Jump to content

Чуждо тяло в хранопровода


Recommended Posts

Чуждо тяло в хранопровода

Причини. Понякога при ядене, когато човек приказва или се смее, се загнездват в хранопровода късчета от храна, кости, игли, монети и други.

Признаци. Тези тела произвеждат болка в онази част, дето са застанали, и спазъм (свиване) на хранопровода. Гълтането, дори и дишането се затрудняват и най-после може да стане и задушаване.

Острите тела пробиват лигавата ципа и предизвикват кръвотечение. Ако остане в хранопровода по-дълго време, чуждото тяло предизвиква възпаление с нагнояване.

Лечение. Спряното в хранопровода тяло може да се извади навън с пръсти, щипци или пък чрез повръщане, което се причинява с тикване на пръст в устата или с пиене на възтопла вода. Ако не може да се извади навън, чуждото тяло се тика в стомаха. Това става, като се удари болният отзад между плещите или му се даде да глътне едно късче хляб. След това, ако се ядат варени картофи или зеле, червата се подуват и чуждото тяло минава по-лесно.

Понеже в този случай може да настъпи задушаване, затова щом се види, че чуждото тяло не отива нито нагоре, нито надолу, трябва да се повика лекар.

Диета. След изваждане на чуждото тяло болният не трябва да яде няколко дни твърда храна, а само мляко, плодови сокове, пюрета, каши и пр.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...