Jump to content

Остър гастрит


Recommended Posts

Остър гастрит

Причини. Най-често се причинява от употреба на силно дразнещи стомашната лигавица храни, подправки, напитки: лютиви чушки, черен пипер, алкохол. Значение има и преяждането, особено с груба храна, приемането на много лекарства и химикали, тютюнът. Най-после острото възпаление на стомаха в много случаи се дължи на микробно увреждане.

Признаци. В леки случаи няколко часа след нахранването болният усеща бавно неразположение, гадене, оригване, парене, тежест под лъжичката. Явява се повръщане, с което болният получава облекчение. Езикът е обложен, количеството на слюнката се увеличава.

В по-тежки случаи заедно с тези признаци болният губи апетит, има отвращение към храната, усеща горчив вкус на ястията. Има жажда, чувствува слабост, изтощение.

Предсказание. Обикновено острият гастрит трае 2-3 дни и болният оздравява. Но може да премине и в хроничен.

Предпазване. Трябва да се спазва правилен режим на хранене.

Лечение. В леки случаи минава бързо от само себе си, като е добре да дадем на болния да изпие очистително: една чаша майчин лист или рициново масло (около 3 супени лъжици за възрастни).

Вътрешно. За облекчаване на повръщането болният да пие често и на глътки топла вода с лимон (10-20 капки на чаша вода), обикновена вода без лимон, слаб чай или чай от шипки.

Диета. Най-добре е първите 1-2 дни болният да гладува, като през това време изпива дневно 24 чаши липов чай, подсладен с мед и подкиселен с лимон (1 лъжичка сок на чаша чай), оризова или овесена вода. Постепенно да премине към лека природосъобразна, млечно-растителна храна: варени и задушени плодове, разварен ориз, пюрета, кисело мляко и чер тричав хляб.

При по-тежки случаи лечението трябва да се провежда от лекар.

Народната медицина препоръчва веднага да се даде очистително майчин лист или рициново масло, последвано от двойна топла клизма най-добре с чай от лайка, която се повтаря 2-3 вечери подред. При употреба на развалена храна е за препоръчване клизмата да се направи с топло мляко. Болният да се остави на пълен глад за 1-2 дни, като му се дават повече течности. Захранването да става постепенно и много внимателно.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 250 г прясно краве масло, 250 г чист пчелен мед, 1 изравнена супена лъжица чиста бяла дъвка (сакъз), предварително счукана на брашно.

Приготовление: Медът и маслото се бъркат в продължение на 30 минути, прибавя се дъвката и се бърка още 30 минути, да стане на мехлем.

II. Десет минути след сместа при липса на повръщане да изпива 1 чашка от 75 г отварка от бял и жълт равнец, жълт и червен кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, синя тинтява и цариче по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе, предварително запечено, и 1 чаена лъжичка анасон се запарват с 500 г вряща вода, вари се 10 минути на тих огън; като изстине, се прецежда и се пие топличко, за да се избегне лигавостта на лененото семе.

При често повръщане помага отварка от летен дъб (листа) 5 г, червено френско грозде (плодове) 5 г, джоджен 5 г, розмарин 5 г, телчарка 10 г, майоран 15 г и бяла мъртва коприва 20 г.

Приготовление: Една чаена лъжичка от общата смес се попарва с 300 г вряла вода, захлупва се за 1/2-1 час, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер по 1 винена чашка преди ядене.

Диета. Около 10 дни болните трябва да употребяват лека храна: подквасено мляко, мляко с ориз, малеби, бисквити, сухар, плодови и зеленчукови пюрета, извара, рохко яйце, пилешка супа, кремове. Забраняват се груби дразнещи храни, топли или студени, газирани напитки. Люто, алкохол и тютюн не!

Преди обяд болният да изяжда по 1 глава печен кромид лук без хляб. На обяд заедно с другата храна по-късно може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба, варено или печено, не пържено.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета и ястия, тестени храни и компоти с малко леко препечен хляб.

След ядене като десерт да изяжда 1-2 печени ябълки. При това всеки залък да се дъвче до втечняването му.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие отварка от салвия и джоджен листа (по 1 супена лъжица от двете с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе, предварително леко запечено, се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути) или пък минерална вода.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода. Коремът се налага със зелен лист прясно зеле, попарен в съд с 1 чашка врящо мляко, за да омекне, и след това добре изстискай, или още по-добре с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от прясно зеле (а при липса на зеле с праз лук), нарязано на ситно с прибавка на 1 китка магданоз, също нарязан на ситно, 2 супени лъжици ленено брашно и 150 г прясно мляко на тих огън се вари да стане гъсто като лапа, отгоре се слага вестник и фланелен пояс.

Едновременно на главата се слага „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, отгоре се поставя шапка от чорап, а при главоболие „шапка“, напълнена с хладък селски хлебен квасец, засилен със 7-9 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората (а при липса на кестени с толкова супени лъжици млади и пресни корени от полски бъзак, на ситно счукани). Държат се цяла нощ.

Забележка. Лапата от зеле може да се използува три вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до 37°С.

V. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време ще оздравея“, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и 10 дълбоки вдишвания през носа с издишвания през устата.

Неделя пълна почивка от всичко. При менструация да не се слага топло на корема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...