Jump to content

Възпаление на хранопровода. Язва в хранопровода


Recommended Posts

Възпаление на хранопровода

Възпалението на лигавата ципа на хранопровода рядко е самостоятелно заболяване, по-често то е последица от заболяването на съседни органи или пък на някои общи болести на организма.

Причини. Остро възпаление може да се предизвика от погълнато и заседнало чуждо тяло в хранопровода, при ядене на дразнеща, силно подправена с пипер храна, на твърде топли или студени ястия. Тези са причините на самостоятелното заболяване на хранопровода. При някои инфекциозни заболявания, при възпаление на съседни органи (устата, глътката или стомаха), при язвена болест, сифилис, туберкулоза също може да настъпи възпаление на хранопровода. То може да се дължи и на изгаряне с разяждащи вещества солна, азотна или оцетна киселина, сода каустик, амоняк, взети по погрешка или при опит за самоотравяне.

Признаци. Болният усеща болки в гърдите, особено при гълтане, предимно зад гръдната кост и под лъжичката. При това той се оригва, понякога повръща ястието заедно с голямо количество слуз, а и кръв. При изгаряне състоянието е тежко, могат да настъпят и различни тежки усложнения.

Лечение. При изгаряне с химически вещества е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ. Във всички случаи лечението е болнично.

От народната медицина се прилага следното лечение:

Една-две вечери подред се правят топли клизми (39°С) с чаена лъжичка сода. Всекидневно сутрин, обед и вечер преди лягане да се поставят на гърдите парни компреси в продължение на 30 минути, последвани от компреси на корема, гърдите и врата, натопени в студена вода (20°С) или още по-добре компресите на врата и гърдите да бъдат млечни с прясна извара. Държат се сутрин и обед по 2-3 часа, а вечерните цяла нощ.

Вътрешно. Ако възпалението е слабо, болният да пие студени напитки, за да успокои повръщането. В останалите случаи да пие отварка от медена вода, отварка от ленено семе или пък отварка от корените на бяла ружа, лопен, слез и салвия (вж. „Хронично възпаление на гръкляна хроничен ларингит“).

Диета. Болният да избягва твърдите ястия, да се храни предимно със слизести супи, прясно мляко, с плодови и зеленчукови сокове. Забраняват се топли питиета, подправки, алкохол и други, и то за по-дълго време.

Язва в хранопровода

Причини. Среща се много рядко и обикновено е съчетана с язва на стомаха.

Признаци. Болки по целия хранопровод, а по-често под лъжичката и между плещите, болният често оригва и повръща ястието, което е изял. Повърнатата храна излиза несмляна, понякога покрита с кървава лига. Ако язвата е напреднала, може да се пробие или да предизвика други усложнения.

Лечение. Както при язва на стомаха. При тежки случаи се налага операция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...