Jump to content

Хроничен гастрит


Recommended Posts

Хроничен гастрит

Хроничният гастрит е често заболяване, което се среща в по-късна възраст, и то повече у мъжете.

Причини. Всички причини, които предизвикват острия гастрит, имат значение и за хроничния, който често е усложнение на острия. Продължителната употреба на спиртни напитки, тютюн, лоша и трудно смилаема храна, лютиво, кисело, преяждане, на много горещи и студени храни и т. н. всичко това може да причини хроничен гастрит. Той може да се предизвика и от химични дразнители, болестотворни микроорганизми, а и от други заболявания. Значение имат и злоупотребата с лекарства, нередовното хранене, набързо, без достатъчно сдъвкване на храната, някои нервни състояния и други.

Признаци. В началото болният се оплаква от тежест под лъжичката след нахранване, а по-късно и от болки, кисели оригвания, парене, повръщане, по-често след нахранване. Апетитът намалява. Езикът е обложен, дъхът мирише, има запек. След време това се отразява и на общото здраве: болният отслабва и побледнява. В други случаи болните имат чести диарии.

Предсказание. Обикновено е добро, но може и да премине в язва.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват. Храненето да става правилно, да се води борба с алкохола и тютюна.

Лечение. Болният трябва да постоянствува в лечението, за да има резултат. Много важно е да спазва правилен хранителен режим. Народната медицина предлага:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 г чист маслинен зехтин с по 3 супени лъжици цвят от жълт и червен кантарион във водна баня на тих огън се вари 1 час, като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Двадесет минути след настойката да изпива 1 кафена чашка от 75 г отварка от босилек (листа и цвят), бял равнец, жълт кантарион, живовляк широколистен (листа), мента пиперита, пипериче, полски хвощ и салвия по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе (предварително леко запечено) и 1 изравнена чаена лъжичка анасон (семе от аптеката) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено на тих огън се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда.

Диета. Болният трябва да се храни бавно, няколко пъти дневно, като не поема големи количества храна на едно ядене, за да не претоварва стомаха си. Да се избягва лютиво, кисело, солено, много топло или студено, алкохол и тютюн. Често да се употребява пюре от картофи, което е добра и лека храна. Полезно е още вместо хляб да се ядат варени картофи с малко лимон, а като десерт печен кромид лук с лята захар (небетшекер) или пък сурови фъстъци. Ако е възможно, преди и след ядене да почива около един час.

При липса на стомашен сок след обяд и вечеря да се изпива сокът на половин лимон, предварително малко изпечен на печката. Сокът му да се изпива бавно със сламка.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, добре е болният да пие хладка отварка от лайка (цвят), смрадлика (листа) и листа от смокини по 50 г от всяка. От тази смес 2 супени лъжици с прибавка на 1 супена лъжица ленено семе, предварително леко запечено, се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда. Или пък суроватка, която добре пречиства стомаха.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 75 г отварка от червен и жълт кантарион, ежовче, бял равнец, пелин, слез, бял трън, мъртва коприва, синя тинтява, салеп и подбел по 50 г от всяка билка. От общата смес се вземат 3 супени лъжици с 1 чаена лъжичка анасон, в 600 г вода се варят 10 минути и отварката се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това коремът се налага със зелен лист прясно зеле, попарен с врящо мляко, свит на руло и изстискай добре. Поставя се топло като компрес, отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс. В по-тежки случаи се поставя торбичка от тънко хасе, ушита на 3 джоба и напълнена с топла лапа от прясно зеле, на ситно нарязано, или пък от праз лук (бялата му част), също на ситно нарязан, засилена с 30 сини сливи (от тези за компот без кокичките, смачкани на каша), с прибавка и на 2 супени лъжици леко запечено ленено семе и 150 г прясно мляко. Вари се да стане гъста лапа като тесто и като поизстине, се поставя на корема, а отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс.

При главоболие на главата се поставя „шапка“, напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен със 7-9 супени лъжици сурови диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова супени лъжици млади корени от полски бъзак, счукани на каша), и отгоре вълнена шапка. Вместо квас на главата може да се постави зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре вълнена шапка. Така се спи цяла нощ или докато много досади на болния.

V. Сутрин се прави сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, а след обличането се правят и 10-15 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Неделя. Ако няма криза, пълна почивка. При нужда лечението продължава по плана.

Важни добавки:

1. През време на лечението при настинка или температура болният да не взема аспирин, защото дразни стомашната лигавица. Да не му се дават за ядене сурови плодове и зеленчуци, а само сокове от тях. След оздравяването плодовете се дават винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали.

2. Необходимо е движение на открито, но да се избягва преумората.

3. Много важно е и душевното въздействие. С болния трябва да се говори нежно. Щом състоянието му се подобрява, доверието му в лечението се усилва, той се ободрява и по-усърдно следва указаните му предписания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...