Jump to content

Стомашни спазми


Recommended Posts

Стомашни спазми

Причини. Те са различни при различни стомашни, чревни и други болести на органи в корема, например възпаление на яйчниците, матката, тръбите и др.

Признаци. Това са внезапни силни спазмени болки в стомаха. Често те са свързани с нервно повръщане. Започват с усещане на мъка, ускорен и слаб пулс, изблик на студена пот, присвиване, което трае само няколко минути. У нервните това се случва и след слабо напрягане.

Предсказание. Коренното излекуване на спазмите е възможно само когато се отстрани основната болест.

Лечение. Болният трябва да се прегледа от лекар. Народната медицина препоръчва при поява на спазми болният да легне и да понатисне малко стомаха си. Ако това не помогне, тогава да му се постави топла тухла на корема, увита във вълнен плат. Ако и това не помогне, тогава да се направи топла клизма (39°С), най-добре с чай от лайка.

След нея да се поставят парни компреси на корема, натопени в отварка от трина, или още по-добре коремът да се наложи с торбичка, напълнена с предварително попарена трина или лайка. Или пък да се правят три пъти на ден горещи коремни бани (42-39°С за 10-20 минути). След баните болният веднага да си легне и добре да се завие, за да се изпоти. В топло време е полезно да се ходи бос.

Вътрешно. Отварка от пачи крак вземат се 15 г от растението пачи крак (дяволски уста) и се залива с 250 г вода, вари се 35 минути, прецежда се и се взема по 2 супени лъжици на всеки два часа през деня. Или отварка от чубрица, джоджен и пелин. При нервно повръщане чай от маточина.

Диета. Същата, указана за болки в стомаха.

Самовнушение. Да се използува при спазмите с формулата: „Минава, минава...“.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...