Jump to content

Нервен стомах


Recommended Posts

Нервен стомах

Тази болест е много разпространена. При нея стомахът не е болен, а само е с болезнено повишена възбудимост. Вследствие на това работата му не е нормална, появяват се различни разстройства.

Причини. Нервният стомах се дължи на обща неврастения, хистерия, хипохондрия, психически сътресения, страх и други душевни вълнения, обща слабост, женски болести, болести на червата и бъбреците, полови разстройства, функционални разстройства на жлезите с вътрешна секреция, хроничен простатит, алкохолизъм, пушене на тютюн и други.

Признаци. Характерът на тези болки е много разнообразен и непостоянен. Болният се оплаква от тежест след нахранване, подуване на корема, болки в корема, силен глад, който след поемане на един-два залъка изчезва. Отсъствието на апетита се сменя с вълчи глад, запекът се сменя с диария, езикът е ту чист, ту обложен. Изобщо признаците приличат на тези при отпуснат стомах. Много пъти отпуснатият стомах е и нервен, и обратно. Освен тези признаци има такива и на обща неврастения: главоболие, замрежване на очите, прилив на кръв към главата, студени крайници, лесна физическа и умствена умора, сърцебиене, безпокойство, безсъние, психическа раздразнителност и т. н.

Предсказание. Сериозно, защото болестта трудно се поддава на лечение.

Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват, особено пиенето и пушенето. Неврастениците трябва да обръщат голямо внимание на нервите си, за да не заболеят от нервен стомах.

Лечение. То трябва да бъде общо и насочено предимно към лечение на нервната система, с подобряването на която се подобрява и общото състояние на болния. Начинът на общото лечение е същият, както при диспепсия на стомаха. В този случай на болния се препоръчват лятно време и хладки речни или минерални бани (Княжево, Овча купел, Наречен), туризъм, провеждан най-методично, дълги разходки всяка вечер (най-добре в полето, сред природата), лете прекарване на планина, далеч от шума на много посещаваните курорти, природосъобразен живот лягане рано вечер и др.

Вътрешно. Освен посочените отварки при диспепсия на стомаха да се употреби и отварка от клинавче и тесен живовляк. От общата смес, приготвена по равни части от всяка билка, се взема 1 супена лъжица и в 500 г вода се вари 10-15 минути. След като изстине, се прецежда и се пие сутрин, обед и вечер по една винена чашка от 75 г преди ядене.

Диета. Тъй като стомахът в този случай не е причината на болестта, то даже най-внимателният подбор на храната никак не облекчава страданията, напротив, ограничаването на храната или предписването на особена диета само води към отслабване на болните. Колкото повече се обръща внимание на стомаха, толкова повече се влошава основната болест. Затова болният трябва да яде и пие всичко, което му харесва (изключвайки месната храна, спиртните питиета и тютюна).

Важна добавка. При наличност на чувството „обръщане на стомаха“ болният временно да отбягва да носи и вдига тежки предмети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...