Jump to content

Гнойник (абсцес) на венеца


Recommended Posts

Гнойник (абсцес) на венеца

Причини. Гнойникът на венеца винаги е усложнение в резултат на нахлуване на микроорганизми през разваления зъб. В такъв случай микробите преминават през канала в корена му и докарват възпаление, което образува гнойника. Най-честата причина за него е лошо пломбиран зъб, който продължава да гние под коронката; след това нечисто вадене на зъб, стара и недобре излекувана пиорея; свличане на болестни вещества от главата към венците и други.

Признаци. Подуване на бузата, придружено от болки и образуване на гнойна торбичка във венеца, втрисане.

Усложнения. Гнойта може да попадне в кръвта, да се разнесе с нея до други органи и да предизвика заболяване (например на бъбреците).

Предсказание. Сериозно. Ако не се лекува, може да доведе до гангрена.

Предпазване. За да се предотврати това състояние, необходимо е да се държи устата чиста, като се употребява подходяща природосъобразна храна, т. е. такава, която изисква продължително дъвчене пресни зеленчуци и плодове след нахранване. Всяко, дори и най-малкото увреждане на зъбите, да се лекува своевременно.

Лечение. Незабавно да се търси помощта на зъболекар. Като допълнение народната медицина препоръчва всекидневно сутрин, обед и вечер парни бани на главата с чай от лайка или със следните билки: урбаличе, разводник, бяла градинска ружа, теменуга миризлива, слез обикновен, жълт минзухар и трина. От всичките билки се вземат по 2 супени лъжици и се варят в 3 л вода. Когато водата силно заври, болният пристъпва към парната баня, като стои над съда с парата с отворена уста, за да я вдишва по-добре. Над парата болният стои, докато може да търпи. След парната баня веднага да се направи и меняваща баня на краката, а след препотяването коремна баня (30-25°С за 10-20 минути) или пък коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода, едновременно съчетан с налагане на болната страна с топла лапа от праз лук или пък с топла прясна извара държат се 2-3 часа. При невъзможност да се правят парни бани те могат да се заменят успешно с горещи бани (39-45°С) на долната челюст, последвани от коремна баня или коремен компрес.

Полезно е през деня за по-бързо пробиване на абсцеса да се сложи отвътре на венеца парче памук, навито като цигара и слабо натопено в хладка вода или чай от жълт кантарион, или парче от синя слива или от смокиня.

След измиване на зъбите добре е на венците да се прави масаж, след което устата да се изплакне с топла солена вода (1 чаена лъжичка сол на чаша вода), или пък още по-добре с отварка от слез (това ускорява нагнояването и пробиването на абсцеса).

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка отварка от слез (листа и цвят) 2 супени лъжици в 500 г вода се варят 5 минути.

Диета. Лека кашава храна и течности.

Самовнушение. При болки с формулата: „Минава, минава...“.

Ако се наложи зъбът да се извади, необходимо е да се остави кръвта да тече, след което устата да се жабурка или с отварка от жълт кантарион цвят (1 супена лъжица се попарва с 300 г вряща вода и след това се вари на тих огън още 5 минути), или с отварка от бял равнец (приготвя се по същия начин). Щом кръвотечението окончателно спре, през деня болният да поставя в дупката от извадения зъб малки тампони от памук, натопен в хладка отварка от жълт кантарион, за да не се затвори преждевременно абсцесът (през нощта тампони не се поставят, за да не се глътнат).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...