Jump to content

Болки в стомаха (гастралгия)


Recommended Posts

Болки в стомаха (гастралгия)

Гастралгията не е самостоятелна болест, а проява на много и най-различни заболявания.

Признаци. Тя се проявява с болки под лъжичката в стомашна-та област, които настъпват внезапно и скоро и бавно преминават. Те най-често са признак на неврастения или пък проява на лошо храносмилане на нервна почва.

Болките се появяват на празен или пълен стомах. Ако се явят 12 часа след храненето, дават съмнение за язва в стомаха или дванадесетопръстника. Често настъпват нощно време. Болките могат да траят от минути до часове. Повръщания се случват, но много рядко. Болните се оплакват от липса на апетит, сърцебиене, тежест под лъжичката, гореща пот, виене на свят, слабост и пр. Налягането под лъжичката намалява болката.

Обикновено при гастралгия храносмилателният канал работи добре. Понякога обаче болните изгубват охота за ядене и повръщат, други пък имат вълчи глад, ядат всичко и пият изобилно вода; такива болни са запечени, коремът им е подут и издава звук като тъпан.

Предсказание. Това състояние може да продължи различно време в зависимост от причината.

Лечение. То е насочено против самото заболяване. За облекчаване на болките болният да легне в легло и да му се направи следното:

а) гореща седяща баня (45-40°С) по-добре с орехова и бъзова шума те се варят наедно в един казан; или:

б) да му се турят на корема парни компреси, като бързо се променят един след друг, или коремът да се налага с попарена трина във вид на парен компрес; или да се постави млечен компрес с прясна топла извара (държи се 2-3 часа); или:

в) коремът да се загрее с топли шишета, на краката и ръцете също да се сложат горещи тухли или бутилки с гореща вода, или сухи горещи компреси от фланелена материя, или одеяла; или пък:

г) да се разтриват ръцете над китките, където се залавят сухожилията;

д) при запек топла клизма с 1 л вода или чай от лайка;

е) полезно е всеки ден да се прави и по една коремна баня (30°С за 10-20 минути), а вечер коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода (25°С);

ж) също се препоръчват гимнастика, разходки, развлечения на чист въздух и дълбоко дишане.

Онези жени, които се отличават с лесно възбуждане на нервната система, трябва да се пазят от внезапен страх, гняв и от ненадейно известяване на тревожни новини.

Вътрешно. Най-малко три пъти дневно преди ядене болният да изпива по една чаша неподсладен горещ чай от джоджен или мента. При болки чаят да се пие всеки час. Или пък отварка от джоджен, пелин и чубрица. При напън от газове, които не могат да излизат, да се взема дневно по 1 чашка топъл чай от анасон (от аптеката): 1 чаена лъжичка в 500 г вода се вари 10 минути и се прецежда.

Диета. Лека природосъобразна, млечно-растителна храна без яйца, шушулкови и зърнени храни. Да се яде по малко, като болният се храни по-често, 4-5 пъти дневно. Да се предпочитат киселото мляко, маслото, суровите плодове и соковете от зеленчуци.

Болният да не бърза, когато яде, да не яде мъчно смилаема и не сдъвкана храна, да не пие на трапезата студени питиета, особено при ядене на топла храна, да не стяга стомаха си с тесни дрехи, колани и корсети.

Самовнушение. С формулата, указана за липса на апетит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...