Jump to content

Паралич на хранопровода


Recommended Posts

Паралич на хранопровода

Често е последица от известни заболявания на главния и гръбначния мозък или резултат на хронично отравяне с алкохол или олово. Понякога е последица и от дифтерит.

Признаци. Ако хранопроводът е поразен от частичен паралич, то течната храна при вертикално положение на болния може да премине без затруднение в стомаха въпреки своеобразния шум, който се чува и сочи, че течността не слиза отведнъж, а бавно и постепенно При пълния паралич на хранопровода вкарването на храна в него обикновено извиква различни заплашващи явления припадъци от задушаване и състояние на мъка.

Лечение. Трябва да бъде насочено срещу основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава лечението е общо, за засилване и пречистване на организма. За целта:

а) първите 3-5 вечери подред на болния да се направят топли клизми (38°С) най-добре с чай от лайка, след това винаги при запек обикновена клизма;

б) всекидневно сутрин парен компрес на гърдите, най-добре с горещ сварен ечемик за 30 минути, последван от коремен компрес, натопен в хладка отвара от трина или във вода и съчетан едновременно с цяла „шапка“ на главата и торбички на гърба и хранопровода, напълнени с хладък селски хлебен квас (вж. „Стеснение на хранопровода“); компресът се държи 2-3 часа, а торбичките с кваса до обяд.

На обяд и преди обяд се повтаря казаното за сутринта. Компресът се държи пак 2-3 часа, а квасът до вечерта.

Вечер преди лягане парна баня на главата и гърдите, най-добре с чай от лайка, последвана веднага от меняваща баня на краката, а след препотяването и от същия коремен компрес, съчетан едновременно с кваса, както на обяд. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Виж „Разширение на хранопровода“.

Диета. Предимно течна храна: прясно мляко или кисело във вид на айран и др., както и сокове от плодове и зеленчуци (вж. том I, „Лечение със сокове от плодове и зеленчуци“). В тежки случаи храненето да става с помощта на хранителна сонда (работа на лекар).

При лечението болният да бъде търпелив, защото болестта е упорита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...