запазят зъбите здрави. Миенето на зъбите с четка и паста, разбира се, не трябва да се забравя хигиената на устата има също така голямо значение, както храната.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене (в продължение най-малко на 1 месец) да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване на организма (вж. възпаление на езика, точка III).

Външно. Полезно е устата да се жабурка с разтвор на готварска сол или пък с хладък чай от лайка.

Диета. Природосъобразна храна, в която да са включени калций, фосфор, желязо, мед и витамините С и D.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за зъбите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...