Jump to content

Отсъствие на киселини в стомаха


Recommended Posts

Отсъствие на киселини в стомаха

Причини. При по-продължително въздействие на причините за повишена киселинност може да се стигне до намаляване на стомашната киселина. Това може да се наблюдава при гастрит, у стари хора, при някои инфекциозни заболявания, неврози.

Признаци. Дълго време болните нямат оплаквания. По-късно се явява диария, и то упорита, която може да се сменя със запек. Болните са отпаднали, лесно се изморяват, отслабват.

Лечение. Трябва да се провежда постоянно и продължително. Народната медицина използува следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с прибавка на отварка от по 3 супени лъжици бяло подъбиче, жълт и червен кантарион и пипериче листа и цвят от всички. Във водна баня се варят 1 час. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след това да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от жълта тинтява (корени), мента, невен (листа и цвят), пелин (листа и цвят) и синя тинтява (листа и цвят) по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици с прибавка на по половин чаена лъжичка семе от анасон и копър се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън ври 10 минути. Като изстине, се прецежда.

При повръщане да изпива по 1 белтък от прясно кокоше яйце, разбъркано със сока на половин лимон и 1 чаена лъжичка чист коняк.

Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 75 г отварка от жълт равнец (листа и цвят) и червено подъбиче (листа): по 1 супена лъжица от двете с прибавка и на 1 чаена лъжичка метличино семе се запарват с 500 г вряща вода, вари се 25 минути и веднага се прецежда.

Диета. Препоръчва се недразнеща храна, течна или кашава, добре сдъвкана. Да се избягват ципи от плодове и зеленчуци, също и голямо количество белтъчини: мляко, месо, яйца. Препоръчват се чубрица, джоджен, лимонов сок.

Преди обяд като аперитив болният да изяжда по 12 глави печен кромид лук без хляб. Преди обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, телешко, птица или пряс-на риба, винаги сварени или опечени, но не и пържени, при това много добре сдъвкани.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1 супена лъжица сурова настъргана на ситно целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко леко препечен хляб.

Освен казаното полезно е преди ядене да изпива и по 1 ракиена чашка сок от сурови картофи. Сготвените ястия да се поръсват с върха на ножа с прах от изсушени и стрити вътрешни ципи на кокоши воденички. След обяд и вечеря да изпива и сока на половин лимон (предварително опечен), разбъркан с четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка чист пчелен мед.

При повръщане да употребява само такава храна, която стомахът му понася, стига да не повръща, с малко бял препечен хляб. След ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 1 чаена лъжичка мед с 1/2 чаена лъжичка яйчени черупки (предварително врели 5 минути), стрити на прах.

Вместо вода болният може да пие отварка от градински чай салвия (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и се варят 5 минути) или пък минерална вода (нареченска).

III. Два часа след ядене добре е болният да изпива 1 чашка от отварката, дадена в точка I (бяло подъбиче, жълт и червен кантарион и т. н.).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт (12 пъти), и налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи (от тези за компот, смачкани без кокичките) и 1-2 супени лъжици леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), или пък на топла лапа от праз лук (бялата част), на ситно нарязан, с прибавка на 30 сини сливи, смачкани без костилките, 2 супени лъжици ленено брашно, предварително леко запечено, и 150 г мляко вари се да стане гъста като тесто лапа. Отгоре се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, или пък торбичка от тънко хасе, напълнена с пресен селски квасец (забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-10 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова млади и пресни корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и счукани на каша), отгоре се поставя вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ или пък докато много досадят на болния.

V. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и 10 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Почивка от всичко пият се само билките и се пази диетата.

VI. Лятно време от 10 до 11 часа се прави слънчева баня на корема със зелени листа от репей, слънчоглед и други големи листа с продължителност, докато е приятна, със запазена от слънцето глава с чадър или бяла кърпа, последвана от компрес на корема от две хасени парчета, натопени в хладка слънчева вода, отгоре фланелен пояс. Държи се 2 часа.

Забележка. Лапите от печен кромид лук, праз лук и квасец могат да се използуват 2 вечери подред, като през деня се държат на студено и вечер се затоплят, а квасецът се засилва с 12 супени лъжици нов квасец за нова ферментация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...