Jump to content

Болести на диафрагмата. Гълтане на въздух


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА ДИАФРАГМАТА

Диафрагмата е мускулна преграда, която отделя гръдния кош от коремната кухина. Тя е закрепена за гръдната кост, последните долни ребра и гръбначния стълб.

Диафрагмата не е плоска преграда, а изкорубена нагоре във вид на купол и затова освен белите дробове и сърцето, в гръдния кош попадат и намиращите се под нея коремни органи: черен дроб, далак и бъбреци.

Гълтане на въздух

Причини. Някои хора при хранене поглъщат голямо количество въздух, след което оригват.

Лечение. Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене, ако поглъщането на въздух е във връзка със стомашно заболяване, болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин, сварен с 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (цвят и листа) и мента пиперита (листа и цвят). Във водна баня се вари 1 час, почива 1-2 дни и се прецежда през тънка кърпа и чрез изстискване.

Ако гълтането на въздух е във връзка със сърдечно заболяване, болният да взема по 1 супена лъжица смес от 200 г чист маслинен зехтин, 200 г лимонов сок, 12 г обикновена валерианова тинктура, 12 г тинктура от глогов цвят и 2 г камфор на прах (от аптеката).

II. Двадесет минути след настойката или сместа, ако гълтането на въздух се дължи на стомашно заболяване, болният да изпива 75 г отварка от бял равнец, жълт и червен кантарион, мента пиперита, майоран, риган, салвия и синя тинтява по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на по 1 изравнена чаена лъжичка копърово и анасоново семе в 500 г вода се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Ако гълтането на въздух има връзка със сърдечно заболяване, болният да изпива 1 чашка от 75 г отварка от исландски лишей 80 г, глог (цвят) 60 г, бъзов цвят, буков мъх, дилянка (корени), маточина, мащерка и чубрица по 40 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци (за предпочитане повече варени или печени, които да не се ядат горещи, а само топли). Храната да е сготвена с масло или маслинен зехтин, за да не дава киселини, при това всеки залък да се дъвче, докато стане на водна каша. Храната да е умерено солена. Люто, кисело, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда и по 1-2 глави печен кромид лук без захар и без хляб.

На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птици или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компота с хляб. След ядене при газове да взема по 1 бучка захар с 5-10 капки анасоново или пък камфорово масло (от аптеката), или 3 пъти на ден по 1 кафена чашка отварка от джоджен. При хълцане болният да взема по 1 чаена лъжичка пудра захар с няколко капки чист винен оцет, а при киселини в стомаха да изпива по 1 супена лъжица сок от прясно рендосан и изстискай картоф.

Забележка. Строго са забранени всички видове газирани питиета, а също и говоренето през време на храненето.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие отварка от босилек (2 супени лъжици листа и цвят от босилек се запарват в 500 г вряща вода и се варят на тих огън 5 минути, като изстине, се прецежда) или отварка от джоджен (вари се като първата).

III. Два часа след ядене и за двата случая за успокояване на нервите да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, бъзов цвят, джоджен, лавандула, лайка (цвят), липов цвят, маточина, магданоз и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма или с топла вода, или още по-добре с анасон и лайка (1 супена лъжица анасон в 1 л чай от лайка се вари 10 минути), последвана от разтривка на гръбнака с памуче, натопено в камфоров спирт, и то от долу на горе във вид на малки кръгове 12 пъти. След това гръбнакът се налага с торбичка от тънко хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака и напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах). А на корема се поставя торбичка от същото хасе, ушита торбичка от тънко хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака и напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан гъсто отпреди 4 часа и засилен с 1 изравнена чаена лъжичка нишадър на прах). А на корема се поставя торбичка от същото хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа: една вечер от джоджен (листа и цвят), сварен и добре изстискай, или пък от картофи, сварени на пара, нарязани на ситно, смачкани с люспите и поръсени с 1 супена лъжица ситна захар; втора вечер от зелени листа на дюля, попарени с вряло мляко, киснали в него 20 минути и добре изстискани, или с прясно зеле, на ситно нарязано и засилено с 1 китка листа от магданоз, нарязани и сварени със 100 г прясно мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, а преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица ситна захар; или пък от праз лук (бялата му част), засилена с 1 китка магданоз, на ситно нарязан и сварен със 100 г мляко, а след това поръсена с 1 супена лъжица захар; отгоре се слага вестник и вълнена обвивка.

Едновременно на тила се поставя торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени с 1-2 супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица), а на носа питка от същия квасец с книжка отгоре. При слюнкотечение на гърлото се поставя торбичка със същия квасец, засилен на върха на ножа с нишадър на прах. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата. Упражненията се повтарят преди обяд и вечеря.

Неделя. Ако болният не е добре, лечението продължава, ако е добре пълна почивка от всичко. Пият се само билките и се спазва диетата.

VI. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква (главата запазена от слънцето със зелен лист, бяла кърпа или слънчобран) с продължителност от половин до един час, последвана от поливане на пялото тяло с хладка слънчева вода или пък от речна или морска баня за 5-10 минути.

Забележка. При желание изброените лапи може да се заменят с една или две по избор. Те могат да се използуват 2 вечери подред, ако през деня се държат на студено, а вечер се затоплят, като квасецът преди поставянето му се засилва с 2-3 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...