Jump to content

Болести на корема и органите в него


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА КОРЕМА И ОРГАНИТЕ В НЕГО

Общи упътвания

Тялото се състои от две половини: горна, или гръдна, и долна, или коремна. Коремната част, или коремната кухина, е отделена от гръдния кош посредством дебела мускулеста преграда, известна под името диафрагма. Тя е така плътна, че нищо не може да проникне от корема в гръдния кош. Наистина през нея минават кръвоносните съдове и хранопроводът, но отворите, през които те минават, са така прилепнали към стените им, щото не остава никакво празно пространство.

Коремната кухина е изпълнена главно с храносмилателни органи. Под самата диафрагма, и то повече вдясно, е разположен черният дроб. Обикновено той изпълва горната дясна половина на корема и се крие под ребрата. Само когато се увеличи поради заболяване, той слиза под ребрата и се напипва отвън. Под черния дроб лежи жлъчният мехур. Стомахът заема почти средната горна част и се намира в областта, известна под името „под лъжичката“. Зад стомаха в долната му част лежи панкреатичната (подстомашната) жлеза.

В лявата горна част на корема, скрит зад ребрата, е далакът. И той се напипва само когато се увеличи. Бъбреците лежат единият вдясно, другият вляво в най-горната и задна част на коремната кухина. От тях се спускат двата пикочопровода, за да отвеждат урината към мехура, който е разположен в най-долната част на коремната кухина, известна под името тазова. Там се намират и матката с яйчниците у жената. Цялата останала част от коремната кухина е изпълнена с червата тънки и дебели. Сляпото черво (апендиксът) е при съединението на тънкото черво с дебелото и се намира долу вдясно по средата между пъпа и горната част на тазовата кост. Върху червата се простира булото, или ризата. Коремната стена отвътре е покрита с една гладка ципа, наречена коремница (перитонеум). Тая ципа покрива и повечето от коремните органи.

Освен описаните органи в коремната кухина се намират много кръвоносни съдове и нерви, които образуват на няколко места нервни възли.

Болки в корема

Това не е самостоятелна болест, а симптом, който се среща при много коремни заболявания.

Причини. Болките в корема може да се дължат на много причини, по-важните от които са:

а) заболяване на стомаха от употребата на лоша, мъчно смилаема храна, спиртни питиета, някакви отровни вещества, язва в стомаха, обилие на сок, повече солна киселина и други;

б) заболяване на червата поради простуда, лоша храна, зараза, задръстване, глисти, образуване на газове, които разпъват червата, язви, буци, хемороиди на правото черво, заболяване на сляпото черво;

в) заболяване на бъбреците остро възпаление, пикочни камъни и пр.;

г) болести на матката и яйчниците;

д) болести на коремното було (коремницата, перитонеума);

е) заболяване на гръдни органи с предаване на болките в корема, например пневмония, воден плеврит и други;

ж) изтощена нервна система с предразположение към неврастения.

Признаци. Болките от стомашни заболявания могат да бъдат три вида:

а) усещане на пълнота;

б) усещане на налягане и тежест;

в) усещане на болка постоянна или присвиваща.

Първите две усещания не са характерни за определено заболяване на стомаха. Все пак те характеризират т. нар. диспепсия.

Наблюдават се при спаднал стомах, стомашен катар, язва на стомаха, нервен стомах и др.

При чревни заболявания болките са различни:

а) чревни колики (спазми) при остро възпаление на дебелите черва;

б) напъни лъжливи позиви за голяма нужда при възпаление на правото черво, особено ако по него има язви и ерозии (нараняване на лигавицата);

в) тъпи болки при хронично възпаление на тънкото и дебелото черво;

г) разпъващи (подпиращи) болки при газове в червата;

д) остри болки в ограничен участък при местен перитонит, апендицит или язви в червата (например туберкулозни язви);

е) остри болки по целия корем при остър перитонит;

ж) болки при отиване по голяма нужда възпаление на правото черво;

з) болки, които изхождат от процеси извън червата например възпаление на яйчниците у жените, възпаление на жлъчния мехур, тумори и пр.

Предпазване от грешки. Всяко понятие за „развит пъп“ е криво разбиране и лечението, което има за цел да „завие пъпа“, е не само неуместно, но може да се окаже много вредно и даже фатално за болния. В такъв случай понякога стават големи грешки и усложнения, защото болките в корема могат да се предизвикат от най-различни заболявания, някои от които с това лечение могат да дадат тежки усложнения.

Лечение. Болният трябва без отлагане да бъде прегледан от лекар, за да бъде то насочено към основната причина. За облекчаване на болките да се има предвид следното: топлото на корема действува добре, ако заболяването, болките са предизвикани от преяждане, преливане, пясък в жлъчката, бъбрека. Обаче то усложнява болестта, ако болният има възпаление на апендикса, перитонит, пробила язва и др. С търкането, масажираното на корема, както и с даването на очистително може да се предизвика пробив на червата. Очистителното успокоява болките, ако се дължат на пясък в бъбреците или жлъчката.

За да не се излагат болните на риск, трябва при болки в корема да се остави болният на легло и да не му се дава нищо за ядене.

До установяване на истинската причина от лекаря на болния не може да се правят клизма, парни компреси на корема, горещи шишета или налагане на корема с топло тесто от царевично брашно и др. Добре е болният да лежи в легло. След установяване на причината на заболяването лечението да се проведе в зависимост от него.

Вътрешно. На болния да се дава да пие всеки час на глътки неподсладен чай от джоджен или чай от лайка, или чай от червен кантарион, или чай от жълт кантарион, или чай от жълт равнец, или чай от слезен, или чай от мащерка (овчарски босилек).

При болки в червата отварка от корените на градинска ружа. Вземат се 10-15 г корени ив 1/2 л вода се варят 20 минути. Отварката се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по една винена чашка.

Диета. Лека природосъобразна (млечно-растителна) храна без яйца, сух фасул, леща и грах, а с повече плодове, сурови или сварени на ошав.

Подут корем

Причини. Вода в корема (асцит), газове в червата, преяждане, рахит и др.

Признаци. Коремът има издут вид, съпроводен често с болки и други неприятни усещания.

Лечение. Според причината, която го предизвиква.

Твърд корем

Причини. Остър или хроничен перитонит.

Признаци. Коремът е много твърд, а често и подут.

Лечение. Според причината, която го е предизвикала.

Простиване на пъпа

Причини. Простуда от седене на мокра земя, студени камъни, мокри крака и други.

Признаци. Отначало болният чувствува слаби болки в пъпа, които след 5-10 минути преминават. След 15-30 минути отново започва да го боли, и то още по-лошо, а след 2-3 часа болките стават нетърпими. От тях болният се омаломощава, започва да повръща горчила и да се изпотява.

Лечение. Да се натискат на болния вратните жили, които минават през врата и отиват към раменете, но много силно, и то между врата и раменете. Макар и много да го боли, болният трябва да търпи. Стисването поотделно да не продължава повече от 1 минута. След всяко стисване да се дава на болния почивка от 12 минути. От тези трикратни стисвания болката преминава след няколко минути. Освен това добре е вечер, преди лягане, на болния да се постави или коремен компрес, натопен в хладка вода, или пък още по-добре да се вземе един голям лист прясно зеле, който да покрие целия му корем, да се попари с врящо мляко и като омекне, да се свие на руло, добре да се изстиска, да се увие с вълнен пояс и така да се спи.

Вътрешно. Отварка от прозориче. От цялата билка заедно с корена се взема 1 пълна супена лъжица и в 500 г вода ври, докато остане наполовина. Отварката се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка.

Туптене под лъжичката

Причини. Силно нервно разстройство, хистерия.

Признаци. Болният страда от неприятно туптене под лъжичката, което понякога продължава и с часове.

Лечение. Да се лекува основната болест, която го предизвиква. А за отстраняване на самото туптене болният всяка вечер да си прави парен компрес на тила (най-добре с торбичка с търпимо горещ и полусварен ечемик), последван от коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или вода, и съчетан едновременно с торбичка на тила, напълнена с хладък селски хлебен квас. Държат се цяла нощ.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива по 1 винена чашка отварка от босилек, жълт кантарион, мента пиперита и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка корени от дилянка се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна. Люто, алкохол и тютюн не!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...