Jump to content

Саморазяждане на зъбите. Зъбна фистула


Recommended Posts

Саморазяждане на зъбите

Саморазяждането на зъбите представлява преждевременно изтъркване на дъвкателните ръбове на зъбите, вследствие на усилено дъвкане с тези части.

Причини. Саморазяждането се дължи на различни причини. От голямо значение преди всичко е здравината на зъбната тъкан, особено на глечта, която не е еднакво твърда у всички хора. Най-често бързото претъркване на зъбните върхове се дължи на своеобразното срещане на долните с горните зъби при дъвкането. У някои хора предните долни зъби при редовно дъвкане допират точно върховете на горните. Малката дъвкателна повърхност, която се образува по такъв начин, е изложена на бързо изтриване, зъбите се саморазяждат и скъсяват. Ходът на това скъсяване е особено бърз, когато тежестта на челюстите при дъвкането пада изключително на предните зъби. Това се случва обикновено при липса на кътници, закъсняло поникване и развитие на някои вътрешни зъби, ранно изваждане на първите постоянни кътници, които никнат в шестата година на детето (преди да се сменят предните зъби!) и наличност на криви или извънредично разположени кътници.

Ранното изтриване на върховете на предните зъби се дължи понякога и на лошия навик да се късат с тях конци или други жилави и твърди материали, а у някои пушачи и на постоянното стискане на цигара или лула. В тия случаи пациентът трябва да се откаже от придобития лош навик.

Признаци. Глечта на зъбите в оная си част, където при дъвкането опира със срещуположните зъби, е изложена на постоянно изтъркване, вследствие на взаимното триене. Понякога това предъвкване е толкова силно, че с течение на годините зъбите, особено предните, остават наполовина (окъсяват) и изглеждат като прерязани.

Предсказание. Сериозно. Болният, ако не се лекува сериозно, може преждевременно да се лиши от зъбите си.

Предпазване. То се състои в избягване или отстраняване на причините, които го предизвикват.

Лечение. То е или общо и по същия начин, изложен за наяждане на зъбите (кариес), или пък отивате на зъболекар.

При лечението на тази болест болният да се въоръжи с голямо търпение и постоянство, ако иска да запази зъбите си.

Зъбна фистула

Причини. Недобре излекуван абсцес или гранулом в зъбите и други.

Признаци. Тънко отвърстие в областта на болния зъб, от което от време на време се отделя гной, придружено с болки в съответната буза.

Лечение. Общо и по начина, даден за „Гнойник (абсцес)на венеца“ с добавка: в този случай по-добре е вечер да се прави гореща баня на долната челюст, последвана от налагане: една вечер с червен домат, поръсен със захар; втора вечер със сини сливи със захар; трета вечер с локум. Едновременно с това се налага бузата отвън: една вечер с квас със захар; втора вечер с печен кромид лук със захар; и трета вечер както първата. На врата се поставя компрес, натопен в топъл чай от лайка и поръсен с нишадър на върха на ножа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...