Jump to content

Диафрагмална херния


Recommended Posts

Диафрагмална херния

За преминаването на хранопровода и големите кръвоносни съдове в диафрагмата съществуват отвори. При вродено или придобито разширение на диафрагмалните отвърстия през тях в гръдната кухина могат да проникнат коремни органи (част от стомаха, червата) и да образуват т. нар. диафрагмална херния.

Признаци. Хернията може да протече без прояви, а може и да предизвиква болки, нарушено хранене, оригване, понякога задух и сърцебиене.

Предсказание. Благоприятно, но болният има почти непрекъснато оплаквания.

Лечение. Болният не трябва да извършва тежка физическа работа, да не носи пристягащи колани в коремната област, да не допуска запек. Добре е да спи на висока възглавница. Необходимо е по-пълните хора постепенно да отслабнат. При по-тежки случаи се прилага хирургично лечение. Народната медицина използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене при силни болки в стомаха и коремната област болният да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 цели пресни кокоши яйца се разбиват хубаво и към тях се прибавя 1/2 кг разтопен чист пчелен мед, след това се прибавят с непрекъснато бъркане 3 месести лимона (предварително нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките), 1-2 супени лъжици жълт кантарион цвят (предварително изсушен в леко затоплена фурна, счукан в дървен хаван на прах и пресят) и накрая се прибавя 1/2 л чист маслинен зехтин, и то капка по капка, като непрекъснато се бърка, за да не се пресече сместа.

При липса на болки в стомаха или коремната област болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 1/2 л чист маслинен зехтин, сварен с по 3 супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион и мента пиперита във водна баня се вари 1 час, почива 3 дни и се прецежда.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от жълт кантарион, жи-вовляк широколистен, мащерка, мента и слез по 50 г от всички. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително запечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, слабо солена. Люто, кисело, алкохол и тютюн не! Или пък обикновена храна с добавка преди обяд и вечеря като аперитив болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб).

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска).

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След обяд и вечеря по 1-2 печени ябълки със захар и след това по 1 кафена чашка кафе от фий, опечено до бежов цвят и подсладено със захар или мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от бял равнец (запарва се като чай от лайка).

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 75 г отварка, както в точка II.

IV. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред топла клизма с чай от лайка (3 супени лъжици цвят от лайка се запарват с 1 л вряла вода и кисне захлупено 1/2 час, след което се прецежда). Подир това само при запек топла клизма с 1/2 л от същия чай, последвана от поставяне на корема и на тила на торбички, напълнени с хладка лапа от сурови, стрити на ренде за дюли картофи, полети с 1 чаша хладко сурово мляко киснат в него 1/2 час и се изстискват добре. Държат се до сутринта.

V. Сутрин. Ако болният чувствува болки под лъжичката, на същото място се залепва 1/2 глава суров кромид лук с коренчетата нагоре, прикрепя се с бинт и се носи през целия ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...