Jump to content

Стеснение (спазъм и стеноза) на хранопровода


Recommended Posts

Стеснение (спазъм и стеноза) на хранопровода

Има два вида стеснение на хранопровода: спастично, което е временно, и органично, което е постоянно.

Причини. Спастичното стеснение на хранопровода се дължи на невроза и обикновено е свързано със силно душевно вълнение. Спазъм може да настъпи и при други заболявания: жлъчна и бъбречна криза, язва на стомаха, ацендицит, менингит и други.

Органичното стесняване (стеноза) най-често е усложнение след изгаряне на хранопровода с разяждащи вещества. Наблюдава се и при притискане на хранопровода отвън.

Признаци. Спазъмът на хранопровода обикновено се появява внезапно и може да премине незабелязано или да продължи по-дълго. Болният има усещане на задавяне, на задръжка на храната. Често болните поглъщат по-лесно твърдата храна и по-трудно течната. Известно време болният гълта свободно, а после отново престава да гълта.

Органичното стеснение се проявява със затруднено гълтане, болки, повръщане, лош дъх от устата. При по-дълго гладуване настъпва измършавяване. С време затруднението се увеличава, болният се оригва, повръща, а понякога и хълца. Повърнатата храна изглежда да не се е изменила на вид или само незначително се е размекнала и покрила с лига. При възпаления и язви тя понякога е смесена с кръв и гной. Състоянието на болния във всеки случай е неудовлетворително, запекът в този случай е нещо обикновено. Във време на храненето винаги се чувствуват болки, особено при преминаване на храната през стесненото място на хранопровода. Стеснението на хранопровода най-често става в долната му част близко до входа на стомаха.

Предсказание. Сериозно, когато стеснението е значително и затруднява храненето.

Лечение. При спазъм на хранопровода лечението трябва да бъде насочено срещу основната болест. При лечение на самия пристъп (спазъм) като облекчаващи средства се препоръчват парните компреси, които се поставят на гърдите и горната част на корема в продължение на 8-10 минути, и то 4-6 пъти подред. Освен това помагат и целите горещи бани (39-40°С за 20-30 минути и повече). Болният може да бъде хранен дори в самата вана. Масажът на гърдите и корема също е полезен.

При органично стесняване лечението също трябва да бъде насочено към основната болест, която го предизвиква. При тежки случаи лечението е болнично. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици бял равнец (цвят), жълт и червен кантарион (цвят) и ранилист (листа и цвят): във водна баня се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда.

II. Двадесет минути след това да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълт кантарион (листа и цвят), живовляк широколистен (листа), мента, невен (листа и цвят), пача трева (листа), полски хвощ и сладък корен по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка и на по 1 чаена лъжичка анасон, ленено семе, коприва (корени) и дилянка (корени) се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Необходимо е болният да избягва грубата и твърда, а също така пикантна, дразнеща храна.

Вместо вода може да пие или студено мляко, студена отварка от ленено семе (предварително запечено 1 супена лъжица в 500 г вода се вари 10 минути) или пък оризова вода. След две седмици се преминава към пюрета и кашава храна с малко хляб.

Препоръчва се лека вегетарианска храна, каши и пюрета, млечна, сготвена само с масло или чист маслинен зехтин, при това много добре сдъвкана. Храната трябва да е слабо солена и подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Болният може да яде и обикновена храна, но без свинско, говеждо и консервирани меса и риба, при това само варена и печена, но не и пържена.

На първа закуска да изпива по 1 чаша боза, в която от вечерта е киснало едно парче от 20 г прясна хлебна мая. Сутрин се разбърква и засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Втората закуска един час след първата е по желание.

Преди обяд и вечеря болният най-напред да изпие 1 кафена чашка отварка от корените на обикновената коприва (4 супени лъжици в 1 л вода се варят 30 минути и веднага се прецежда), а след нея като аперитив да изяде 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд и вечеря заедно с останалата храна от гъсти супи, зеленчукови и тестени ястия да яде компоти и печени ябълки с малко бял хляб.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от риган (2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода и захлупено кисне един час, след което се прецежда и се пие).

III. Два часа след ядене болният да изпива 1 чашка отварка от жълт кантарион (вж. точка II).

Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода. След това шията отпред и отзад да се налага с две торбички, напълнени или с топла лапа от ориз (200 г ориз с 20 сини сливи от тези за компот, смачкани без кокичките, и 2 супени лъжици ленено брашно, предварително запечено, в 600 г вода се вари да стане гъсто като тесто), или пък с топла лапа от печен кромид лук (обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без кокичките, и преди поставянето поръсен с малко царевично брашно за отнемане излишната влага на лапата; отгоре се слагат вестник и фланела.

Едновременно и в двата случая се прави коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а при силни болки коремът да се налага с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа 300 г ориз с 30 сини сливи, смачкани без кокичките, и 2 супени лъжици ленено брашно, предварително запечено, в 900 г вода се вари да стане на тесто. Отгоре се поставят вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък при тежко главоболие торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), и отгоре вълнена шапка. Държат се до сутринта.

IV. Сутрин. Прави се фрикция с хладка вода на корема, подмишниците и половите органи, последвана от сухо изтриване. През целия ден да се носят поставени отпред на хранопровода две мушами от хаваджива с тропосани отгоре им две парчета от тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата свободно.

Важни добавки:

1. Лапите могат да се използуват две вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, а квасецът преди поставянето се засилва с 2 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

2. Мушамите от хаваджива се носят 15 дни от едната и 15 дни от другата страна, след което се заменят с нови.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...