Jump to content

Отпуснат стомах


Recommended Posts

Отпуснат стомах

Отпуснатият стомах е състояние, при което имаме значително намаляване на мускулния тонус (стегнатост) на стомаха, който осигурява правилните свивания на стомаха и движението на храната.

Причини. При спаднал стомах, при преяждане и преливане, след остри и хронични болести, свързани със силно отслабване на организма, при психическа потиснатост може да настъпи спадане на тонуса на стомаха.

Признаци. Болните чувствуват тежест и натиск под лъжичката още във време на хранене, а особено в първите часове на храносмилането те усещат пълнота и като че ли нещо разпъва стомаха им. Докато се хранят с апетит, изведнъж бързо се насищат. По-рядко след нахранване може да имат остри, силни болки. Това ги прави лениви, неработоспособни, сънливи след нахранване. Понякога чувствуват задух от газове в стомаха, които повдигат диафрагмата и блокират движенията е и движенията на долните ребра на гръдния кош. Често болните се оригват на кисело, в редки случаи им се гади и повръща. Стомахът се подува видимо след нахранване. Болестта е хронична.

Предсказание. Благоприятно при правилно лечение, съчетано с природосъобразна храна.

Лечение. Общо засилване на организма с употреба на силна, калорична храна. Ограничават се течностите и грубата храна.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да изпива по една кафена чашка (за деца наполовина) отварка от жълт кантарион (листа и цвят), мента (листа и цвят), жълта тинтява (корени) и подъбиче (листа) по 50 г от всяка, анасон (семе) и копър (семе) по 20 г.

Приготовление: По една супена лъжица жълт кантарион, мента, синя тинтява и подъбиче и по половин чаена лъжичка анасон и копър се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Или пък по една чашка от 75 г отварка от ангелика (корени), подбел (листа) и синя тинтява (корени) по 50 г от всяка и семе от анасон, семе от кимион, семе от копър по 20 г.

Приготовление: По 1 супена лъжица ангелика, подбел и синя тинтява и по четвърт чаена лъжичка анасон, кимион и копър в 500 г вода на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Най-добре е в началото на лечението да се приложи диетата, дадена за спаднал стомах, или пък суровоядство, и то повече с меки плодове без люспите и семките или сок от тях. А след това вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци, слабо солена и предимно печена или варена, при това сготвена с повече продукти, които съдържат магнезий. Освен това вместо сол да се употребява, и то умерено, каменна или морска сол в съчетание с малко лимонов сок или пък чист винен оцет. Люто, алкохол и тютюн не!

Двадесет минути преди закуска, обяд и вечеря възрастните при липса на апетит да изпиват по една ракиена чашка настойка от чиста сливова ракия 500 г с киснали в нея 5-6 цвята от орех, листа от горска теменуга, листа и цвят от пелин, листа от маточина, смил и целина стоят на слънце 10 дни. Като аперитив да се изяжда салата от 1-3 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки) и без хляб, или да се изпива сокът на печения кромид лук, или пък да се взема по 1-2 чаени лъжички, според възрастта на болния, сок от суров кромид лук (вечер се нарязва една глава лук на филийки, поръсва се с три чаени лъжички захар и така стои захлупено цяла нощ, за да не люти).

След закуска, обяд и вечеря да взема като десерт по една глава сварен кромид лук.

На обяд болният може да изяжда по малко пилешко и телешко месо или прясна риба. Месната храна да бъде една пета от другата храна. За десерт да изяжда по една купичка „домашно желе“, приготвено от овес 120 г, жито, ечемик, ръж и царевица по 60 г, просо, сладки жълъди от летен дъб (на ситно нарязани) и фий по 30 г от вечерта се накисват в 3 л вода и киснат захлупени цяла нощ. На сутринта се добавят 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, една супена лъжица чубрица и 1 тебешир, счукан на прах, варят се заедно с 1 лимон, разрязан на 4 части, докато всичко се развари на каша. След това се добавят 200 г небетшекер или пък карамелизирана захар и се вари още 5 минути. Като изстине, се прецежда през кърпа чрез изстискване.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от риган листа и цвят (2 супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън се вари 5 минути; като изстине, се прецежда).

II. Два часа след ядене се изпива една чашка от 75 г отварка от лавандула (листа и цвят), мента и маточина по 35 г, горчивче (листа) 30 г, пресечка (листа и цвят) и хмел шишарки по 25 г. От тази смес 2 супени лъжици се запарват в 500 г вряща вода и на тих огън се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда. Или една чашка от 75 г отварка от бъзов цвят (листа и цвят), полски хвощ (листа и цвят) и трънка по 30 г от всяка. От тази смес една супена лъжица се запарва с 250 г вряща вода, кисне захлупено цяла нощ и на сутринта се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери подред се прави топла клизма с един литър чай от лайка (три супени лъжици цвят от лайка се запарват с един литър вряща вода, кисне захлупено 20 минути, като изстине, се прецежда). След това винаги при запек се прави клизма с половин литър от същия чай, последвана от налагане на корема една вечер с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан отпреди 4 часа), засилен с 15 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица, или с попарени листа от див кестен с прибавка на 15-20 сини сливи (от тези за компот), киснали в малко вода, за да набъбнат и смачкани без кокичките, 7-9 супени лъжици листа от магданоз, попарени с вряща вода, изстискани и на ситно нарязани.

Втората вечер се слага торбичка, напълнена с листа от полски бъзак, попарени с вряща вода и врели още 5 минути, след това на ситно нарязани и добре изстискани, или с лапа от праз лук (бялата му част), на ситно нарязан, с прибавка на 20-30 сини сливи и 100 г прясно мляко на тих огън се вари, докато се сгъсти като лапа от ленено семе, или пък с топла лапа от печен кромид лук, нарязан, полуизстискан и поръсен с 12 супени лъжици царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), засилена с 20 сини сливи, смачкани без кокичките.

Едновременно се поставя и „шапка“ на главата от пресен селски хлебен квас, засилен с 912 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици пресни корени от полски бъзак, на ситно нарязани и счукани в дървен хаван на кашица).

На гръбнака се прави разтривка от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, за 12 минути, последвана от налагането му с торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 36 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, и 2 супени лъжици листа от магданоз, попарени с малко вряща вода да омекнат, изстискани и на ситно нарязани държат се цяла нощ.

Важни добавки:

1. Добре е болният преди заспиване да взема и по една изравнена супена лъжица от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 30 г майчин лист шушулки, стрити на прах (а при липса същото количество ревент на прах от аптеката) и 15 г рафинирана сяра.

2. С една и съща лапа болният може да се налага 2-3 вечери подред.

IV. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането от 1020 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Полезно е сутрин, обед и вечер преди ядене да се жабурка устата с отварка от борови връхчета (3 супени лъжици в 600 г вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда), а след жабуркането да се изпива и една глътка от отварката.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко пият се билките и се пази диетата. Ако болният не се чувствува добре, лечението продължава.

При менструация топли лапи на корема не се правят.

V. Лятно време преди обяд от 10 до 12 часа от голяма полза са слънчевите бани на корема със зелени листа (от репей, слънчоглед или тиква) с продължителност, докато е приятно на болния, последвани от коремен компрес, натопен в хладка слънчева вода (държи се 2-3 часа), или пък коремна баня (28°С за 10-20 минути).

Забележка. Добре е болният през деня да носи под лъжичката (над пъпа) половин глава кромид лук, отрязан напречно с корените нагоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...