Jump to content

Зъбен гранулом


Recommended Posts

Зъбен гранулом

Причини. При хронично възпаление в тъканите около зъбния корен се образува гранулом в резултат на проникване на микроорганизми и продукти на разпад.

Признаци. Обикновено зъбният гранулом няма прояви или дава неопределени оплаквания. Понякога може да се образува абсцес. Но грануломът е огнище, от което могат да постъпят в кръвта микроорганизми и да причинят усложнения.

Лечение. Провежда се от зъболекар. Освен това народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 100 г отварка от 12-те билки (вж. „Възпаление на езика“) по 30 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г кипяща вода, след това се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци, умерено солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда по 1 глава печен кромид лук без захар (пече се като ябълка и се яде без хляб). След ядене да се взема по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бял равнец (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда).

II. Два часа след ядене се изпива 1 чашка от 100 г отварка от агримония, синя тинтява, лепка, невен, пача трева и слез по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л кипяща вода, кисне 20 минути и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка или пък с гореща баня на долната челюст с продължителност 5-10 минути. След това се слага компрес на врата, натопен в хладка отварка от трина (5 супени лъжици трина се запарват с 500 г кипяща вода и се вари още 5 минути, като изстине, се прецежда). На бузата от вътрешната е страна на венеца се слага печена синя слива, разрязана на две и поръсена от вътрешната е страна със захар, или пък парче домат без семките, поръсен със захар, а от външната страна на същата буза се слага торбичка, напълнена или с топла лапа от печен, смачкан и полуизстискан кромид лук, поръсен с 1/2 чаена лъжичка захар, или с топла лапа от житни трици, сварени с малко вино, или с топъл селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), вързани като съгряващ компрес. Държат се цяла нощ.

Сутрин. Жабуркане на устата с топъл чай от лайка. Същото се повтаря и след обяд, а през целия ден върху венеца на болния зъб да се държи парче от домат или синя слива, разрязана надлъж на две части.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...