Jump to content

Слаб стомах. Спаднал стомах


Recommended Posts

Слаб стомах

Народът често говори за „слаб стомах“. Смята се, че това се отнася за стомах, който трудно смила храната, не понася груба храна, изобщо е капризен и лесно се разваля, т. е. заболява от остро възпаление (гастрит). Такъв стомах е спаднал, дисептичен и предразположен към хронични заболявания.

Спаднал стомах

Спадането на стомаха може да бъде вродено или придобито състояние, при което стомахът може да стигне понякога под пъпа. Най-често от тази болест страдат жените, по-млади и слаби момичета или раждали жени.

Причини. Най-голямо значение имат бързото и силно отслабване на организма, застоялият живот, прекомерната физическа работа с вдигане на тежести. Спаднал стомах се среща често у многораждали жени.

Признаци. Спадането на стомаха е обикновено само частичен признак на общо спадане на коремните органи, в което вземат участие черният дроб, червата, бъбреците и далакът. Обикновено болните са общо слаби с висящ корем. Оплакват се от тежест в стомашната област, особено след обилно ядене и пиене на много течности. Често болните имат силни остри болки. Това състояние обикновено се придружава от стомашна невроза.

Болният усеща пълнота, тежест в корема, киселини, оригвания, понякога болки в стомаха и гръбнака между плешките, друг път се оплаква от главоболие и сърцебиене. В лявата горна половина на корема често още от сутринта започва теглеща болка, и то по посока на сърцето. Тази болка престава и после пак започва, но особено е силна след обяд. Когато болният се оригне няколко пъти, болката намалява. Апетитът не само липсва, но често се явява и погнуса от всякаква храна. Такъв стомах се изпразва бавно и даже при слабо натискане в областта на пъпа издава звук на плискаща вода.

Усложнения. Болестта може да се усложни с гастрит, язва в стомаха и др. Освен това у всички страдащи от тази болест се явява и слабост на нервите.

Предпазване. Необходимо е да се спазва правилен хранителен и хигиенен режим. Значение имат и физическите упражнения.

Предсказание. При правилно и подходящо хранене и физическо укрепване предсказанието е благоприятно.

Лечение. Болните трябва да се подложат на усилено хранене с пълноценна храна. Необходимо е и общо лечение и укрепване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 лъжица настойка от 1 л чист маслинен зехтин с прибавка на по 3 супени лъжици жълт и червен кантарион (листа и цвят), бял равнец (цвят) и бяло подъбиче (листа и цвят). Във водна баня се варят един час, почива 12 дни и се прецежда през кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 чашка от 50 г отварка от агримония, бял и жълт равнец (цвят), мента, бяло подъбиче, червен кантарион, синя тинтява и цикория (корени) по 50 г от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 600 г вряща вода и на тих огън се варят 15 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. В началото на лечението болният да яде по малко и на често, с други думи, да се придържа към т. нар. джобно хранене, като носи винаги в джоба си достатъчно бадеми, лешници, семки (тиквени или слънчогледови) или пък печено ленено семе и при всеки удобен случай да си похапва от тях, при това да дъвче бавно и грижливо. На болните се препоръчва силна храна, като се хранят шест пъти дневно: масло, яйца, сирене, кашкавал, месо, сладка, тестени храни, каши, плодови сокове.

Сутрин на първа закуска болният да изпива 150-200 г боза, в която от вечерта е киснало едно парче от 20 г прясна хлебна (козуначена) мая. Сутринта се разбърква и засилва с 1 чаена лъжичка бирена мая (може и суха) и 1 чаена лъжичка копривено брашно.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100-150 г младо месо: агнешко, телешко, птица и прясна риба (речна или океанска), като всеки залък се дъвче, докато напълно се ослюнчи.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко, мляко с ориз, грис и пр., зеленчукови пюрета и тестени ястия и компоти с леко препечен хляб.

Много е полезно след обяд и вечеря да изпива и по 1 кафена чашка чисто турско кафе, но без захар.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие айран или цвик.

III. Два часа след ядене да взема по 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 50 г чиста борова смола във водна баня се вари 10 минути.

IV. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба, напълнени с топла лапа от прясно зеле, ситно нарязано, с прибавка на 2-5 сини сливи, смачкани без кокичките, 1 китка магданоз (листа), на ситно нарязан, и 2 супени лъжици ленено брашно със 150 г прясно мляко вари се да стане гъста лапа, отгоре се поставя вестник и вълнен пояс, а на главата „шапка“ от зелен лист от репей, леко напръскан откъм зелената страна с малко оцет, отгоре вестник и шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Ако болният страда от хроничен запек, преди заспиване да взема и по 1 супена лъжица смес от 500 г мед, 30 г майчин лист (шушулки, леко запечени и стрити на брашно) и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и опасване на корема в легнало положение с пояс (широк еластичен колан), изплетен от памук с чорапна плетка, широк 20-30 см и дълъг 1,5 м с връзки, широки 1 см и дълги по 60 см.

Техника на опасването: Махат се възглавниците, коленете се сгъват така, че стъпалата изцяло да опрат на кревата, и тялото се приповдига така, че да се опира на раменете на стъпалата, и в това положение с двете си длани болният леко „загребва“ корема си от долу на горе, за да повдигне стомаха на мястото му. След това, ако няма корем, се поставя и една малка възглавничка (с големина на кифла), напълнена с кокоша перушина така, че с върховете си да опре върху плаващите ребра, а с долния си край в пъпа. При вдигнато тяло се поставя поясът и се връзва с двете връзки.

Ако болният е жена, да не си закачва жартиерите върху този колан, за да не го смъкне надолу, а на друг колан или по друг начин. Коланът е добре поставен, ако не се чува, или пък много слабо се чува плискането на водата в стомаха на болния.

Важни добавки:

1. Болният да се приучи да спи на гърба си с повдигнати на възглавница крака или пък още по-добре първите 2 часа да лежи на дясната си страна (като до засипването леко масажира корема си от дясно на ляво), а след това на гърба или на лявата си страна, но не и на дясната.

2. От голяма полза за по-бързото оздравяване на болния е да се освободи от тежка физическа работа.

3. Много приказки и нервирания, особено през време на храненето, влошават положението, затова болният да предпочита мълчанието и спокойствието.

4. През лятото да не прави студени бани, защото ще го изтощят и влошат положението му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...