Jump to content

Често гадене, прилошаване и повръщане


Recommended Posts

Често гадене, прилошаване и повръщане

Прилошаването и повръщането сами по себе си не са болести, а признаци на болести. Те се дължат на спазъм на стомаха и хранопровода, които усилено се движат и позволяват на съдържанието на стомаха да излезе навън.

Причини. Повръщането се среща най-често при стомашни заболявания: остър или хроничен гастрит, язва, спазъм или стеснение на изхода на стомаха. Среща се и при мозъчни увреждания, бъбречни болести, бременност и др. Повръщането често е невротична проява. При язва и рак на стомаха болният повръща кръв. При заплитане и задръстване на червата често се повръщат и изпражнения. Повръщанията са също признаци на бъбречни и жлъчни болести или на малокръвие, мигрена и употреба на много алкохол. Повръщания има и при скарлатина, холера, перитонит, възпаление на средното ухо, морска болест, запушване на червата, апендицит, грип, разни нервни разстройства, като тумор в мозъка и др. Повръщането при бременните, общо взето, не е нещо лошо, но може да стане в такава силна форма, че жената да отпадне съвсем и даже да има опасност за живота е. Затова при леките случаи трябва да бъдем внимателни и да правим веднага нужното, за да не бъдем после изненадани от нещо по-лошо.

Признаци. Болният повръща често, усеща обща отпадналост, лицето му става ту червено, ту бледо и се покрива със студена пот, крайниците му изстиват. При стомашни заболявания се повръща приетата храна, която може да не е смляна, и много стомашен сок. При язва повърнатото може да съдържа и кръв.

Предсказание. Благоприятно в леки случаи, и сериозно в тежки случаи.

Предпазване. В леки случаи да се ядат кисели ябълки, като се сдъвкват добре, или да се пие чаша горещ содов разтвор, или пък чаша отварка от смрадлика.

В тежки случаи на повръщане (при бременност, пътуване с автомобил, влак, параход, трамвай и пр.) да се превърже на пъпа или едно парче (голямо колкото лешник) камфор, ушито в малка кесийка, или пък половин глава кромид лук и в едното ухо да се пъхне топче памук.

Лечение. При леки случаи за спиране на повръщането се изисква пълно спокойствие с лежане в легло, и то по гръб, защото всяко по-силно движение предизвиква повръщане. Освен това, ако болният е запечен, да му се направи хладка клизма (30°С) и да му се постави хладък компрес на корема, натопен във вода и оцет наполовина компресите да се сменят, щом се затоплят. Ако компресът дотяга, може без него. В такъв случай да се поставят топли шишета или синапена лапа, приготвена със сол и оцет, на горната част на корема под лъжичката и да се държи, докато напълно се успокои.

При тежки случаи болният се лекува от лекар-специалист. В народната медицина се използува следното лечение:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 супена лъжица чист винен коняк и сока на 1/2 лимон.

Десет минути след това болният продължава лечението така:

а) При нервно повръщане и разстроен стомах да изпива 1 чашка от 75 г отварка от джоджен (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), жълт равнец (листа и цвят), лайка (цвят), маточина (листа и цвят) и бяло подъбиче (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 чаена лъжичка семе от обикновена метла (предварително счукано на ситно) се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

б) При повръщане, придружено с диария, на болния се дава отвара от листата на дюля с лимон: две супени лъжици листа и кората на един лимон (предварително изстискай) в 750 г вода се варят 30 минути. След това отварата се прецежда и се смесва със сока от изстискания лимон, подслажда се със захар и се изпива наведнъж.

в) При свиващи болки (спазми) с гадене и повръщане на болния се дава чаша прясно мляко, сварено с 1 чаена лъжичка семе от копър или кимион, или пък настойка, приготвена от пелин 5 г, водна детелина 5 г, пача трева 5 г, очанка 5 г, червен кантарион 5 г, бял равнец 10 г, еньовче 10 г, хвойнови зърна 10 г, тинтява 10 г и шипки (плодове) 10 г.

Приготовление: Всичко се залива с 1 л 50° спирт и 1 г ментово масло (от аптеката). Стои 8 дни, като често се разклаща, и се филтрира. Пие се по ракиена чашка при нужда.

г) В по-тежки случаи отварка от синя жлъчка 10 г, магданоз 15 г и копър 15 г.

Приготовление: В 1 л вода се варят 25-30 минути. Оставя се да се утаи, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по една кафена чашка (50 г).

Диета. Първите дни на болния да не се дава никаква храна, освен на всеки половин час студено прясно мляко или студен чай от джоджен, и то по 1 супена лъжица, и това да продължи, докато мине най-силното повръщане. След като настъпи подобрение, дневно всеки половин час да се дават по 1 кафена чашка студено мляко (прясно или кисело) и вечер да се изяждат по 1-2 ябълки, обелени, настъргани и много добре сдъвкани. Ябълката може да се замени и с парче ръжен хляб.

Щом престане повръщането, сутрин на първа закуска може да се дава по 150-200 г прясно или кисело мляко.

На обяд болният да изяжда по 2-3 картофа, варени или печени, обелени и смачкани на пюре с малко солчица. На вечеря или казаното за закуска, или пък това за обяд.

Щом повръщането спре напълно, може вече да се дава три до пет пъти на ден по малко лека храна предимно сокове от плодове или зеленчуци, компоти или пюрета от пресни зеленчуци, леко посолени. Ако болният не може никак да се храни поради повръщането, то да се направи следната подхранваща клизма: в чаша със 150-200 г топло мляко да се прибави 1 жълтък от прясно кокоше яйце, добре разбит. Такива клизми се правят по 2-3 на ден. Болният да не става от леглото, докато в разстояние на 7 дни храната не се задържа в стомаха му, без да повръща.

II. Два часа след ядене се дава пак 1 чашка отварка от джоджен, жълт кантарион и пр. (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма със 150-200 г топла вода или чай от лайка, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнени с топла лапа от праз лук (бялата му част) или пък от прясно зеле, нарязано на ситно, с прибавка на 20-25 сини сливи (от тези за компот, смачкани без костилките) и 150 г прясно мляко на тих огън се вари да стане гъсто като тесто. Отгоре се слагат вестник и фланелей пояс. На главата се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена с пресен възтопъл селски хлебен квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората), отгоре се слага вестник и вълнена шапка. Държат се до сутринта.

Забележка. Вместо дадените лапи коремът може да се налага и с половинка недопечен хляб, разрязан като кръг, посипан със счукан джоджен и напръскан с горещ оцет държи се, докато изстине. След снемането му може да се постави коремен компрес, натопен в топъл чай от джоджен, и да се държи 2-3 часа или пък до сутринта.

IV. Сутрин. Прави се фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване със суха кърпа.

През деня при болки в корема да се поставя същият компрес, натопен в топла отварка от джоджен. Държи се, докато мине болката.

Важни добавки:

1. Лапите от праз, зеле и квасец може да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят.

2. При болки под лъжичката през целия ден да се носи торбичка (10 на 10 см), ушита на тегели от по 1 см, напълнени с топла готварска сол.

3. Стаята на болния денем и нощем да се проветрява.

4. При повръщане от преяждане болният да изпие в разстояние на 10 минути или 2 чашки чай по 100 г от джоджен, или пък толкова топла вода, или пък отварка от корените на полския бъзак и детелина. Вземат се по 1 супена лъжица корени от двете билки и в 500 г вода се варят 25 минути, веднага се прецежда и се пие топла, докато се предизвика повръщане.

Забележка. Когато повръща тежко болен, главата му винаги да се наклонява напред и да се придържа с едната ръка за гърдите, а с другата да се подпира челото му, за да не се задави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...