Jump to content

Разширение на стомаха


Recommended Posts

Разширение на стомаха

Разширението на стомаха се появява, когато изходът на стомаха към червата се стесни и смляната храна мъчно преминава в червата с известно затруднение и закъснение. При това стомахът никога не се изпразва напълно и останалата в него храна го разширява.

Причини. Отпуснатост на стомашната мускулатура поради голяма слабост от различни хронични заболявания. Стесняването на изхода обикновено става поради ръбци, образували се от язви в пилора или от рак и от сраствания отвън.

Признаци. Понякога стомахът може да е значително разширен, но лицето все пак да не се оплаква от нищо. В друг случай няколко часа след ядене болният чувствува болки в стомаха, има оригване с миризма на развалени яйца, често пъти и повръщане на извънредно зловонна материя застоялата се в стомаха храна, в която се намират остатъци от храната, приета преди няколко дни. След повръщане болките обикновено стихват. Дълго след ядене се чува плискане в стомаха. Болните се оплакват от жажда, а пък употребата на по-големи количества вода още повече допринася за по-нататъшното разширение на стомаха им. Болните страдат и от запек. Кожата им е суха и бледа.

Предсказание. Благоприятно. Ако причината е доброкачествена стеснение на изхода на стомаха, например спазъм на пилора, ръбец след язва то при известна диета и лечение болните могат да живеят с десетки години. Сериозно при другите причини.

Лечение. Според причината, която е предизвикала болестта. Например ако болестта се дължи на слабост на стомаха, то спазването на диетата ще бъде достатъчно да възстанови правилната му служба. Ако се дължи на язва в пилора, да се лекува по начина, изложен за нея, и т. н.

Освен това добре е сутрин след сухия четков масаж на цялото тяло за 5 минути, последван от фрикция и обличане, да се направят и гимнастическите упражнения, целящи да засилят коремните мускули. Също са полезни тенисът и гребането.

Всеки ден сутрин, обед и вечер преди ядене да се правят и по 10 20 дълбоки вдишвания през носа с бавни издишвания през устата.

Слънчевите бани със зелени листа, особено на стомаха, са също много полезни.

Употребата на минерална вода, особено газирана, е вредна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...