Jump to content

Свръхчувствителност на стомаха


Recommended Posts

Свръхчувствителност на стомаха

Признаци. Болният се оплаква от тежест в стомаха, парене, разпъване. Понякога има и болки, особено след някои храни.

Предсказание. Сериозно, защото болестта често е упорита.

Лечение. То трябва да бъде насочено към отстраняване на основното страдание, което дава диспепсията. Ако не е известно, тогава лечението трябва да бъде общо за засилване на организма.

Народната медицина препоръчва следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от чист маслинен зехтин 300 г, чист пчелен мед 500 г и жълт кантарион (листа и цвят, изсушени и стрити на прах) 4 супени лъжици или пък да изпива на малки глътки сока на 1 глава суров червен кромид лук, току-що изстискай и подсладен с 1 чаена лъжичка чист пчелен мед или захар.

II. Двадесет минути след едно от горните средства да изпива 1 чашка от 75 г отварка от босилек, жълт и червен кантарион, бял и жълт равнец, див копър, лайка, мента пиперита, пелин, подъбиче, полски хвощ, слез и синя тинтява по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода, след това заедно с 1 чаена лъжичка анасон на тих огън се варят още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна, и то топла, а не гореща, слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не! Храната трябва да се сдъвква добре и да се гълта, когато стане на каша.

Добре е преди закуска, обяд и вечеря болният да изяжда по 1-2 глави печен кромид лук с малко захар (пече се като ябълки със захар и се яде без хляб) или пък по 1 чинийка салата от бяла ряпа (настъргана половин час преди ядене, за да не дава оригвания) с настъргани моркови, изстискани, посолени и поръсени с малко чист маслинен зехтин и винен оцет по вкус с прибавка и на няколко маслини.

След обяд и вечеря, ако има газове, болният да взема по 1 чаена лъжичка пепел от овъглен картоф (1 суров картоф се нарязва на тънки резенчета и се опича в пещта, докато почернее като въглен, след това се стрива на прах и се пази в кутийка) или пък животински въглища (от аптеката), разбъркани с по 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

При киселини в стомаха да изпива по една винена чаша сок от сурови картофи и по 1 супена лъжица сок от моркови или да взема 1 чаена лъжичка пепел от овъглен картоф, или пък 1 чаена лъжичка от следната смес: 50 г пудра захар, 50 г сода бикарбонат, 50 г ленено семе, счукано на прах, и 10 г рафинирана сяра, разтворени в 1 кафена чашка чай от лайка. Добре е да изяжда по 3-5 ореха, добре сдъвкани, и след тях да взема 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с 1/4 лъжичка прах от яйчени черупки и ако не е склонен към затлъстяване, да изпива 2-3 чаени лъжички пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 1 чаена лъжичка бъзов мармалад и шипково брашно, малко вода и чист пчелен мед или захар да стане гъсто и сладко като боза. Накрая да изяде една ябълка за лесно смилане на храната.

Който няма възможност да се храни с вегетарианска храна, може да използува обикновена храна, като към казаното вече прибави на обяд и по 100 г младо месо (агнешко, телешко, пиле и прясна риба речна или океанска). Вместо хляб по-добре е болният да яде варени картофи с лимон, към храната да прибавя чубрица, като завършва храненето си с изяждането на 2-3 ябълки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да пие отварка от мента пиперита (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят 5 минути, като изстине, се прецежда) или отварка от градински чай салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 10 минути, като изстине, се прецежда), или пък софийска минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива 1 винена чашка от 75 г топла отварка от ленено семе, листа от смрадлика и листа от смокиня по 1 супена лъжица от трите и анасон 1 чаена лъжичка в 1 л вода на тих огън се вари 10 минути и веднага се прецежда.

При много газове да изпива 1 чашка от 100 г отварка от маточина (листа) и червен кантарион (листа и цвят) по 50 г. От всяка билка се взема по 1 супена лъжица с прибавка и на 1 изравнена чаена лъжичка семе от копър и се запарват с 500 г вряща вода; на тих огън се вари 10 минути, а като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане една-две вечери подред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути и се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с 1/2 л чай от лайка, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с помощта на памуче, натопено в камфоров спирт. На корема се поставя компрес, натопен в топла отварка от джоджен (листа и цвят): 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда), или по-добре торбичка, ушита от тензух или хасе и напълнена с топла лапа от печен кромид лук, смачкан, полуизстискан и поръсен с 12 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), а преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар.

При подуване на корема от газове той се налага с торбичка, ушита на 3 джоба, напълнени или с житни трици, напръскани с малко гореща вода, за да се овлажнят, но не и намокрят, или с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, с прибавка и на 1 китка магданоз (листа), също на ситно нарязан, и 100 г прясно мляко вари се да стане гъста лапа и преди поставянето и се поръсва с 1 супена лъжица захар.

Едновременно във всички случаи на тила се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски квас, забъркан отпреди 4 часа, засилен с 1 супена лъжица сурови диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с 1 супена лъжица пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или пък само с 1/2 чаена лъжичка счукан чесън.

При тежко главоболие болният да си слага на пялата глава „шапка“ от тензух, напълнена със същия квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени или пък с 9 супени лъжици пресни корени от полски бъзак. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от лек масаж на слънчевия възел (областта на пъпа). Прави се с дясната длан по посока на часовниковата стрелка с продължителност около 12 минути. Ако болният има чувство на гадене, тогава под лъжичката над пъпа да си залепва и 1/2 глава суров кромид лук, разрязан напречно, с корените нагоре. След обличането се правят и 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Ако се налага, лечението продължава; иначе почивка от всичко. Пият се само билките и се пази диетата.

Важни добавки:

1. При постоянни болки в стомаха добре е болният на гладен стомах, и то 20 минути преди да изпие дадената му за същото време отварка, да изпие 1 прясно сурово кокоше яйце, добре измито със сапун и течаща вода.

2. Много полезна е почивката на планина или на морския бряг, където слънцето и чистият въздух укрепват нервната система.

3. Много болни си вредят с това, че преди да закрепят здравето си, употребяват свободното си време изключително за разходки, когато се нуждаят от почивка. Почивката дава сън, свежест и апетит. След ядене добре е да се почива 1-2 часа. При известни обстоятелства е нужно дори и неколко дневно лежане.

Ако това лечение се съчетае и с гроздолечение при порции 150-300 г грозде, то по-бързо могат да се постигнат добри резултати.

4. При по-силни стомашни болки болният да си направи топла клизма (40°С) и да изпие чаша горещ чай от хмел. Взема се 1 супена лъжица цвят и се попарва с една чаша вряла вода, кисне захлупено 1 час и се изпива наведнъж. Добре действува и топлата коремна баня (42-39°С за 10-20 минути) или пък вместо нея да си постави топли шишета на стомаха, а на краката да си направи гореща баня (42-40°С) с шепа морска сол.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...