Jump to content

Липса на апетит


Recommended Posts

Липса на апетит

Причини. Намален апетит или липса на апетит се среща при гастрит, особено с понижена киселинност, при някои инфекциозни заболявания, при еднообразно хранене, при мозъчни заболявания и др.

Признаци. Липса на желание за ядене и равнодушие към всякаква храна.

Лечение. Необходимо е да се лекува съответното заболяване. Апетитът се появява, когато човек се храни бавно, вкусва храната и цялото му внимание е съсредоточено в яденето. Много е важно по време на яденето обстановката да е приятна и спокойна. Доброто настроение действува благоприятно на смилането, а това изисква яденето да става общо в семейството и да бъде при весело настроение. Бащините наставления, домашните и служебните грижи да са далеч от трапезата. Веселият разговор прави чудеса, особено за злоядите.

Освен казаното да се приложи и следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се изпива по една супена лъжица сок от суров кромид лук (вечер се нарязва една глава лук на филийки, поръсва се със захар и така стои захлупена цяла нощ, за да не люти, на сутринта се прецежда и се пие) или пък по една ракиена чашка домашно хининово вино. Вземат се хининови кори, корени от жълта тинтява, карамфил и канела от всички по 5 г. Всичко изброено се нарязва и счуква по възможност на прах. След това пялата смес се вари в един литър старо доброкачествено вино, докато остане половината. Оставя се да изстине, прецежда се и се изсипва в шише.

II. Десет минути след вземане на едно от тези средства да се изпива една винена чашка от 75 г отварка от бял равнец, бяла ружа, мащерка, мента пиперита, жълт и червен кантарион, лайка, липов цвят, пелин, обикновена коприва, подбел, радика, риган, синя тинтява, слез и чубрица по 50 г от всяка. От тази смес две супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка кора от лимон се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при диспепсия, с добавка след ядене болният да взема по 1-2 чаени лъжички от следната смес: прясно краве масло 250 г, чист пчелен мед 250 г, бял и жълт равнец (предварително стрити на прах) по 1 кафена чашка от двете и сока на един лимон.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, може да се пие чай от бял равнец: 2 супени лъжици цвят се запарват с 500 г вряща вода, киснат 20 минути и се прецежда.

III. Два часа след ядене се взема по една супена лъжица орехов сироп: 7 орехови клонки с по 7 листа на всяка, всичко 49 зелени листа с клонките, в 5 л вода с прибавка на 1 кг захар се варят на тих огън, докато стане 1 л отварка и се прецежда.

IV. Десет минути след сиропа се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане една-две вечери подред се прави топла клизма с един литър чай от лайка (3 супени лъжици цвят се запарват с 1 л вряща вода, кисне захлупено 20 минути, след което се прецежда). След това само при запек се прави клизма с половин литър от същия чай, последвана от компрес на корема (отпред) от 4 парчета, натопени в топла отварка от джоджен или пък от трина (3 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда). В областта на черния дроб се поставя торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа и засилен с 3-5 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе, преди поставянето поръсена с 1 супена лъжица захар. Едновременно на тила се слага торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, забъркан отпреди 4 часа държат се цяла нощ.

Забележки:

1. При болки в далака и корема топлата лапа да се слага на целия корем.

2. При гнойни сливици всяка вечер на шията отстрани се слага торбичка с квасец, засилен с четвърт чаена лъжичка нишадър на прах (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания през носа и бавни издишвания през устата.

VII. Лятно време преди обяд, от 11 до 12 часа слънчево-въздушна баня (със запазена от слънцето глава със сламена шапка или слънчобран), последвана от речна или морска баня, придружена от плуване или пък от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода.

Важни добавки:

1. За постигане на естествен апетит добре е половин час преди обяд и вечеря да се изяжда по една възкисела ябълка, добре измита, защото се пръскат с отровни химикали, които са вредни за здравето на човека.

2. Полезни са както всекидневните разходки и игри на слънце и чист въздух в продължение най-малко на два часа, така и ходенето в топло време с боси крака, особено по роса или пък след дъжд по кал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...