Jump to content

Тонически спазъм на диафрагмата


Recommended Posts

Тонически спазъм на диафрагмата

Това е много опасно заболяване.

Причини. Раздразване на нервните центрове при епилепсия, тетанус и други.

Признаци. Извънредно затруднено дишане, и то само с горната част на гръдния кош, когато долната му част в повечето случаи е силно издадена напред и не може да вземе участие в акта на дишането. Пулсът е слаб и бърз, кожата на цялата горна повърхност на главата е студена, бледа или жълтовата.

Лечение. За прекратяване на спазъма и отстраняване на опасността от задушаване обикновено се употребяват парните компреси на долната част на гръдния кош и на съответната част на гърба. Най-добре е те да се правят с търпимо горещ сварен ечемик и да се налагат до 30 минути. Още по-полезни са целите горещи бани (39о-40оС за 20-30 минути) по 2-3 пъти на ден. Парните компреси и горещите бани да бъдат последвани от коремен компрес, натопен в топла отварка от трина или вода и съчетан с цяла „шапка“ на главата и торбичка на гръбнака със селски хлебен квас, засилен с кромид лук (вж. „Хълцане“). Коремният компрес се държи сутрин и обед по 2-3 часа, а вечерният цяла нощ; сутрешният квас до вечерта, а вечерният цяла нощ.

Вътрешно. Отварка от анасон и лайка. В 500 г чай от лайка се слага 1 чаена лъжичка анасон, ври 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се всеки 3 часа, докато мине спазъмът.

Диета. Виж при „Хълцане“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...