Jump to content

Загниване на челюстта


Recommended Posts

Загниване на челюстта

Причини. Развива се като усложнение на гнойно възпаление най-често на зъб.

Признаци. Силни болки от страната на засегнатата челюст.

Лечение. Провежда се от зъболекар-специалист. Народната медицина прилага следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 3 цели пресни кокоши яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона. Киснат в него 34 дни, за да се разтопят черупките им. След това с вилица се разбъркват добре, за да се извадят ципите им, и се прибавя една супена лъжица чист винен коняк (за да не вкисва бързо) и 200-250 г лята захар (небетшекер), счукана на ситно. Държи се на студено.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, спирея и росопас по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или пък по една чинийка салата от пресен или стар кромид лук, магданоз, моркови и целина, настъргани на ситно и по равни части, с прибавка на други любими салати с малко чист маслинен зехтин.

След ядене да взема 1 чаена лъжичка от следната смес: по 50 г бъзов мармалад и чист пчелен мед и 30 г прах от яйчени черупки. Преди всяко вземане сместа се разбърква добре, а след това се изпиват 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка шипково брашно, малко плодов сок и мед или захар, за да стане гъст и сладък като боза).

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец (листа и цвят): 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се вари 5 минути. Като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 10 г рафинирана сяра.

IV. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 40 г, полски хвощ 50 г, бударица 75 г, обикновена коприва и пача трева по 100 г. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане 1-3 вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от парна баня на главата с чай от лайка с продължителност 5-7 минути или от парен компрес с торбичка, напълнена с попарена лайка пак с търпимо горещ и полусварен ечемик (врял само 5 минути, за да може да се използува 2-3 пъти подред) с продължителност от 10-20 минути.

След това болното място се налага едната вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1-3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица) с прибавка и на 3-5 сини сливи (от тези за компот, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без кокичките), 1/4 чаена лъжичка рафинирана сяра на прах и на върха на ножа нишадър на прах (от аптеката).

Едновременно се прави компрес на корема от 2-4 парчета, натопени в топла отварка от трина (3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути, като изстине, се прецежда). На главата се слага цяла „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 5-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица). Държат се до сутринта.

Втората вечер на болното място се слага торбичка, напълнена с топла лапа или от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и засилен с 3-9 сини сливи, смачкани без костилките, 1 супена лъжица царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата и 1 чаена лъжичка пудра захар, или пък с пресен селски хлебен квасец, засилен, както е казано по-горе, едновременно съчетани със същите приложения, дадени за първата вечер. Държат се до сутринта.

Важна добавка. Ако болният забележи възпаление на подче-люстните жлези, тогава върху тях се слагат торбички, напълнени с топла лапа от житни трици, сварени на каша с малко червено вино, или пък сурова настъргана тиква. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствувам все по-добре и по-добре и в най-скоро време ще оздравея.“ След това се прави фрикция на болното място с хладка вода. Освен това един час след закуската, ако се налага, да се повторят всичките приложения, дадени за вечерта, като коремният компрес се държи 2-3 часа, а лапите 6 часа.

Ако състоянието на болния не е засегнато, достатъчно е през деня на болното място да носи подходящо парче мушама от хаваджива носи се 10 дни от едната и 10 дни от другата страна, а след това се заменя с нова.

Неделя. Почивка от всичко с изключение на билките и диетата.

VII. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа слънчева баня на болното място със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква с продължителност, докато е приятна, последвана от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода или пък от къпане в реката или морето, придружено от плуване.

Важна добавка: При отваряне на гнойна рана парните компреси да се правят с кърпи, сгънати на 6-8 парчета и натопени в търпимо гореща отварка от слез и лайка (по 3 супени лъжици от двете се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути, като поизстине, се прецежда), с продължителност около 10 минути. След това раната се измива с хладка отварка от жълт кантарион (2 супени лъжици листа и цвят се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда), превързва се с домашен мехлем, приготвен от 1 жълтък от прясно кокоше яйце, 1 супена лъжица бяло брашно, 1 супена лъжица чист пчелен мед и 1 чаена лъжичка чисто прясно краве масло или чист маслинен зехтин; бърка се, докато се сгъсти като мехлем, без да завира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...