Jump to content

Recommended Posts

Хълцане

Хълцането е спазъм (конвулсия) на диафрагмата.

Причини. При здрави хора хълцане настъпва при преяждане, преливане, употреба на суха или неумерено студена или пък гореща храна, от силно душевно вълнение, от бързо ядене, при изстудяване на тялото и други.

Хълцането може да придружава и някои нервни заболявания, заболявания на централната нервна система, на стомашно-чревната и други. При пробив на стомашна или дванадесетопръстна язва, при гнойно възпаление на жлъчния мехур, при пробив на нагноил апендицит, при сплитане на червата, при заклещена кила и др. хълцането се явява важен и грозен признак на развиващ се остър перитонит. С други думи, хълцането може да бъде признак на нещо съвършено леко или за нещо крайно тежко.

Признаци. В леки случаи хълцането преминава за малко време. В тежки случаи продължава непрекъснато с дни и човек се измъчва.

Предсказание. Обикновено е благоприятно за леките случаи. Когато е проява на друго заболяване, прогнозата зависи от него.

Лечение. При здрави хора обикновено хълцането престава скоро от само себе си. Понякога то спира и от продължително задържане на дишането, от гълтане на глътка студена вода, подкиселена с лимон, която да се задържи в устата, като се запушва в това време носът, или пък от бързо изпиване на чаша вода.

Когато хълцането придружава друго заболяване, лекува се самото то. За облекчаване на отделните пристъпи на хълцане много помагат следните средства: цяла гореща баня (39-40°С за 15-20 минути) или парни компреси (най-добре с търпимо горещ сварен ечемик) за 30 минути на долната част на гърдите и на задната част на шията (тила), или синапови лапи, поставени на същите места, както и парните компреси, или пък сухи горещи трици и др. След парната баня, а също и след парните компреси, синаповите лапи и горещите трици на болния непременно да се постави и коремен компрес, натопен или в хладка отварка от трина, или във вода и отгоре топло шише или грейка; държи се 2-3 часа. Тези процедури могат да се повторят сутрин, обед и вечер. При мозъчни заболявания коремният компрес винаги да се съчетава с цяла „шапка“ на главата с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 6 супени лъжици суров кромид лук, на ситно нарязан и забъркан с 3 супени лъжици готварска сол) или пък със сурови картофи, настъргани на ренде за дюли, полети с 1 кафена чашка оцет и добре изстискани; отгоре се поставя вълнена шапка. Държат се, докато спре хълцането. Освен казаното полезни са и дълбоките дишания с бавни издишвания правят се всеки 1/2-1 час по 10-20 пъти.

Вътрешно. Или горещ чай от лайка, или гореща отварка от анасоново семе от аптеката (1 чаена лъжичка семе в 500 г хладка вода се вари 10 минути, като изстине, се прецежда), или гореща отварка от копърово семе (вари се като анасоновото семе), или пък отварка от джоджен с чер пипер (1 супена лъжица листа от джоджен и 5 зърна чер пипер в 250 г вода се варят 10 минути). Всички изброени отварки се пият всеки 3 часа по 1 чаша от 100-150 г. Ако хълцането не спре, 20 минути след това се дава на болния 1 чаена лъжичка счукана на ситно захар, разбъркана с чаена лъжичка винен оцет, или пък сок от кромид лук (една до две глави кромид лук се счукват в хаванче или се настъргват на ренде, сокът им се изцежда в кафена чашка, която се дава на болния да пие, докато хълцането престане).

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна, без сух фасул, леща, грах и други, които дават газове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...