Jump to content

Оригване и парене (сгоруха)


Recommended Posts

Оригване и парене (сгоруха)

Оригването и паренето, заедно или поотделно, са чести явления при стомашно болни. Оригване може да има обаче и без да е болен стомахът.

Причини. Нормално човек поглъща въздух в стомаха при говора и храненето. Ако обаче погълнатият въздух е в по-голямо количество, той се отделя чрез шумни оригвания, без да има болезненост и киселини.

Оригването се среща и при употреба на газирани напитки (сода, бира, газирана вода и др.), при което се отделя погълнатият въглероден двуокис.

Често пъти обаче оригването се дължи на гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника. В тези случаи то се придружава от тежест, болезненост, понякога и от парене зад гръдната кост.

Когато храната се задържа в стомаха поради препятствие при придвижването е (например стеснение или спазъм на изхода на стомаха), оригването е съпроводено с лош дъх на устата, а понякога и с връщане на част от поетата храна.

Паренето най-често е признак на гастрит или язва.

Признаци. Освен шума, който се чува и от околните, самият човек, който се оригва, усеща кисел, горчив или друг вкус, например вкус на развалени яйца и без да е ял яйца. Оригването може да бъде и без вкус. Това се случва, когато лицето е погълнало много въздух през време на яденето.

Миризливото оригване се дължи на разлагане на храната в стомаха. Понякога стомахът и червата са препълнени с газове, които съвместно с оригванията предизвикват повръщания.

При сгорухата се чувствува парене зад гръдната кост и под лъжичката. Това усещане някои изразяват с думите: „сгруо ми е“, „пари ми зад гръдната кост“. Същевременно болните усещат най-често кисел вкус в гърлото. Сгорухата се среща повече при мъжете, отколкото у жените.

Лечение. Против оригването народната медицина препоръчва при запек да се правят топли клизми (38°С), а след ядене на болния да се поставя гореща лапа (гореща бутилка) на стомаха и тъй да пролежава около час. Нужни са освен това и всяка вечер топла баня (39оС) на краката с морска сол, последвана от коремен компрес, натопен във вода (25°С), достатъчно сън и въздушни бани. Полезно е в топло време да се ходи и с боси крака.

Вътрешно. Често (всеки четвърт час) да се пие на глътки студена вода или чай от ирландски мъх. Взема се 3-4 пъти на ден във вид на чай с малко мед. Може и всеки ден да се вземат по 20 капки пелинова отвара в малка чашка с топла вода или отварка от синя тинтява листа и цвят: една супена лъжица от билката в 500 г вода се вари 5 минути, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по една винена чашка след ядене.

Или отварка от жълт кантарион и градинска чубрица. Взема се по една супена лъжица от двете билки и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се както отварката от тинтява.

Или отварка от червен и жълт кантарион, бял равнец и джоджен: от общата смес, приготвена от всички билки поравно, се вземат две супени лъжици и в 500 г вода се варят 10 минути. Пие се както другите отварки.

Или прах от тебешир взема се непосредствено след ядене по 1/2 чаена лъжичка заедно с една от горните отварки.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна без сух фасул, леща, грах и яйца, а с повече плодове (особено ябълки) и зеленчуци.

При парене народната медицина препоръчва да се пие суров сок от червени картофи (вж. „Киселини в стомаха“) или чист маслинен зехтин (не олио). Взема се по 1 чаена лъжичка сутрин, обед и вечер 1/2 час преди ядене.

При сгоруха освен казаното вече, да се избягват сладки ястия (захар, мед), омлети, тлъсти храни, особено пържени, яхнии, вино, портокали и др. Много полезни са бадемите те се ядат обелени преди хранене или след това, ако паренето се появява късно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...