Jump to content

Болести на стомаха. Общи упътвания


Recommended Posts

БОЛЕСТИ НА СТОМАХА

Общи упътвания

Стомахът е гайдообразен мускулен орган с два отвора: горен или входен, където влиза хранопроводът, и изходен, откъдето начева дванадесетопръстното черво. В него навлиза погълнатата храна и остава там известно време. Той лежи в средата на тялото, малко наляво. Когато е пълен, прилича на крушообразна торбичка. Горната по-широка част на стомаха служи за натрупване на храната, а долната, позаострената част за омесване на стомашното съдържание преди напускането на стомаха. Втечнената храна от стомаха преминава в дванадесетопръстното черво.

Вътрешната стена на стомаха е покрита с безброй жлези. Благодарение на гънките в нея повърхността на стомаха и числото на тия жлези е много увеличено. На 1 кв. см има около 100 жлези, или всичко 5 милиона в целия стомах. Жлезите на стомаха работят подобно на слюнчените (вж. „Болести на слюнчените жлези).

Опитите с кучета на руския физиолог И. Павлов, на които оперативно е направена стомашна фистула, установяват закономерностите на стомашното храносмилане. Само като се покаже на тези кучета храна, и стомашният сок започва да се отделя. Това става рефлекторно, без да има още някакво вкусово или механично дразнене на лигавицата на стомаха. Единствено представата за храна е първоначалният дразнител. Апетитът (охотата за ядене) предизвиква отделянето на стомашен сок, който може да се измерва в грамове.

Стомашният сок у човека може да се извади с каучукова тръба (сонда), която се вкарва през устата, за да се изследва. Той представлява водоподобна, малко лигава течност, която съдържа около 12% свободна солна киселина и затова има кисела реакция. Киселият му вкус понякога се усеща при оригване. Той може да разгражда сложните химични съединения в храната (белтъчините) на по-прости. Това извършва ферменти пепсин, който може да действува само в присъствието на солната киселина.

Храната, която пристигне най-напред в стомаха, се нарежда около стомашата стена, а по-късно погълнатата повече в средата. Първата храна, която се допира до стената, започва да се смила.

Пепсинът стапя белтъчините както топлината леда. Втечнената храна се оттича към изходния край на стомаха и на части излиза навън. Тогава друга част от храната се допира до стената и това продължава, докато се смели всичко погълнато.

Престояване на храната в стомаха. Всички храни не се смилат еднакво бързо от стомашния сок. Някои, наречени „леки“, като тестените, ориза, рибата, яйцата, престояват по-кратко време, от 1 до 3 часа. Други напротив. „Тежките“ престояват по-дълго време (морски раци, сардела, печена патица или гъска и т. н.). Всички много мазни храни се смилат по-трудно.

При храненето трябва да се спазва известен ред: най-напред се поглъщат леките храни, които възбуждат апетита (сокоотделянето), например чорба или зеленчуков бульон с подправки. Следва някое леко рибно ястие или бъркани яйца с гъби, а като основно ястие пържено, печено, готвено със салати. Накрая, като „послесловие“, нещо пак леко: плодове (сливи, праскови, круши), компот. По-добре е последното ядене да съдържа въглехидрати, които намокрени от слюнката попадат в средата на стомаха и там продължава разграждането им от слюнчения фермент, преди да ги достигне стомашният сок.

Стомашните стени постоянно се свиват леко и изстискват втечнената храна, като я изкарват към пилорната (изходната) му част. Леките вълнообразни движения на стомаха (перисталтиката) не служат за раздробяване или размекване на храната, както това правят зъбите и езикът. Стомахът на човека съвсем не е „тежък работник“ или „мелница“, както стомахът на кокошката. Затова лошо сдъвкана-та храна претоварва стомаха и го поврежда с течение на времето.

Втечнената кисела хранителна кашица се събира пред изходния отвор на стомаха (пилора), който е затворен от един пръстеновиден мускул и се отваря на промеждутъци всеки 12 минути. Това е едно наистина чудно устройство. Храната изведнъж не се излива в дванадесетопръстното черво. Това става така, защото чревните ферменти не понасят киселината и работят само в основна (алкална) среда. Тази реакция се поддържа в тънкото черво от жлъчката и стомашната „слюнка“, които се изливат там и постоянно свързват киселината (неутрализират я).

Как пилорът (вратарят) знае обаче кога да отвори? Може да се каже, че той „вкусва“ хранителната кашица. Нервите на червото се дразнят от киселината и тогава се дава „рефлекторно“ заповед до пръстеновидния мускул на „вратаря“ и той се свива, без ние да знаем това. След 12 минути идва нова заповед и „вратата“ се отваря за нова порция. Това се повтаря автоматически, докато премине всичкото съдържимо на стомаха в червата без участие на нашето съзнание и внимание кога да се затваря и кога да се отваря пилорът.

В дванадесетопръстното черво (дуоденум) хранителната каша влиза в допир с нови, твърде важни смилателни сокове, които се отделят от различни жлези черния дроб, подстомашната жлеза и чревните стени.

При болестите на стомаха общото лечение има първостепенно значение, тъй като са важни не само диагнозата, но и общото състояние и личните особености на болния.

Когато се предписва диета, винаги да се взема предвид и обстоятелството, че някои болни имат индивидуално отношение към известни храни. За пример: на някои млякото причинява повръщане, а на други запичане. Щом забележим оригване, повдигане, повръщане или друга някоя проява, можем да бъдем уверени, че стомахът е или претоварен, или му е дадено нещо неподходящо. Под съображение трябва да се вземат също възрастта, полът, занятието, образованието, начинът на хранене (месоядец или вегетарианец) и т. н. Затова няма строги диетични правила за разните болести, а само общи насоки относно използуваемостта на хранителните продукти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...